“Πώς θα σου φαινόταν να κάνεις αγροτουρισμό στο βουνό αυτό το σαββατοκύριακο;” ήταν η πρόσκληση-πρόκληση που έλαβα μια συνηθισμένη Τετάρτη στο Messenger και που σίγουρα δεν μπορούσα να αρνηθώ. Τοποθεσία η γραφική Αγόριανη, ένα πανέμορφο ορεινό χωριό στα πέριξ της Αράχωβας, και πιο συγκεκριμένα ο παραδοσιακός ξενώνας του Μαυροδήμου.
Συνοδοιπόρος μας στο τρίωρο οδικό ταξίδι μας από την Αθήνα για την Αγόριανη ήταν το νέο C3 Aircross της Citroën, το οποίο μας χάρισε μία απίθανη οδηγική εμπειρία. Σαν SUV νέας γενιάς, στάθηκε απολύτως επάξια στις απαιτήσεις μας, τσεκάροντας όλα τα απαραίτητα κουτάκια στη λίστα μας: κομψό design, οδηγική άνεση, προστασία, εργονομία, αποθηκευτικοί χώροι και οικονομική απόδοση. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα περνούσαν τόσο ξέγνοιαστα τρεις ώρες πίσω από το τιμόνι!
Φτάνοντας στην Αγόριανη, σίγουρα θα σε κερδίσει ο παραδοσιακός χαρακτήρας του χωριού και τα πέτρινα σπίτια υπό την επιβλητική σκιά του βουνού. Φτάνοντας αργά το βράδυ, αυτό που χρειαζόμασταν ήταν ένα φιλόξενο δωμάτιο για να ξεκουραστούμε και ο ξενώνας του Μαυροδήμου ήταν ό,τι πρέπει. Με ιστορία από το 1972 και μεγάλη φήμη λόγω της ομώνυμης ταβέρνας που υποδέχεται τους επισκέπτες του οικογενειακού ξενώνα, πρόκειται για ένα ζεστό χώρο τον οποίο θα θέλεις να επισκέπτεσαι σε κάθε ευκαιρία.
Το επόμενο πρωί ο οικοδεσπότης μας και συνεχιστής της οικογενειακής επιχείρησης Θανάσης μας υποδέχθηκε με το ωραίοτερο πρωινό – από ολόφρεσκα τηγανητά αυγά από το κοτέτσι και τυροπιτάρι με χεράτο φύλλο και φέτα Παρνασσού μέχρι αχνιστό κέικ της μαμάς και χειροποίητες μαρμελάδες, πάντα υπό την θέα του βουνού. Όλα φτιαγμένα με τα λαχανικά, τα φρούτα και τα ζαρζαβατικά που απλόχερα δίνει το μποστάνι του ξενώνα, το οποίο τροφοδοτεί και την ταβέρνα του Μαυροδήμου. Μιλάμε για farm to table στα καλύτερά του.
Λίγο πριν το μεσημέρι βρεθήκαμε με τον Θανάση λίγα μέτρα πιο κάτω από τον ξενώνα, στο καταπράσινο μποστάνι. Ο Θανάσης μας κάνει βόλτα τριγύρω, κερνώντας μας το πιο ζουμερό βασιλικό σύκο όλων των εποχών και ένα κατακόκκινο Στάρκιν μήλο, το οποίο φάγαμε φυσικά χωρίς να πλύνουμε ή να ξεφλουδίσουμε. Γιατί τι πιο βιολογικό και οργανικό από ένα μήλο που μεγαλώνει μόνο με κοπριά κότας και όλη τη φροντίδα του Μαυροδήμου;
Συνεχίσαμε στην κάτω πλευρά του μποστανιού και μας κέρδισε η καστανιά με τα αγκάθια που προστατεύουν τους πολύτιμους καρπούς της. Φτάνοντας στις ντοματιές, κόψαμε τις ώριμες ντομάτες για τη χωριάτικη σαλάτα του μεσημεριανού (τη μια τη δοκιμάσαμε επιτόπου για “τεστ” φρεσκάδας).
Πίσω στην κουζίνα του ξενώνα μας υποδέχθηκε στην κουζίνα η μαμά Βούλα, η οποία μας έμαθε όλα τα μυστικά της για να ανοίγουμε φύλλο για πίτα. Σαν σωστή δάσκαλα, μας άφησε να ανοίξουμε το δικό μας φύλλο και να το στρώσουμε στο ταψί για την χορτόπιτα με φέτα Παρνασσού για το αυριανό πρωινό.
Στη μαρμίτα σιγομαγειρευόταν τράγος σε κρασάτη σάλτσα του ονείρου. Λίγο μετά λάβαμε θέση στο τραπέζι και δοκιμάσαμε τους καρπούς της ημέρας μας στο αγρόκτημα αλλά και τις λιχουδιές της χρυσοχέρας μαγείρισσας. Ο τράγος ήταν ίσως η ωραιότερη έκπληξη – τόσο τρυφερό κρέας είχαμε πολύ καιρό να δοκιμάσουμε. Εννοείται ντόπιο το κρέας το οποίο έφερε λίγες ώρες νωρίτερα ο βοσκός του χωριού.
Το βράδυ χαλαρώσαμε στην πλατεία του χωριού δίπλα στον καταρράκτη να ρεμβάζουμε στη σκια των τεράστιων πλατάνων. Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε να κρατήσει λίγο ακόμα το σαββατοκύριακο και αυτή η υπέροχη απόδραση στην Αγόριανη. Η Κυριακή μας βρήκε πρωί πρωί στο κοτέτσι να κυνηγάμε τις κότες για τα φρέσκα αυγουλάκια τους λίγο πριν πάρουμε πρωινό και ξεκινήσουμε το ταξίδι της επιστροφής. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά, φεύγοντας με το απαραίτητο πεσκέσι για την Αθήνα: αυγά, μαρμελάδα σύκο, κάστανα και τυρόπιτα σε ταπεράκι “για τον δρόμο”, έτσι για το καλό.
Info
Ξενώνας Μαυροδήμου, Αγόριανη, Επτάλοφος, τηλ. 2234061289