Αλεύρι από καφέ, η νέα τάση για νόστιμα γλυκά!

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η παραγωγή αλευριού από καφέ έχει ήδη αρχίσει και σύντομα το αλεύρι από καφέ θα διατίθεται ευρέως στην αγορά. Εμπνευστής της ιδέας είναι ο Dan Belliveau, πρώην μηχανικός των Starbucks, που ίδρυσε την εταιρεία Coffee Flour και συνέστησε αυτό το νέο είδος αλευριού.

Το αλεύρι από καφέ δεν φτιάχνεται από τους κόκκους καφέ. Αντίθετα χρησιμοποιούντα άλλα μέρη του φυτού όπως από ο καρπός του δέντρου που είναι φαγώσιμος, γεγονός που οι περισσότεροι αγνοούν. Προφανώς οπτικά μοιάζει με αλεσμένο καφέ, ενώ γευστικά μοιάζει με άγλυκο κακάο. Ο Belliveau δηλώνει ακόμα πως το αλεύρι απο καφέ έχει υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, περιέχει καφεΐνη, περισσότερο σίδηρο από το σπάνακι, περισσότερο ποτάσιο από την μπανάνα και περισσότερη πρωτεΐνη από το κέιλ (kale), ενώ είναι κατάλληλο και για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Με άλλα λόγια το αλεύρι από καφέ είναι το νέο super food.

Πού μπορούμε, όμως, να το χρησιμοποιήσουμε; Το αλεύρι από καφέ είναι ιδανικό για να φτιάξουμε τόσο γλυκές όσο και αλμυρές συνταγές, ενώ μπορούμε να το αναμείξουμε και με άλλα είδη αλευριού που συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κοινό αλεύρι με το αλεύρι από καφέ την επόμενη φορά που θα φτιάξουμε γλυκά μπισκότα,  μπάρες δημητριακών, brownies,  muffins, τάρτες  και κέικ, ψωμί και πίτες αν προτιμάμε τις αλμυρές γεύσεις, αλλά και σε κουρκούτι όταν θέλουμε να πανάρουμε ψάρι ή κοτόπουλο.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν τελικά το αλεύρι από καφέ πρόκειται να αντικαταστήσει το αλεύρι που ήδη ξέρουμε και χρησιμοποιούμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι περιμένουμε να εμφανιστεί και στην εγχώρια αγορά για να το δοκιμάσουμε και να αποφανθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.