ΑρχικήΆρθραΑνακαλύπτοντας την κουζίνα της Κόστα Ρίκα

Ανακαλύπτοντας την κουζίνα της Κόστα Ρίκα

Από την ομάδα του Μαμα Πειναω,

 

Η επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων έκανε πάλι το ποδοσφαιρικό της θαύμα και βρίσκεται στις 16 καλύτερες ομάδες του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Χαρά, περηφάνια και χτυποκάρδια ήταν τα συναισθήματα που κυριάρχησαν στον αγώνα εναντίον της ομάδας της Ακτής του Ελεφαντοστού. Και τώρα ετοιμαζόμαστε να την υποστηρίξουμε ξανά και με περισσότερη θέρμη στον αγώνα που θα δώσει με αντίπαλο την ομάδα της Κόστα Ρίκα. Εμείς, ως άνθρωποι που αγαπάμε το φαγητό και θέλουμε να απολαμβάνουμε συνεχώς νέες γεύσεις, αποφασίσαμε να οργανώσουμε έναν γαστριμαργικό αγώνα ανάμεσα στις δυο χώρες για να αποφανθούμε τελικά ποια τοπική κουζίνα είναι πιο δυνατή!

Τι πραγματικά γνωρίζουμε για την Κόστα Ρίκα και κυρίως για την κουζίνα της; Με το άκουσμα και μόνο της ονομασίας της, ταξιδεύουμε σε μια χώρα που πλημμυρίζει από τροπικά χρώματα, καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, άφθονη βλάστηση και που μοσχοβολά από τα χαρμάνια καφέ για τα οποία η χώρα είναι διάσημη. Κι η κουζίνα της, όμως, δεν υστερεί και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Το ρύζι και τα φασόλια χρησιοποιούνται σε κύρια βάση, ενώ αρκετά πιάτα έχουν ως κύριο συστατικό το κοτόπουλο, το ψάρι και τα λαχανικά. Από τα πιο συνηθισμένα πιάτα της χώρας της Κεντρικής Αμερικής είναι το Gallo Pinto, ένας συνδυασμός ρυζιού και μαύρων φασολιών συνοδευόμενος από αυγά  τηγανητά ή ομελέτα, τηγανητές μπανάνες Αντιλλών και sour cream, που οι ντόπιοι το σερβίρουν για πρωινό. 

Gallo pinto, via www.cooking-spree.com

Οι σούπες είναι αρκετά δημοφιλείς στην κουζίνα της Κόστα Ρίκα, όπως η Sopa negra, που, όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, είναι σούπα από μαύρα φασόλια, η Pozol με αρκετή γλυκιά γεύση, αφού το κύριο συστατικό της είναι το καλαμπόκι και η Olla de carne, μια πλούσια σούπα με μοσχάρι, πατάτες, καρότα, μπανάνες Αντιλλών, chayote (είδος φρούτου) και yucca (είδος λαχανικού).

Sopa negra, via www.hunts.com

Αγαπημένα πιάτα των ντόπιων είναι το Arroz con pollo (ρύζι με κοτόπουλο, σερβιρισμένο με διάφορα λαχανικά όπως chayote και yucca), το Casados (ρύζι και μαύρα φασόλια που συνοδεύονται με κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι και διάφορα λαχανικά, μπανάνες Αντιλλών και τορτίγια) και το Tamale (καλαμπόκι, μαύρα φασόλια, ρύζι, κρέας και λαχανικά τυλιγμένα σε φύλλα από μπανάνες Αντιλλών). 

Arroz con pollo

 

Έχουν, όμως, κι αυτοί τα μεζεδάκια του που τα ονομάζουν Bocas και πρόκειται για ντιπ από μαύρα φασόλια ή από ντομάτες και κρεμμύδια σε χυμό μοσχολέμονου, το λεγόμενο chimichurri, που το σερβίρουν με πατατάκια από τορτίγια.

Bocas, via www.sippitysup.com

 

Και για το τέλος, αφήσαμε το γλυκό. Σε μια χώρα, που τα φρούτα αφθονούν, για επιδόρπιο συνηθίζεται η φρουτοσαλάτα με παπάγια, μπανάνες, μάνγκο και φρούτα του πάθους. Εμείς, βέβαια, θα θέλαμε να δοκιμάσουμε το arroz con leche, ρύζι με γάλα, ζάχαρη και κανέλα, καθώς και τα chorreadas, pancakes από καλαμπόκι.

 

Arroz con leche, via www.crhoy.com

Εμείς, ως γνήσιοι εραστές του καλού φαγητού απ’όπου κι αν προέρχεται και φανατικοί της άποψης ότι κάθε χώρα έχει τις δικές της νοστιμιές, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποια κουζίνα είναι η καλύτερη και απλά θέλουμε να τα δοκιμάσουμε όλα και κυρίως να νικήσει αυτή που το αξίζει!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Τυρί σαγανάκι

Σαγανάκι τυρί από τον Τάσο Αντωνίου! Δείτε πώς θα φτιάξατε υπέροχο σαγανάκι από γραβιέρα, με τραγανή χρυσαφένια κρούστα και μαστιχωτή τυρένια γέμιση!

Κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη

Το πιο υπέροχο σοκολατένιο κέικ χωρίς αλεύρι και χωρίς γλουτένη. Θυμίζει αφράτο μπράουνι και είναι το πιο συγκλονιστικό κέικ χωρίς γλουτένη!

Σπανακόπιτα

Συνταγή για υπέροχη σπανακόπιτα με φέτα και μυζήθρα.

Περισσότερα άρθρα

11 tips για να πετυχαίνει κάθε συνταγή

11 tips για να πετυχαίνετε κάθε συνταγή μαγειρικής!

Οι 5 καλύτεροι κρύοι καφέδες που πρέπει να δοκιμάσεις!

Οι καλύτεροι κρύοι καφέδες και πώς μπορείς να τους απολαύσεις στο σπίτι με αυτές τις μοναδικές συνταγές για κρύο καφέ!

Το παγωτό με δυο υλικά που τρέλανε το ίντερνετ

Δες τη συνταγή για παγωτό με δυο μόνο υλικά που έχει τρελάνει το ίντερνετ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ