Ανακαλύπτοντας την κουζίνα της Κόστα Ρίκα

Please select a featured image for your post

Από την ομάδα του Μαμα Πειναω,

 

Η επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων έκανε πάλι το ποδοσφαιρικό της θαύμα και βρίσκεται στις 16 καλύτερες ομάδες του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Χαρά, περηφάνια και χτυποκάρδια ήταν τα συναισθήματα που κυριάρχησαν στον αγώνα εναντίον της ομάδας της Ακτής του Ελεφαντοστού. Και τώρα ετοιμαζόμαστε να την υποστηρίξουμε ξανά και με περισσότερη θέρμη στον αγώνα που θα δώσει με αντίπαλο την ομάδα της Κόστα Ρίκα. Εμείς, ως άνθρωποι που αγαπάμε το φαγητό και θέλουμε να απολαμβάνουμε συνεχώς νέες γεύσεις, αποφασίσαμε να οργανώσουμε έναν γαστριμαργικό αγώνα ανάμεσα στις δυο χώρες για να αποφανθούμε τελικά ποια τοπική κουζίνα είναι πιο δυνατή!

Τι πραγματικά γνωρίζουμε για την Κόστα Ρίκα και κυρίως για την κουζίνα της; Με το άκουσμα και μόνο της ονομασίας της, ταξιδεύουμε σε μια χώρα που πλημμυρίζει από τροπικά χρώματα, καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, άφθονη βλάστηση και που μοσχοβολά από τα χαρμάνια καφέ για τα οποία η χώρα είναι διάσημη. Κι η κουζίνα της, όμως, δεν υστερεί και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Το ρύζι και τα φασόλια χρησιοποιούνται σε κύρια βάση, ενώ αρκετά πιάτα έχουν ως κύριο συστατικό το κοτόπουλο, το ψάρι και τα λαχανικά. Από τα πιο συνηθισμένα πιάτα της χώρας της Κεντρικής Αμερικής είναι το Gallo Pinto, ένας συνδυασμός ρυζιού και μαύρων φασολιών συνοδευόμενος από αυγά  τηγανητά ή ομελέτα, τηγανητές μπανάνες Αντιλλών και sour cream, που οι ντόπιοι το σερβίρουν για πρωινό. 

Gallo pinto, via www.cooking-spree.com

Οι σούπες είναι αρκετά δημοφιλείς στην κουζίνα της Κόστα Ρίκα, όπως η Sopa negra, που, όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, είναι σούπα από μαύρα φασόλια, η Pozol με αρκετή γλυκιά γεύση, αφού το κύριο συστατικό της είναι το καλαμπόκι και η Olla de carne, μια πλούσια σούπα με μοσχάρι, πατάτες, καρότα, μπανάνες Αντιλλών, chayote (είδος φρούτου) και yucca (είδος λαχανικού).

Sopa negra, via www.hunts.com

Αγαπημένα πιάτα των ντόπιων είναι το Arroz con pollo (ρύζι με κοτόπουλο, σερβιρισμένο με διάφορα λαχανικά όπως chayote και yucca), το Casados (ρύζι και μαύρα φασόλια που συνοδεύονται με κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι και διάφορα λαχανικά, μπανάνες Αντιλλών και τορτίγια) και το Tamale (καλαμπόκι, μαύρα φασόλια, ρύζι, κρέας και λαχανικά τυλιγμένα σε φύλλα από μπανάνες Αντιλλών). 

Arroz con pollo

 

Έχουν, όμως, κι αυτοί τα μεζεδάκια του που τα ονομάζουν Bocas και πρόκειται για ντιπ από μαύρα φασόλια ή από ντομάτες και κρεμμύδια σε χυμό μοσχολέμονου, το λεγόμενο chimichurri, που το σερβίρουν με πατατάκια από τορτίγια.

Bocas, via www.sippitysup.com

 

Και για το τέλος, αφήσαμε το γλυκό. Σε μια χώρα, που τα φρούτα αφθονούν, για επιδόρπιο συνηθίζεται η φρουτοσαλάτα με παπάγια, μπανάνες, μάνγκο και φρούτα του πάθους. Εμείς, βέβαια, θα θέλαμε να δοκιμάσουμε το arroz con leche, ρύζι με γάλα, ζάχαρη και κανέλα, καθώς και τα chorreadas, pancakes από καλαμπόκι.

 

Arroz con leche, via www.crhoy.com

Εμείς, ως γνήσιοι εραστές του καλού φαγητού απ’όπου κι αν προέρχεται και φανατικοί της άποψης ότι κάθε χώρα έχει τις δικές της νοστιμιές, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποια κουζίνα είναι η καλύτερη και απλά θέλουμε να τα δοκιμάσουμε όλα και κυρίως να νικήσει αυτή που το αξίζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.