Απίστευτο! Έφτιαξαν ανθρώπινο ιστό καρδιάς από ένα φύλλο σπανάκι

Μια πρόκληση της σύγχρονης ιατρικής είναι η δημιουργία ενός ανθρώπινου ιστού σε μεγάλη κλίμακα. Ερευνητές έχουν καταφέρει στο παρελθόν να δημιουργήσουν μικρά εργαστηριακά δείγματα, αλλά μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να πετύχουν το ίδιο σε κανονικό μέγεθος ανθρωπίνων ιστών, οστών ή ολόκληρων οργάνων.

Η τελευταία εξέλιξη της ιατρικής έρευνας σε τεχνολογικό επίπεδο είναι πολύ ενθαρρυντική. Σύμφωνα με τον Independent, οι επιστήμονες έχουν φτάσει πιο κοντά από ποτέ στη δημιουργία ενός αγγειακού συστήματος που μπορεί να προσφέρει το αίμα στο νέο ιστό.

Μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να αναδημιουργήσουν μικρά, διακλαδωτά δίκτυα αιμοφόρων αγγείων με τη χρήση τεχνικών όπως η 3D εκτύπωση. Για αυτό το λόγο επιστράτευσαν μια πρωτοφανή ιδέα: να χρησιμοποιήσουν τα φυτά και να τα μετατρέψουν σε λειτουργικό ανθρώπινο ιστό!

Ενώ τα φυτά και τα ζώα έχουν διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς υγρών και χημικών ουσιών, το δίκτυο διακλαδώσεων του οργανισμού είναι αρκετά παρόμοιο με εκείνο του ανθρώπου, σύμφωνα με τους ερευνητές που πραγματοποίησαν την σχετική μελέτη, η οποία  δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biomaterials. Οι ερευνητές αναφέρουν: “Η ανάπτυξη φυτών χωρίς κύτταρα (decellularized plants) για να φτιάξουμε βασικές δομές κυκλοφορικού συστήματος (scaffolding) ανοίγει τη δυνατότητα για ένα νέο κλάδο της επιστήμης που ερευνά τις δυνατότητες από την μίμηση του οργανισμού των φυτών και των ζώων”.

Για να δημιουργήσουν τον λειτουργικό ιστό ανθρώπινης καρδιάς, οι επιστήμονες αφαίρεσαν πρώτα τα φυτικά κύτταρα από τα φύλλα του σπανακιού. Έστειλαν υγρά και μικροσφαιρίδια παρόμοια με τα ανθρώπινα κύτταρα αίματος μέσω των αγγείων που είχε φυσικά το φύλλο από το σπανάκι και τοποθέτησαν ανθρώπινα κύτταρα για να επενδύσουν τα αγγεία αυτά με ανθρώπινο υλικό. Με άλλα λόγια, επιχείρησαν να “εμφυτεύσουν” κύτταρα στα αγγεία του φυτού, για να τα μετατρέψουν σε ανθρώπινα λειτουργικά αγγεία.

Αυτή η τεχνική μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει στρώματα από καρδιακούς μυς. Αυτοί οι τεχνητοί μεν, αλλά ανθρώπινοι επί της ουσίας μυες, θα μπορούν στη συνέχεια να εφαρμοστούν σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα (π.χ. καρδιακή προσβολή). Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο, διότι τέτοιου τύπου φυτά, όπως το σπανάκι και τα φύλλα του, μπορούν να βρεθούν εύκολα και παντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.