ΑρχικήΆρθραAρωματίζουμε το ελαιόλαδο

Aρωματίζουμε το ελαιόλαδο

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Βασικό συστατικό της διατροφής και της κουζίνας μας, το ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται ως το ”υγρό χρυσάφι” και όχι άδικα, αφού οι ιδιότητές του, το άρωμα, η γεύση και το βαθύ κιτρινωπό χρώμα του το έχουν αναγάγει σε θησαυρό της ελληνικής γης. Κι όσο η γαστρονομία εξελίσσεται, έτσι και το ελαιόλαδο παίρνει πιο ραφινάτη μορφή και αρωματισμένη γεύση. Το αρωματισμένο ελαιόλαδο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, σε μαρινάδες, για την παρασκευή κάποιας σάλτσας, ακόμα και σε γλυκά. Το Μαμα Πειναω σας δίνει συμβουλές για το πώς θα φτιάξετε αρωματικό λάδι με βότανα αλλά και πολλά άλλα υλικά.

1.  Επιλέγουμε ελαιόλαδο καλής ποιότητας και χαμηλής οξύτητας.

2.  Αποθηκεύουμε το αρωματισμένο ελαιόλαδο σε μπουκάλια καθαρά και στεγνά. Είναι πολύ σημαντικό να τα έχουμε πλύνει για να απομακρυνθούν διάφορες οσμές και να τα έχουμε στεγνώσει για να μην δημιουρηθεί υγρασία.

3.   Φυλάμε το αρωματικό λάδι σε μέρος σκοτεινό, δροσερό και χωρίς υγρασία.

4. Αν αρωματίσουμε το ελαιόλαδο με διάφορα αρωματικά φυτά, θα πρέπει να τα έχουμε πλύνει και στεγνώσει πολύ καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε.  Μόλις το αρωματικό ελαιόλαδο είναι έτοιμο και πριν το χρησιμοποιήσουμε, αφαιρούμε τα φυτά που έχουμε χρησιμοποιήσει για να μην πικρίσει το λάδι μας.

Υλικά για να φτιάξουμε αρωματισμένο ελαιόλαδο

  • Με ρίγανη.  Για να αρωματίσουμε το ελαιόλαδο με ρίγανη, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ρίγανη που έχει πιο έντονο άρωμα. Σε ένα μπουκάλι με 750 ml ελαιόλαδο, προσθέτουμε 3 κλωνάρια ρίγανη και το φυλάμε σε δροσερό και σκιερό μέρος για 10 ημέρες. Πριν χρησιμοποιήσουμε το λάδι, αφαιρούμε  τα κλωνάρια ρίγανης.
  • Με λεμόνι. Από τρία μικρά λεμόνια που έχουμε πλύνει και σκουπίσει καλά, αφαιρούμε τη φλούδα τους. Σε ένα μπουκάλι με 750 ml ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις φλούδες των λεμονιών. Αποθηκεύουμε το μπουκάλι σε δροσερό και σκιερό μέρος και το αφήνουμε για μια εβδομάδα περίπου. Πριν το χρησιμοποιήσουμε, αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού.
  • Με σκόρδο και βασιλικό. Σε ένα μπουκάλι με 750 ml ελαιόλαδο, ρίχνουμε 3 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες και καθαρισμένες και 2 κλωνάρια φρέσκο βασιλικό, πλυμένο και στεγνωμένο. Διατηρούμε το μπουκάλι σε δροσερό και σκιερό μέρος για μια εβδομάδα περίπου. Πριν το χρησιμοποιήσουμε, αφαιρούμε το σκόρδο και τον βασιλικό .
  • Με κανέλα και σκόρδο. Σε ένα μπουκάλι με 750 ml ελαιόλαδο, ρίχνουμε  4 ξυλάκια κανέλας και 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και καθαρισμένες. Διατηρούμε το μπουκάλι σε δροσερό και σκιερό μέρος  για μια εβδομάδα περίπου. Πριν το χρησιμοποιήσουμε, αφαιρούμε την κανέλα και το σκόρδο.
  • Με καυτερές πιπεριές. Σε ένα μπουκάλι με 750 ml ελαιόλαδο, βάζουμε  5 καυτερές ξερές πιπεριές της αρεσκείας σας. Αποθηκεύουμε το μπουκάλι σε δροσερό και σκιερό μέρος για δεκαπέντε ημέρες και στη συνέχεια, πριν το χρησιμοποιήσουμε, αφαιρούμε τις πιπεριές.
  • Με αρωματικά βότανα. Σε ένα μπουκάλι με 750 ml ελαιόλαδο, προσθέτουμε, αφού έχουμε πλύνει και στεγνώσει καλά 1 κλαράκι ρίγανη, 1 κ.γλ. θυμάρι, 1 κ.γλ. δυόσμο αποξηραμένο και τριμμένο, 1 κ.γλ. βασιλικό αποξηραμένο και τριμμένο. Πριν το χρησιμοποιήσουμε, αποθηκεύουμε το μπουκάλι σε δροσερό και σκιερό μέρος για δέκα ημέρες περίπου. Στη συνέχεια και πριν τη χρήση, αφαιρούμε τα βότανα, στραγγίζοντας το ελαιόλαδο με ένα ύφασμα ή με φίλτρο καφέ.
  • Με μπαχαρικά. Σε ένα μπουκάλι με 750 ml ελαιόλαδο, προσθέτουμε 6 κόκκους μαύρο πιπέρι, 6 κόκκους μπαχάρι, 1 κουταλιά κύμινο και 1 ξυλάκι κανέλα. Πριν το χρησιμοποιήσουμε, αφήνουμε το ελαιόλαδο με τα μπαχαρικά να βγάλουν τα αρώματά τους για δέκα ημέρες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
  • Με διάφορα εσπεριδοειδή. Σε ένα μπουκάλι με 750 ml ελαιόλαδο, προσθέτουμε φλούδες από μισό λεμόνι, μισό πορτοκάλι και μισό κίτρο. Αφήνουμε το ελαιόλαδο με τις φλούδες για ένα μήνα, ώστε να βγάλουν τα αρώματά τους. Στη συνέχεια και πριν το χρησιμοποιήσουμε, αφαιρούμε τις φλούδες.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Ιταλική σαλάτα Caprese

Ιταλική σαλάτα Caprese από τον Τάσο Αντωνίου. Μια γευστική σαλάτα με ντομάτα, μοτσαρέλα και σος από μπαλσάμικο που συνοδεύει ιδανικά το κυρίως γεύμα.

Nηστίσιμο άλειμμα σοκολάτας με ταχίνι

Νηστίσιμο άλειμμα σοκολάτας με ταχίνι από τον Τάσο Αντωνίου. Η πιο γευστική νηστίσιμη μερέντα με ταχίνι, υγιεινό και ιδανικό άλειμμα για να γαρνίρετε το ψωμί ή τα κέικ σας.

Γλυκιά πίτα με κολοκύθα

Φανταστική συνταγή για γλυκιά πίτα κολοκύθας από τον Τάσο Αντωνίου. Μια πεντανόστιμη πίτα κολοκύθας που τρώγεται ως επιδόρπιο αλλά σερβίρεται και ως ορεκτικό.

Περισσότερα άρθρα

3 τρόποι να μαγειρέψεις με τα κοτσάνια των μυρωδικών

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κοτσάνια των φρέσκων μυρωδικών και να τα εντάξουμε στη κουζίνα και τις συνταγές μαγειρικής.

Τα 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν μαγειρεύετε πατάτες

Για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τις τέλειες πατάτες κάθε φορά, δείτε τα πέντε κύρια λάθη που πρέπει να αποφύγετε.

9 πολύ καλοί λόγοι να φας τώρα αβοκάντο!

Το αβοκάντο είναι ένα νόστιμο φρούτο με πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά που ενισχύουν τον οργανισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ