Φτωχότερη η γαστρονομία από την απώλεια του διάσημου και ταλαντούχου σεφ. Για τους έμπειρους του χώρου της γαστρονομίας αλλά και τους ερασιτέχνες μάγειρες, θεωρούνταν ο “Πάπας” της γαλλικής γαστρονομίας. Ο πασίγνωστος σεφ Paul Bocuse πέθανε σήμερα σε ηλικία 91 ετών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Gerard Collomb.
“Ο Paul Bocuse πέθανε, η γαστρονομία θρηνεί. Ο κύριος Paul ήταν η Γαλλία: απλότητα και γενναιοδωρία, αριστεία και η τέχνη της ζωής. Ο πάπας της γαστρονομίας μάς άφησε” αναφέρει χαρακτηριστικά το tweet του Γάλλου υπουργού.
Paul Bocuse est mort, la Gastronomie est en deuil.
Monsieur Paul, c’était la France. Simplicité & générosité. Excellence & art de vivre.
Le pape des gastronomes nous quitte. Puissent nos chefs, à Lyon, comme aux quatre coins du monde, longtemps cultiver les fruits de sa passion. pic.twitter.com/XI0ozzzGJK— Gérard Collomb (@gerardcollomb) January 20, 2018
Ο Paul Bocuse γεννήθηκε στη Lyon, όπου διατηρούσε εστιατόρια και σχολές μαγειρικής. Ήταν ένας από τους πρωτοστάτες της λεγόμενης nouvelle cuisine, αποδομώντας κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας, τα οποία δημιουργούσε με λιγότερο βούτυρο και κρέμα γάλακτος, δίνοντας έμφαση στην εκλεπτυσμένη παρουσίαση του πιάτου και τα εποχιακά και φρέσκα υλικά.
Η οικογένειά του είχε παράδοση στη γαστρονομία, με συνταγές που περνούσαν από γενιά σε γενιά από τον 17ο αιώνα. Ο Paul Bocuse ξεκίνησε να μαγειρεύει στα 15 του, ενώ βραβεύτηκε με το πρώτο αστέρι Michelin το 1958. Από τότε, οι βραβεύσεις ήταν σύνηθες φαινόμενο για τον ευρηματικό σεφ, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με την αναγέννηση της γαλλικής κουζίνας.