Να γιατί πρέπει να καθαρίζετε τα μήλα σας

Γιατί πρέπει να καθαρίζουμε τα μήλα

Είτε τα κόψατε μόνοι σας από κήπο του γείτονα ή απλώς τα αγοράσατε στο σούπερ μάρκετ, τα μήλα είναι το απόλυτο φθινοπωρινό φρούτο. Ποιος δεν λατρεύει την μηλόπιτα ή ακόμη και μια υπέροχη σαλάτα μήλου; Ακόμα κι αν τα μήλα σας φαίνονται πεντακάθαρα και γυαλιστερά, μπορεί να καραδοκεί στην επιφάνειά τους βρωμιά, βακτήρια ή φυτοφάρμακα που κρύβονται στη φλούδα. Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε να απομακρύνουμε τη βρωμιά αυτή και φυσικά τον σωστό τρόπο να πλένουμε τα μήλα.

Το σωστό καθάρισμα των μήλων είναι απαραίτητο για να διασφαλίσετε ότι τα μήλα σας είναι ασφαλή για κατανάλωση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμη και τα βιολογικά μήλα μπορεί να περιέχουν ίχνη από οργανικά φυτοφάρμακα, συνεπώς πρέπει πάντα καθαρίζετε τα βιολογικά μήλα σας όπως θα κάνατε με τα συμβατικά.

Μπορείτε να τρίψετε τυχόν ορατές βρωμιές πριν αποθηκεύσετε τα μήλα, αλλά δεν έχει νόημα να τα πλύνετε μέχρι να είστε έτοιμοι να τα καταναλώσετε ή να τα μαγειρέψετε. Αν αποθηκεύσετε βρεγμένα μήλα, το νερό μπορεί να τα κάνει να σαπίσουν και να αποσυντεθούν γρηγορότερα – οπότε αποθηκεύστε τα ως έχουν μέχρι να είστε έτοιμοι να τα απολαύσετε. Είστε έτοιμοι να πλύνετε τα μήλα σας; Δείτε πώς.

Δείτε ακόμη: η ωραιότερη συνταγή για μηλόπιτα κέικ

Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι ή αντισηπτικό για τον καθαρισμό των μήλων

Τα αντισηπτικά και τα σαπούνια έχουν γίνει ο καλύτερος φίλος μας στην κουζίνα (ειδικά τώρα, όταν πρόκειται για καθάρισμα και απολύμανση). Ωστόσο απαγορεύεται κατηγορηματικά η χρήση σαπουνιού στα μήλα, αφού τα περισσότερα σαπούνια περιέχουν χημικές ουσίες που δεν είναι ασφαλείς για κατάποση ή κατανάλωση. Ακόμα και αν τα ξεβγάλετε καλά μετά, είναι πολύ πιθανό να απορροφηθούν υπολείμματα σαπουνιού από τα μήλα. 

Μουλιάστε τα μήλα σας σε διάλυμα μαγειρικής σόδας

Μελέτη του Journal of Agricultural and Food Chemistry το 2017 διαπίστωσε ότι η καλύτερη μέθοδος για τον καθαρισμό των μήλων ήταν να τα μουλιάσουν για 15 λεπτά σε διάλυμα που αποτελούνταν από ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και δύο φλιτζάνια νερό. Φυσικά, μετά το μούλιασμα σειρά έχει σχολαστικό ξέπλυμα με νερό.

Ξεφλουδίζοντας τα μήλα θα χάσετε μερικές από τις βιταμίνες και τα μέταλλα
που βρίσκονται στη φλούδα τους.

Καθαρίστε τα μήλα με ξίδι

Ανακατέψτε ένα τρίτο φλιτζανιού ξίδι με ένα φλιτζάνι νερό και ψεκάστε ή τρίψτε το διάλυμα στα μήλα σας. Ξεπλύνετε προσεκτικά τα μήλα για να βεβαιωθείτε ότι απομακρύνθηκε η μυρωδιά του ξιδιού από τα μήλα. Σύμφωνα με έρευνα, αυτή η μέθοδος απομάκρυνε το 98% των βακτηρίων από τα μήλα.

Δοκιμάστε να τα τρίψετε με βουρτσάκι

Ένα καθαρό βουρτσάκι και το νερό βρύσης μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση πολλών βακτηρίων και βρωμιών από τα μήλα. Η τριβή με τη βούρτσα είναι πιο αποτελεσματική από το απλό νερό βρύσης μόνο.

Ξεφλουδίστε τα μήλα σας

Τα περισσότερα από τα φυτοφάρμακα και άλλες μολυσματικές ουσίες παραμένουν στη φλούδα, οπότε απλώς με το να τα ξεφλουδίσετε θα έχετε ξεμπερδέψει με το πρόβλημα. Θυμηθείτε ότι πρέπει να ξεπλύνετε καλά τα μήλα πριν τα ξεφλουδίσετε, διαφορετικά το αποφλοιωτικό εργαλείο ενδεχομένως να μολύνει τη σάρκα του μήλου με βρωμιές από τη φλούδα. Δυστυχώς θα χάσετε μερικές από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που βρίσκονται στη φλούδα, οπότε ίσως είναι καλύτερο να δοκιμάσετε εναλλάξ μία από τις άλλες μεθόδους για τον καθαρισμό των μήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.