ΑρχικήΆρθραΕπαγγελματικό γεύμα και savoir vivre

Επαγγελματικό γεύμα και savoir vivre

Από τον Χρήστο Ζαμπούνη,

Το business lunch, όπως έχει διεθνώς καταχωρισθεί, αποτελεί μια λαμπρή ευκαιρία δημιουργίας και συσφίξεως επιχειρηματικών σχέσεων. Ιδού ορισμένοι ασφαλείς κανόνες για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του.

1. Όταν προσκαλούμε, λαμβάνουμε υπόψιν τον τόπο όπου ζει ή εργάζεται ο καλεσμένος μας. Π.χ. εάν η έδρα του είναι στην Κηφισιά και η δική μας στον Πειραιά, δεν τον καλούμε στο Μικρολίμανο. Μοιράζουμε την απόσταση.

2. Προτιμούμε για ευνόητους λόγους εστιατόρια όπου έχουμε ξαναπάει.
3. Αποφεύγουμε – εκτός εξαιρέσεων- τον αρχοντοχωριατισμό των πανάκριβων εστιατορίων, δήθεν για να εντυπωσιάσουμε.
4.Τα μεσημεριανά γεύματα είναι κατά κανόνα γαστρονομικώς ελαφρύτερα από τα βραδινά. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως δεν συνιστάται η υπερκατανάλωση αλκοόλ, ούτε το πολύ φαγητό.
5. Προαιωνίως οι επαγγελματικές συζητήσεις εκκινούν με γενικότητες, αλλά φρόνιμο είναι να μην τοποθετείται κανείς διχαστικά σε θέματα όπως τα πολιτικά κόμματα, οι ποδοσφαιρικές ομάδες ή έριδες της επικαιρότητος, όπως μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί.
6. Ο προσκεκλημένος αποφεύγει να παραγγέλνει τα ακριβότερα πιάτα στον κατάλογο και ο προσκαλών να του προτείνει τα φθηνότερα.
7. Προσκαλών και προσκεκλημένος δέον να σέβονται τους βασικούς κανόνες καλής συμπεριφοράς, π.χ. να μην μιλούν με το στόμα γεμάτο, ούτε να σκύβουν το κεφάλι μέσα στο πιάτο. Αντιθέτως, το να βουτήξουν το ψωμί στη σάλτσα δεν θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα.
8. Δεν είναι ντροπή να ζητήσουμε τιμολόγιο μαζί με τον λογαριασμό, αφού είναι δεδομένο ότι το γεύμα το περνάμε στα έξοδα, χωρίς να παραλείπουμε το φιλοδώρημα. Η πληρωμή πάντως πρέπει να γίνεται διακριτικά.
9. Είναι τουλάχιστον ατυχές να βγάλουμε την αριθμομηχανή να διακριβώσουμε την ακρίβεια του λογαριασμού!
10. Τέλος, μετά από δεκαετίες φεμινιστικών αγώνων έχει γίνει αποδεκτό οι γυναίκες να πληρώνουν τον λογαριασμό, εφόσον προσκαλούν.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σοκολατόψωμο με σταφίδες

Συνταγή για σοκολατόψωμο με σταφίδες!

Τορτίγια με κοτόπουλο και λαχανοσαλάτα coleslaw

Τορτίγια με κοτόπουλο και λαχανοσαλάτα coleslaw από τον Τάσο Αντωνίου! Ένα σνακ ιδανικό για το γραφείο, το σχολείο, το πικνικ και για κάθε περίσταση.

Φουντουκόπιτα πανεύκολη

Φουντουκόπιτα, ένα υπέροχο γλυκό. Μια ζουμερή και γευστική φουντουκόπιτα που θα απολαύσετε στο έπακρο αν ψήσετε για δέκα λεπτά τα φουντούκια για να βγάλουν τα αρώματά τους.

Περισσότερα άρθρα

Βάλτε μια κουταλιά από αυτό το υλικό για τέλειο βελούδινο παγωτό

Μια κουταλιά από αυτό το υλικό που υπάρχει σε κάθε ψυγείο θα κάνει τη διαφορά και θα σας χαρίσει το τέλειο βελούδινο παγωτό!

7 τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων

7 τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν ποτέ στον φούρνο μικροκυμάτων.

Ο χαλβάς της Καθαράς Δευτέρας

Ο χαλβάς είναι συνυφασμένος με την Καθαρά Δευτέρα. Δείτε τα 6 μυστικά για να ξεχωρίσετε τον καλό χαλβά που θα σερβίρετε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ