ΑρχικήΆρθραΕπαγγελματικό γεύμα και savoir vivre

Επαγγελματικό γεύμα και savoir vivre

Από τον Χρήστο Ζαμπούνη,

Το business lunch, όπως έχει διεθνώς καταχωρισθεί, αποτελεί μια λαμπρή ευκαιρία δημιουργίας και συσφίξεως επιχειρηματικών σχέσεων. Ιδού ορισμένοι ασφαλείς κανόνες για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του.

1. Όταν προσκαλούμε, λαμβάνουμε υπόψιν τον τόπο όπου ζει ή εργάζεται ο καλεσμένος μας. Π.χ. εάν η έδρα του είναι στην Κηφισιά και η δική μας στον Πειραιά, δεν τον καλούμε στο Μικρολίμανο. Μοιράζουμε την απόσταση.

2. Προτιμούμε για ευνόητους λόγους εστιατόρια όπου έχουμε ξαναπάει.
3. Αποφεύγουμε – εκτός εξαιρέσεων- τον αρχοντοχωριατισμό των πανάκριβων εστιατορίων, δήθεν για να εντυπωσιάσουμε.
4.Τα μεσημεριανά γεύματα είναι κατά κανόνα γαστρονομικώς ελαφρύτερα από τα βραδινά. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως δεν συνιστάται η υπερκατανάλωση αλκοόλ, ούτε το πολύ φαγητό.
5. Προαιωνίως οι επαγγελματικές συζητήσεις εκκινούν με γενικότητες, αλλά φρόνιμο είναι να μην τοποθετείται κανείς διχαστικά σε θέματα όπως τα πολιτικά κόμματα, οι ποδοσφαιρικές ομάδες ή έριδες της επικαιρότητος, όπως μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί.
6. Ο προσκεκλημένος αποφεύγει να παραγγέλνει τα ακριβότερα πιάτα στον κατάλογο και ο προσκαλών να του προτείνει τα φθηνότερα.
7. Προσκαλών και προσκεκλημένος δέον να σέβονται τους βασικούς κανόνες καλής συμπεριφοράς, π.χ. να μην μιλούν με το στόμα γεμάτο, ούτε να σκύβουν το κεφάλι μέσα στο πιάτο. Αντιθέτως, το να βουτήξουν το ψωμί στη σάλτσα δεν θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα.
8. Δεν είναι ντροπή να ζητήσουμε τιμολόγιο μαζί με τον λογαριασμό, αφού είναι δεδομένο ότι το γεύμα το περνάμε στα έξοδα, χωρίς να παραλείπουμε το φιλοδώρημα. Η πληρωμή πάντως πρέπει να γίνεται διακριτικά.
9. Είναι τουλάχιστον ατυχές να βγάλουμε την αριθμομηχανή να διακριβώσουμε την ακρίβεια του λογαριασμού!
10. Τέλος, μετά από δεκαετίες φεμινιστικών αγώνων έχει γίνει αποδεκτό οι γυναίκες να πληρώνουν τον λογαριασμό, εφόσον προσκαλούν.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Τυροπιτάκια παραλίας

Εύκολη συνταγή για τυροπιτάκια παραλίας με κεφαλοτύρι, φέτα και δυόσμο.

Γλυκό ψωμί με κακάο και μπανάνα (banana bread)

Συνταγή για γλυκό ψωμί με μπανάνα και κακάο. Ένα εύκολο και αφράτο μπανανόψωμο, υπέροχο συνοδευτικό για τον καφέ ή για πρωινό.

Χοιρινό με μελωμένα κυδώνια

Συνταγή για μαριναρισμένο χοιρινό με μελωμένες πατάτες και κυδώνια.

Περισσότερα άρθρα

5 τρόποι για να μη μαυρίζει το αβοκάντο

Το αβοκάντο στο ψυγείο μαυρίζει πολύ γρήγορα; Δες εύκολους και έξυπνους τρόπους για τη συντήρησή του και μάθε μυστικά για να μη μαυρίζει το αβοκάντο!

Τα 6 μυστικά για τέλειες καλοκαιρινές σαλάτες

Η τέλεια σαλάτα έχει αυτά τα βήματα που πρέπει κατακτήσετε για να τη φτιάξετε.

Να γιατί δεν πετάμε το νερό που βράζουν τα μακαρόνια

Δεν θα πιστεύεις τον λόγο που πρέπει να κρατάς το νερό στο οποίο βράζουν τα μακαρόνια. Δεν θα στραγγίξεις ποτέ ξανά τα μακαρόνια μετά από αυτό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ