Επιχείρηση Σούπα!

Από τη Μαρία Αϊβαλιώτη

Για πολλούς η σούπα θεωρείται ένα κατ’ανάγκην φαγητό, επιβεβλημένο όταν είμαστε καταβεβλημένοι σωματικά ή ακόμα χειρότερα άρρωστοι. Βέβαια, στη συνείδηση όλων η σούπα παραμένει ένα κατεξοχήν οι χειμωνιάτικο φαγητό, ικανό να μας ζεστάνει. Παρεξηγημένη ή μη, η διατροφική αξία της δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Η σούπα δεν μας επιβαρύνει με πολλές θερμίδες, καθώς κλασικές κυρίως συνταγές δεν απαιτούν την προσθήκη και κυρίως το τσιγάρισμα μεγάλης ποσότητας ελαιόλαδου. Εξάλου και μόνο το γεγονός ότι η σούπα είναι βραστό φαγητό, κατατάσσεται αυτόματα σε ένα υγιεινό πιάτο, εύπεπτοκαι ελαφρύ, αφού έτσι αποφεύγουμε το τηγάνισμα, την χρήση λιπαρών ουσιών, συνήθειες δηλαδή επιζήμιες για την υγεία μας και για την γραμμή μας. Η θρεπτική της αξία αποτελεί ένα ακόμα συν για να εντάξουμε την σούπα στην καθημερινότητά μας, αφού οι βιταμίνες κι άλλα στοιχεία όπως το ασβέστιο ή το σίδηρο διατηρούνται αναλλοίωτα στο ζωμό της κι έτσι θωρακίζουμε με τον καλύτερο τρόπο το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Στην ελληνική παράδοση, η σούπα αποτελείται από απλά υλικά και μαγειρεύεται με επίσης απλό τρόπο. Η ψαρόσουπα, ο πατσάς, η κοτόσουπα κι η μαγειρίτσα αποτελούν χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και μάλιστα συνδέονται με τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές.

Βέβαια, αν και η σούπα θεωρείται απλό φαγητό, υπάρχουν ορισμένα μικρά μυστικά που αναδεικνύουν το άρωμα και τη γέυση της. Το αργό βράσιμο ενδείκνυται γιατί βοηθά στο να αναδυθούν τα γευστικά στοιχεία κι η γεύση να είναι πιο μεστή. Πρέπει να σέβομαστε τον προτεινόμενο χρόνο μαγειρέματος γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα λαχανικά ή το κρέας γίνονται άνοστα και στεγνά. Τα λαχανικά έιναι προτιμότερο να κόβονται σε μεγάλα κομμάτια, ενώ στο τέλος μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα μπαχαρικά όπως κύμινο, μοσχοκάρυδο, μαϊντανό ή θυμάρι για πιο δυνατό άρωμα.

Ας απολαύσουμε, λοιπόν, λαχταριστές συνταγές για σούπα για να νιώσουμε τη θαλπωρή και τη ζεστασιά που μπορεί να μας προσφέρει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.