ΑρχικήΆρθραΕπιχείρηση Σούπα!

Επιχείρηση Σούπα!

Από τη Μαρία Αϊβαλιώτη

Για πολλούς η σούπα θεωρείται ένα κατ’ανάγκην φαγητό, επιβεβλημένο όταν είμαστε καταβεβλημένοι σωματικά ή ακόμα χειρότερα άρρωστοι. Βέβαια, στη συνείδηση όλων η σούπα παραμένει ένα κατεξοχήν οι χειμωνιάτικο φαγητό, ικανό να μας ζεστάνει. Παρεξηγημένη ή μη, η διατροφική αξία της δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Η σούπα δεν μας επιβαρύνει με πολλές θερμίδες, καθώς κλασικές κυρίως συνταγές δεν απαιτούν την προσθήκη και κυρίως το τσιγάρισμα μεγάλης ποσότητας ελαιόλαδου. Εξάλου και μόνο το γεγονός ότι η σούπα είναι βραστό φαγητό, κατατάσσεται αυτόματα σε ένα υγιεινό πιάτο, εύπεπτοκαι ελαφρύ, αφού έτσι αποφεύγουμε το τηγάνισμα, την χρήση λιπαρών ουσιών, συνήθειες δηλαδή επιζήμιες για την υγεία μας και για την γραμμή μας. Η θρεπτική της αξία αποτελεί ένα ακόμα συν για να εντάξουμε την σούπα στην καθημερινότητά μας, αφού οι βιταμίνες κι άλλα στοιχεία όπως το ασβέστιο ή το σίδηρο διατηρούνται αναλλοίωτα στο ζωμό της κι έτσι θωρακίζουμε με τον καλύτερο τρόπο το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Στην ελληνική παράδοση, η σούπα αποτελείται από απλά υλικά και μαγειρεύεται με επίσης απλό τρόπο. Η ψαρόσουπα, ο πατσάς, η κοτόσουπα κι η μαγειρίτσα αποτελούν χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και μάλιστα συνδέονται με τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές.

Βέβαια, αν και η σούπα θεωρείται απλό φαγητό, υπάρχουν ορισμένα μικρά μυστικά που αναδεικνύουν το άρωμα και τη γέυση της. Το αργό βράσιμο ενδείκνυται γιατί βοηθά στο να αναδυθούν τα γευστικά στοιχεία κι η γεύση να είναι πιο μεστή. Πρέπει να σέβομαστε τον προτεινόμενο χρόνο μαγειρέματος γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα λαχανικά ή το κρέας γίνονται άνοστα και στεγνά. Τα λαχανικά έιναι προτιμότερο να κόβονται σε μεγάλα κομμάτια, ενώ στο τέλος μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα μπαχαρικά όπως κύμινο, μοσχοκάρυδο, μαϊντανό ή θυμάρι για πιο δυνατό άρωμα.

Ας απολαύσουμε, λοιπόν, λαχταριστές συνταγές για σούπα για να νιώσουμε τη θαλπωρή και τη ζεστασιά που μπορεί να μας προσφέρει. 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σάλτσα γαρίδας

Συνταγή για πικάντικη σάλτσα γαρίδας!

Πατάτες με αυγά στο τηγάνι

Πατάτες με αυγά στο τηγάνι, το απόλυτο comfort food! Ιδανική συνταγή για όσους αναζητούν ένα εύκολο και απόλυτα γευστικό μεζέ. Συνοδεύουμε με τριμμένη φέτα για ακόμη πιο λαχταριστό αποτέλεσμα.

Παστίτσιο στο τηγάνι

Συνταγή για παστίτσιο σε 20 λεπτά!

Περισσότερα άρθρα

Το μυστικό υλικό για τέλεια σάλτσα ντομάτας

Η μαγειρική σόδα είναι το μυστικό υλικό για να πετύχετε την τέλεια σάλτσα ντομάτας με σωστή γεύση που δεν ξινίζει!

Πασχαλινό, τέλειο κοκορέτσι στη σούβλα

5 μυστικά για πετυχημένο και καλοψημένο κοκορέτσι, τον τέλειο πασχαλινό κρεατομεζέ!

Tα 13 πιο χρήσιμα πράγματα που διδάσκουν στις σχολές μαγειρικής

Τα απόλυτα μυστικά που διδάσκουν στις σχολές μαγειρικής και μπορείτε να εφαρμόσετε στην κουζίνα του σπιτιού. Θα σας λύσουν τα χέρια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ