ΑρχικήΆρθραΕσύ ακόμα να προσθέσεις εσπεριδοειδή στις συνταγές σου;

Εσύ ακόμα να προσθέσεις εσπεριδοειδή στις συνταγές σου;

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, κίτρο, φράπες, νεράντζι, μοσχολέμονο, περγαμόντο και κουμ κουάτ έχουν υπέροχη γεύση, μεθυστικό άρωμα, λαμπερό χρώμα κι ανήκουν όλα στην οικογένεια των εσπεριδοειδών.

Τα εσπεριδοειδή αποτελούν βάλσαμο για τον οργανισμό μας.  Η ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση και η βιταμινή C που περιέχουν έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, ελαττώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και βοηθούν στην πιο γρήγορη επούλωση των πληγών. Επιπλέον, η κατανάλωση εσπεριδοειδών συμβάλλει στην καταπολέμηση του πρόσθετου σωματικού βάρους και στη μείωση του στρες.

Η παραγωγή των εσπεριδοειδών είναι από τις πιο κερδοφόρες παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι η παγκόσμια παραγωγή εσπεριδοειδών αγγίζει τα 100 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Η Βραζιλία είναι η πρώτη χώρα καλλιέργειας πορτοκαλιών και λεμονιών και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έρχονται δεύτερες, ενώ έπονται η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Κύπρος.

Η χώρα μας παράγει κάθε χρόνο 1.300 τόνους εσπεριδοειδών και μάλιστα τρία νήσια αναγνώρισαν τα εσπεριδοειδή που παράγουν ως ΠΓΕ (προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη)-  η Χίος τα μανταρίνια της, η Νάξος το κίτρο και η Κέρκυρα το κουμ κουάτ.

Με καταγωγή από την Κίνα, την Ινδία και τις βόρειες χώρες της Αφρικής, τα εσπεριδοειδή θεωρείται ότι έφτασαν στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα και λατρεύτηκαν από ζαχαροπλάστες, μάγειρες ακόμα κι από ποιητές και ζωγράφους.

Αγορά και συντήρηση

Διαλέγουμε εσπεριδοειδή με λεπτή  και σκληρή φλούδα, χωρίς σημάδια ή χτυπήματα στην επιφάνειά τους. Αποφεύγουμε όσα είναι πολύ μαλακά και φροντίζουμε να είναι σχετικά βαριά, αφού όσο μεγαλύτερο βάρος έχουν, τόσο περισσότερο χυμό περιέχουν. Τα εσπεριδοειδή πρέπει να τα αποθηκεύουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ειδικό συρτάρι του ψυγείου μας για φρούτα και λαχανικά τυλιγμένα σε πλαστικές σακούλες  όπου μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 8 εβδομάδες.

Συνταγές με εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή ταιριάζουν σε όσες συνταγές ταιριάζει το λεμόνι. Ο χυμός ταιριάζει σε κάθε πιάτο, ενώ για περισσότερο άρωμα θα προσθέσετε το ξύσμα. Σε αυτήν την περίπτωση επιλέξτε βιολογικά και ακέρωτα εσπεριδοειδή. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη φλούδα των εσπεριδοειδών, κόψτε μόνο το κίτρινο μέρος, γιατί το λευκό πικρίζει. 

Σε μαρινάδες, το κιτρικό οξύ που περιέχουν “ψήνει” και αρωματίζει ψάρια και οστρακοειδή. Το ξύσμα και ο χυμός συνοδεύουν όλα τα κρέατα της κατσαρόλας ή τα ψητά του φούρνου και τις πατάτες.

Τα εσπεριδοειδή είναι ιδανικά για χυμούς και λικέρ, για γλυκά, για την παρασκευή βινεγκρέτ ή για συνοδευτικά σε διάφορα πιάτα. Το Μαμα Πεινάω σας προτείνει τις καλύτερες συνταγές με εσπεριδοειδή.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σφολιάτα με αυγό & παστουρμά

Η πιο πρωτότυπη και μερακλίδικη τάρτα χρειάζεται μόνο 3 υλικά για να την φτιάξουμε.

Σαλάτα κουνουπίδι, μπαχαρικά και σως γιαούρτι ταχίνι

Τραγανή σαλάτα με κουνουπίδι και αρωματική σως με γιαούρτι και ταχίνι. Αποτελεί ένα θαυμάσιο κυρίως γεύμα, ιδανικό για το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Νηστίσιμη μους κακάο με χαλβά

Φίνο νηστίσιμο γλυκό, με έντονη γεύση και ντελικάτη υφή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαλβά με μέλι ή κακάο για πιο έντονο αποτέλεσμα.

Περισσότερα άρθρα

7 tips για τέλεια σπιτική πίτσα

Πώς θα πετύχεις την τέλεια ζύμη και άλλα πολλά.

Ζαχαρωμένα φρούτα για να στολίσετε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά σας

Στολίστε τα γιορτινά γλυκά σας με ζαχαρωμένα φρούτα για να δώσετε ένα εντυπωσιακό και ιδιαίτερο αποτέλεσμα!

Περίσσεψαν μελομακάρονα & κουραμπιέδες; Συνταγές για να τα αξιοποιήσουμε

Φτιάξτε εύκολα γλυκά με μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ