Εσύ ακόμα να προσθέσεις εσπεριδοειδή στις συνταγές σου;

Κέικ πορτοκάλι

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, κίτρο, φράπες, νεράντζι, μοσχολέμονο, περγαμόντο και κουμ κουάτ έχουν υπέροχη γεύση, μεθυστικό άρωμα, λαμπερό χρώμα κι ανήκουν όλα στην οικογένεια των εσπεριδοειδών.

Τα εσπεριδοειδή αποτελούν βάλσαμο για τον οργανισμό μας.  Η ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση και η βιταμινή C που περιέχουν έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, ελαττώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και βοηθούν στην πιο γρήγορη επούλωση των πληγών. Επιπλέον, η κατανάλωση εσπεριδοειδών συμβάλλει στην καταπολέμηση του πρόσθετου σωματικού βάρους και στη μείωση του στρες.

Η παραγωγή των εσπεριδοειδών είναι από τις πιο κερδοφόρες παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι η παγκόσμια παραγωγή εσπεριδοειδών αγγίζει τα 100 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Η Βραζιλία είναι η πρώτη χώρα καλλιέργειας πορτοκαλιών και λεμονιών και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έρχονται δεύτερες, ενώ έπονται η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Κύπρος.

Η χώρα μας παράγει κάθε χρόνο 1.300 τόνους εσπεριδοειδών και μάλιστα τρία νήσια αναγνώρισαν τα εσπεριδοειδή που παράγουν ως ΠΓΕ (προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη)-  η Χίος τα μανταρίνια της, η Νάξος το κίτρο και η Κέρκυρα το κουμ κουάτ.

Με καταγωγή από την Κίνα, την Ινδία και τις βόρειες χώρες της Αφρικής, τα εσπεριδοειδή θεωρείται ότι έφτασαν στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα και λατρεύτηκαν από ζαχαροπλάστες, μάγειρες ακόμα κι από ποιητές και ζωγράφους.

Αγορά και συντήρηση

Διαλέγουμε εσπεριδοειδή με λεπτή  και σκληρή φλούδα, χωρίς σημάδια ή χτυπήματα στην επιφάνειά τους. Αποφεύγουμε όσα είναι πολύ μαλακά και φροντίζουμε να είναι σχετικά βαριά, αφού όσο μεγαλύτερο βάρος έχουν, τόσο περισσότερο χυμό περιέχουν. Τα εσπεριδοειδή πρέπει να τα αποθηκεύουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ειδικό συρτάρι του ψυγείου μας για φρούτα και λαχανικά τυλιγμένα σε πλαστικές σακούλες  όπου μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 8 εβδομάδες.

Συνταγές με εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή ταιριάζουν σε όσες συνταγές ταιριάζει το λεμόνι. Ο χυμός ταιριάζει σε κάθε πιάτο, ενώ για περισσότερο άρωμα θα προσθέσετε το ξύσμα. Σε αυτήν την περίπτωση επιλέξτε βιολογικά και ακέρωτα εσπεριδοειδή. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη φλούδα των εσπεριδοειδών, κόψτε μόνο το κίτρινο μέρος, γιατί το λευκό πικρίζει. 

Σε μαρινάδες, το κιτρικό οξύ που περιέχουν “ψήνει” και αρωματίζει ψάρια και οστρακοειδή. Το ξύσμα και ο χυμός συνοδεύουν όλα τα κρέατα της κατσαρόλας ή τα ψητά του φούρνου και τις πατάτες.

Τα εσπεριδοειδή είναι ιδανικά για χυμούς και λικέρ, για γλυκά, για την παρασκευή βινεγκρέτ ή για συνοδευτικά σε διάφορα πιάτα. Το Μαμα Πεινάω σας προτείνει τις καλύτερες συνταγές με εσπεριδοειδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.