Μυστικά για τέλεια βασιλόπιτα

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Και ποιος δεν έχει ευχηθεί να του πέσει το φλουρί της βασιλόπιτας και να είναι ο τυχερός της νέας χρονιάς; Το έθιμο της βασιλόπιτας έχει τις ρίζες του στην αρχαιοελληνική γιορτή των Κρονίων και μάλιστα με το πέρασμα των χρόνων, ο κάθε λαός το έχει ενσωματώσει στα δικά του πατροπαράδοτα έθιμα που συνδέονται με την έλευση του νέου έτους. Το Μαμα Πειναω σας προτείνει τις καλύτερες συνταγές για βασιλόπιτα και σας αποκαλύπτει μικρά μυστικά για σίγουρη επιτυχία.   

Πολίτικη βασιλόπιτα

  • Η πολίτικη βασιλόπιτα είναι ιδιαίτερη, αφού αν και μοιάζει με τσουρέκι, τρίβεται πιο εύκολα και δεν έχει την αφράτη υφή ενός κέικ. Ευωδιάζει όμως μαχλέπι, μαστίχα και με τα αρώματά της μας ταξιδεύει στις κουζίνες των Ελλήνων της Πόλης και στα στενά του Βοσπόρου. 
  • Αφού ανακατέψετε τη μαγιά με το γάλα και το αλεύρι μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους, σκεπάζετε το μείγμα με μια πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος (π.χ. δίπλα στο αναμμένο καλοριφέρ)  για περίπου 2 ώρες για να διπλασιαστεί σε όγκο.
  •  Τα υπόλοιπα υλικά θα τα βάλετε σε κατσαρόλα και θα τα ζεστάνετε ελαφρώς πριν τα βάλετε στο μίξερ μαζί με το μείγμα που έχετε ήδη φτιάξει. Αν δεν έχετε μίξερ ή προτιμάτε το ζύμωμα, υπολογίστε ότι χρειάζεστε για το ανακάτεμα των υλικών και τη δημιουργία της ζύμης περίπου 20 λεπτά.
  • Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλά από τα τοιχώματα του μίξερ ή του μπολ, έχει ελαστική ύφη και γυαλίζει.
  • Όταν πλάσετε τη ζύμη σε μπάλα, με όλα τα υλικά, τη βάζετε σε μπολ ή λεκάνη, τη σκεπάζετε και την αφήνετε ξανά σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Πριν το ψήσιμο, ζύμωνετε ξανά τη ζύμη, δίνοντάς της στρογγυλό σχήμα, για περίπου 10 λεπτά. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.
  • Βρείτε τη συνταγή για την καλύτερη πολίτικη βασιλόπιτα εδώ

Κέικ βασιλόπιτα

  • Λαχταριστή, μυρωδάτη και αφράτη, η βασιλόπιτα σε μορφή κέικ  είναι αρκετά δημοφιλής.  
  • Διαλέξτε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και κοσκινίστε το.
  • Το μυστικό για αφράτη ζύμη είναι το πολύ καλό χτύπημα στο μίξερ, πάντα με το εξάρτημα του φτερού.
  • Το βούτυρο ή η μαργαρίνη που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να έχουν μαλακώσει καλά πριν τη χρήση τους.
  • Καλύψτε προσεκτικά το ταψί με λαδόκολλα, και στα τοιχώματά του, και ρίξτε από πάνω το μείγμα. Η χρήση της λαδόκολλας βοηθά στο καλύτερο ψήσιμο της βασιλόπιτας.
  • Επειδή πρόκειται για βασιλόπιτα σε μορφή κέικ, μάθετε ποια είναι τα 13 λάθη που όλοι κάνουμε όταν φτιάχνουμε κέικ και αποφύγετέ τα! 
  •  Βρείτε τη συνταγή για βασιλόπιτα καρυδάτη σε μορφή κέικ εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.