Φτιάξε τα τέλεια ψητά λαχανικά

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Αν σε κάποιον δεν αρέσουν τα βραστά ή ωμά λαχανικά, ο καλύτερος και πιο υγιεινός τρόπος για να τα μαγειρέψει είναι στον φούρνο. Η γεύση τους γίνεται αρκετά πιο γλυκιά και μεστή. Ωστόσο για πολλούς το να τα ψήσουν στον φούρνο φαντάζει πιο δύσκολη διαδικασία που απαιτεί περισσότερο χρόνο ή προσοχή σε σύγκριση με τη βραστή εκδοχή τους. Κι ως ένα σημείο, δεν έχουν άδικο. Γι’αυτό κι εμείς σας δίνουμε συμβουλές για τα καλύτερα και νοστιμότερα ψητά λαχανικά.

1. Μέγεθος

Κι όμως, το μέγεθος μετράει. Τι εννοούμε με αυτό; Τα λαχανικά μας πρέπει να κοπούν στο ίδιο περίπου μέγεθος καθώς και σε διαστάσεις, αφού έτσι θα ψηθούν καλύτερα και κυρίως ομοιόμορφα. Επιπλέον, κάποια λαχανικά είναι καλύτερα να ψήνονται ολόκληρα όπως τα καρότα ή τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αντίθετα οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες ή οι κολοκύθα είναι προτιμότερο να κόβονται στα τέσσερα ή στη μέση, ώστε να μην ψηθούν πολύ γρήγορα.

2. Ελαιόλαδο

Αφού τοποθετήσουμε τα λαχανικά στο ταψί και πριν τα βάλουμε στον φούρνο, καλό θα είναι να τα περιχύσουμε με λίγο ελαιόλαδο. Βέβαια, κάποια όπως τα μανιτάρια ή οι μελιτζάνες που έχουν πλούσια σάρκα χρειάζονται ελάχιστο λάδι σε αντίθεση με άλλα που είναι από τη φύση τους πιο στεγνά. Κατά μέσο όρο, 2 κουταλιές της σούπας είναι αρκετές για να αποκτήσουν τα λαχανικά μια λαμπερή και χρυσαφένια όψη.

3. Λαδόκολλα και ταψί

Το ταψί δεν είναι αρκετό. Στρώνουμε ειδικό χαρτί ψησίματος πάνω στην επιφάνεια του ταψιού και στη συνέχεια τοποθετούμε πάνω τα λαχανικά μας. Το χαρτί ψησίματος βοηθά τα λαχανικά να κρατήσουν τα υγρά τους και να μην στεγνώσουν υπερβολικά, κάτι που αλλοιώνει σημαντικά τη γεύση τους. Σημαντικό επίσης είναι να διαλέξουμε ένα αρκετά μεγάλο ταψί για να τα βάλουμε και το κυριότερο είναι να μην το παραγεμίσουμε, αλλά να δώσουμε τον απαραίτητο χώρο στα λαχανικά για να ψηθούν όπως πρέπει.

4. Η σωστή θερμοκρασία

Για να ψηθούν σωστά εσωτερικά και εξωτερικά, πρέπει η θερμοκρασία να είναι περίπου στους 180 βαθμούς. Η σωστή θερμοκρασία ουσιαστικά οδηγεί στον κατάλληλο χρόνο ψησίματος ώστε τα λαχανικά να γίνουν όσο πρέπει μαλακά και καραμελωμένα. Και βέβαια, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, πρέπει να τα γυρίσετε μια με δυο φορές, ώστε να ψηθούν κι από τις δυο πλευρές ομοιόμορφα.

5. Μυρωδικά

Για να γίνουν πολύ πιο νόστιμα, προσθέστε, εκτός από αλάτι και πιπέρι, διάφορα μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, αλλά και λίγο χυμό λεμονιού αναμεμειγμένο με μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.