ΑρχικήΆρθραΦτιάξε τα τέλεια ψητά λαχανικά

Φτιάξε τα τέλεια ψητά λαχανικά

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Αν σε κάποιον δεν αρέσουν τα βραστά ή ωμά λαχανικά, ο καλύτερος και πιο υγιεινός τρόπος για να τα μαγειρέψει είναι στον φούρνο. Η γεύση τους γίνεται αρκετά πιο γλυκιά και μεστή. Ωστόσο για πολλούς το να τα ψήσουν στον φούρνο φαντάζει πιο δύσκολη διαδικασία που απαιτεί περισσότερο χρόνο ή προσοχή σε σύγκριση με τη βραστή εκδοχή τους. Κι ως ένα σημείο, δεν έχουν άδικο. Γι’αυτό κι εμείς σας δίνουμε συμβουλές για τα καλύτερα και νοστιμότερα ψητά λαχανικά.

1. Μέγεθος

Κι όμως, το μέγεθος μετράει. Τι εννοούμε με αυτό; Τα λαχανικά μας πρέπει να κοπούν στο ίδιο περίπου μέγεθος καθώς και σε διαστάσεις, αφού έτσι θα ψηθούν καλύτερα και κυρίως ομοιόμορφα. Επιπλέον, κάποια λαχανικά είναι καλύτερα να ψήνονται ολόκληρα όπως τα καρότα ή τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αντίθετα οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες ή οι κολοκύθα είναι προτιμότερο να κόβονται στα τέσσερα ή στη μέση, ώστε να μην ψηθούν πολύ γρήγορα.

2. Ελαιόλαδο

Αφού τοποθετήσουμε τα λαχανικά στο ταψί και πριν τα βάλουμε στον φούρνο, καλό θα είναι να τα περιχύσουμε με λίγο ελαιόλαδο. Βέβαια, κάποια όπως τα μανιτάρια ή οι μελιτζάνες που έχουν πλούσια σάρκα χρειάζονται ελάχιστο λάδι σε αντίθεση με άλλα που είναι από τη φύση τους πιο στεγνά. Κατά μέσο όρο, 2 κουταλιές της σούπας είναι αρκετές για να αποκτήσουν τα λαχανικά μια λαμπερή και χρυσαφένια όψη.

3. Λαδόκολλα και ταψί

Το ταψί δεν είναι αρκετό. Στρώνουμε ειδικό χαρτί ψησίματος πάνω στην επιφάνεια του ταψιού και στη συνέχεια τοποθετούμε πάνω τα λαχανικά μας. Το χαρτί ψησίματος βοηθά τα λαχανικά να κρατήσουν τα υγρά τους και να μην στεγνώσουν υπερβολικά, κάτι που αλλοιώνει σημαντικά τη γεύση τους. Σημαντικό επίσης είναι να διαλέξουμε ένα αρκετά μεγάλο ταψί για να τα βάλουμε και το κυριότερο είναι να μην το παραγεμίσουμε, αλλά να δώσουμε τον απαραίτητο χώρο στα λαχανικά για να ψηθούν όπως πρέπει.

4. Η σωστή θερμοκρασία

Για να ψηθούν σωστά εσωτερικά και εξωτερικά, πρέπει η θερμοκρασία να είναι περίπου στους 180 βαθμούς. Η σωστή θερμοκρασία ουσιαστικά οδηγεί στον κατάλληλο χρόνο ψησίματος ώστε τα λαχανικά να γίνουν όσο πρέπει μαλακά και καραμελωμένα. Και βέβαια, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, πρέπει να τα γυρίσετε μια με δυο φορές, ώστε να ψηθούν κι από τις δυο πλευρές ομοιόμορφα.

5. Μυρωδικά

Για να γίνουν πολύ πιο νόστιμα, προσθέστε, εκτός από αλάτι και πιπέρι, διάφορα μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, αλλά και λίγο χυμό λεμονιού αναμεμειγμένο με μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Ο κλασικός σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι αγαπημένο νηστίσιμο γλυκό. Αφήστε το σιμιγδάλι να καβουρντιστεί καλά και να μοσχομυρίσει το σπίτι γλυκό χαλβά!

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

Εύκολο ρολό σοκολάτας από τον Τάσο Αντωνίου. Εντυπωσιακή συνταγή, με πολύ σοκολάτα και το πιο εύκολο ρολό παντεσπάνι. Φτιάξτε το και σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.

Κολοκυθόσουπα

Κολοκυθόσουπα γευστική και εύκολη. Μια αγαπημένη σούπα με γλυκιά κολοκύθα με βελούδινη υφή, σερβίρεται με κρουτόν και λίγο γιαούρτι για εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Περισσότερα άρθρα

3 τρόποι να μαγειρέψεις με τα κοτσάνια των μυρωδικών

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κοτσάνια των φρέσκων μυρωδικών και να τα εντάξουμε στη κουζίνα και τις συνταγές μαγειρικής.

4 είδη μουστάρδας που πρέπει να χρησιμοποιείτε στις συνταγές σας

Ποια μουστάρδα να επιλέξετε με κάθε συνταγή; Απαλή, πικάντικη, Dijon, με σπόρους, βρείτε ποια ταιριάζει ιδανικά σε κάθε πιάτο.

Τα μυστικά για τέλειο πασχαλινό τσουρέκι

15 μυστικά για τέλεια πασχαλινά τσουρέκια, αφράτα, μαστιχωτά, με ίνες, που θα λατρέψουν όλοι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ