ΑρχικήΣυνταγέςΣταφιδόψωμο με πορτοκάλι
σταφιδόψωμο
Εκτύπωση

Σταφιδόψωμο με πορτοκάλι

Χορταστικό και νόστιμο σταφιδόψωμο από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε ένα υπέροχο σταφιδόψωμο με άρωμα πορτοκάλι, αφράτο και σπιτικό, με απλά βήματα.
Πιάτο Γλυκά
Κουζίνα Διεθνής
Λέξη κλειδί Σταφιδόψωμο με πορτοκάλι
Προετοιμασία 2 ώρες 45 λεπτά
Εκτέλεση 50 λεπτά
Συνολικός χρόνος 3 ώρες 35 λεπτά
Μερίδες 10
Θερμίδες 270θερμίδες

Υλικά

  • 500 γραμμ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 φλ. τσαγιού γεμάτο χλιαρό φρέσκο γάλα
  • 220 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • αυγά χτυπημένα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • πορτοκάλι ξύσμα
  • Για τη γέμιση

  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 νεροπότηρο νερό
  • 3/4 φλ. τσαγιού σταφίδα κορινθιακή
  • 400 γραμμ. αλεσμένη καρυδόψιχα
  • πορτοκάλι ξύσμα

Εκτέλεση

  • Για τη γέμιση: Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σαν σιρόπι για 10΄ σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα καρύδια, τις σταφίδες και το ξύσμα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
    Για τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. Ρίχνουμε το ξύσμα και το βούτυρο σε κομματάκια. Ψιχουλιάζουμε το μείγμα. Προσθέτουμε τη μαγιά, το γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά, χτυπημένα, και ανακατεύουμε με κουτάλι ή με το χέρι. Πασπαλίζουμε το αλάτι. Μόλις μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα, τη βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε λίγο. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα και 30΄. Αφού ανέβει η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο. Τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε χοντρό, τετράγωνο φύλλο και ισομοιράζουμε τη γέμιση αφήνοντας κενό γύρω γύρω 2,5 εκ. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και την ακουμπάμε σε λαδωμένη λαμαρίνα με την ένωση προς τα κάτω. Ομοίως πλάθουμε και τη δεύτερη φραντζόλα. Σκεπάζουμε τις φραντζόλες με καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου 1 ώρα. Τότε τις αλείφουμε με διάλυμα αυγού ή με γάλα και με ένα πιρούνι ή με μαχαίρι χαράζουμε την κάθε φραντζόλα σε 6 νοητές φέτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για 45΄-50΄ να ροδίσουν.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Χταπόδι σαλάτα

Συνταγή για παραδοσιακό χταποδάκι σαλάτα.

Σπαγγέτι με λιαστή ντομάτα

Συνταγή για πικάντικη μακαρονάδα με λιαστή ντομάτα !

Σφολιατάκια με προσούτο

Συνταγή για σφολιατάκια με προσούτο και μοτσαρέλα!

Περισσότερα άρθρα

Γλυκά με 2 υλικά

Συνταγές που φτιάχνονται στο πι και φι!

Πλυντήριο πιάτων: τα 7 μυστικά που δεν ήξερες

Πλυντήριο πιάτων και όλα τα μυστικά που χρειαζόμαστε για να το χρησιμοποιούμε σωστά! Μάθετε πώς θα πλένετε τα πιάτα εύκολα και πολύ οικονομικά.

Το απίστευτο μυστικό για φρέσκο ψωμί

Μάθετε τον σωστό τρόπο για να αποθηκεύετε το ψωμί σας και να παραμείνει φρέσκο για μέρες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ