Εκτύπωση
Σταφιδόψωμο με πορτοκάλι
Χορταστικό και νόστιμο σταφιδόψωμο από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε ένα υπέροχο σταφιδόψωμο με άρωμα πορτοκάλι, αφράτο και σπιτικό, με απλά βήματα.
Μερίδες 10
Θερμίδες 270θερμίδες
Υλικά
- 500 γραμμ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
- 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 φλ. τσαγιού γεμάτο χλιαρό φρέσκο γάλα
- 220 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 αυγά χτυπημένα σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πορτοκάλι ξύσμα
Για τη γέμιση
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 νεροπότηρο νερό
- 3/4 φλ. τσαγιού σταφίδα κορινθιακή
- 400 γραμμ. αλεσμένη καρυδόψιχα
- 1 πορτοκάλι ξύσμα
Εκτέλεση
- Για τη γέμιση: Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σαν σιρόπι για 10΄ σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα καρύδια, τις σταφίδες και το ξύσμα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Για τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. Ρίχνουμε το ξύσμα και το βούτυρο σε κομματάκια. Ψιχουλιάζουμε το μείγμα. Προσθέτουμε τη μαγιά, το γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά, χτυπημένα, και ανακατεύουμε με κουτάλι ή με το χέρι. Πασπαλίζουμε το αλάτι. Μόλις μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα, τη βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε λίγο. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα και 30΄. Αφού ανέβει η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο. Τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε χοντρό, τετράγωνο φύλλο και ισομοιράζουμε τη γέμιση αφήνοντας κενό γύρω γύρω 2,5 εκ. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και την ακουμπάμε σε λαδωμένη λαμαρίνα με την ένωση προς τα κάτω. Ομοίως πλάθουμε και τη δεύτερη φραντζόλα. Σκεπάζουμε τις φραντζόλες με καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου 1 ώρα. Τότε τις αλείφουμε με διάλυμα αυγού ή με γάλα και με ένα πιρούνι ή με μαχαίρι χαράζουμε την κάθε φραντζόλα σε 6 νοητές φέτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για 45΄-50΄ να ροδίσουν.
Πάρα πολύ ωραίο σταφιδόψωμο με πορτοκάλι!