ΑρχικήΆρθραΦυτεύω κολοκυθάκια στο μπαλκόνι

Φυτεύω κολοκυθάκια στο μπαλκόνι

Από την Άννα Αμπατζή,

Γεωπόνος – Φυτοπροστασία, διαμόρφωση και συντήρηση κήπων

Ο Απρίλιος και κυρίως ο Μάιος είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε το αγαπημένο μας κολοκυθάκι. Το κολοκυθάκι ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae), υπάρχουν αρκετές ποικιλίες και υβρίδια με καρπούς που διαφέρουν ως προς το χρώμα (πράσινα ή κίτρινα),το σχήμα (κυλινδρικά, σφαιρικά, αχλαδόμορφα) και την ανθεκτικότητα σε ασθένειες. Ορισμένες γνωστές ποικιλίες είναι οι Ambassador, Bambino, Gold Rush και το στρογγυλό ανοιχτόχρωμο της Νίκαιας. Επίσης πολύ ενδιαφέρον εγχώριο ανοιχτόχρωμο είδος είναι τα κομποκολόκυθα, μια πρώιμη, πολύ παραγωγική ποικιλία με καρπούς πράσινου ή λευκοπράσινου χρώματος, όπως και τα υπόλευκα κολοκυθάκια Θεσσαλονίκης.

Τα κολοκυθάκια θέλουν ζεστό, ηλιόλουστο και προστατευόμενο μέρος. Αναπτύσσονται καλύτερα σε γόνιμο χώμα το οποίο έχει σκαλιστεί με μπόλικη καλοχωνεμένη κοπριά ή κομπόστα. Η καλύτερη εποχή φύτευσης είναι στις αρχές του καλοκαιριού, από Μάιο έως και Ιούνιο, μπορείτε όμως να αρχίσετε να σπέρνετε από τα μέσα της άνοιξης σε σπορείο, σε ηλιόλουστη γωνιά μέσα στο σπίτι και όταν το έδαφος ζεσταθεί μπορείτε να μεταφυτέψετε τα φυντανάκια σε εξωτερικό χώρο ή σε μεγάλη ζαρντινιέρα.

Πώς φυτεύουμε τα κολοκυθάκια

Επιλέγουμε την ποικιλία που θα καλλιεργήσουμε ανάλογα με τη χρήση (τηγανητά κολουκυθάκια, βραστό κολοκυθάκια, κολοκυθάκια για γεμιστά). Μια εύκολη ποικιλία είναι το κομποκολόκυθο, ένα θαμνώδες φυτό κατάλληλο για όλες τις μαγειρικές χρήσεις και σχετικά πρώιμο, αφού συγκομίζεται σε 6-7 εβδομάδες από την φύτευσή του.

Προετοιμάζουμε το χώμα φύτευσης αναμιγνύοντας μια ποσότητα κοπριάς ή κομπόστα (περίπου 2 λίτρα για κάθε φυτό) και προσθέτουμε 2 κ.σ. ασβέστιο ανά φυτό. Η έλλειψη ασβεστίου στο κολοκυθάκι είναι πιθανό να δημιουργήσει στο κάτω μέρος των καρπών μια ξηρή καστανή κηλίδα, καταστρέφοντας τα κολοκυθάκια. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και είμαστε έτοιμοι για την φύτευση. Αφαιρούμε τα σποριόφυτα από τις κυψέλες πολύ προσεκτικά ώστε να μην τραυματιστούν και τα φυτεύουμε στους λάκκους που έχουμε κάνει (υπολογίζουμε 50 -70 εκ. απόσταση μεταξύ τους, ανάλογα την ποικιλία). Έπειτα σκεπάζουμε τα φυτά με χώμα, χωρίς να το πιέσουμε μετά την φύτευση. Όταν αγοράζουμε σποριόφυτα, επιλέγουμε μεγάλα εύρωστα φυτά ύψους 15-20 εκ. που έχουν βγάλει τρια-τέσσερα φύλλα και οι ρίζες τους έχουν απλωθεί μέχρι τα εξωτερικά τοιχώματα της μπάλας από χώμα.

Φροντίδα

Μόλις τα κολοκυθάκια και οι καρποί μεγαλώνουν και ωριμάζουν, πρέπει να τα ποτίζουμε τακτικά. Είναι βασικό να μην τα αφήσουμε το χώμα να στεγνώσει από υγρασία. Όσο μεγαλώνουν τα φυτά μας, αφαιρούμε τα παλιά φύλλα της βάσης τους που αρχίζουν να κιτρινίζουν, ώστε να αερίζονται καλύτερα, αλλά και να προλάβουμε τυχόν προσβολές από παθογόνα. Η λίπανση με εκχύλισμα φυκιών κάθε 20 ημέρες τους δίνει την απαραίτητη δύναμη για την συνέχεια της ανάπτυξης και παραγωγής τους. Επίσης, θυμηθείτε να τοποθετήσετε μια πέτρα κάτω από τα κολοκύθια που ωριμάζουν για να μην σαπίσουν στο χώμα.

 

Αν διαπιστώσουμε τα φυτά μας προσβολή από μελίγκρα (έντομα που προσβάλλουν τα φυτά), ψεκάζουμε με σαπουνόνερο. Θα το φτιάξουμε διαλύοντας 2 κ.σ. πράσινο σαπούνι τριμμένο και 1 κ.σ. μπλε οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό).

Διατροφική αξία

Το κολοκύθι είναι ένα λαχανικό πολύ φτωχό σε θερμίδες (15 kcal ανά 100 γρ.) και μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (94%) γι’αυτό είναι κατάλληλο για δίαιτα. Δεν περιέχει άλατα και είναι φτωχό σε βιταμίνες σε αντίθεση με τα λουλούδια του που είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και των ματιών μας. Τέλος, ένα μυστικό νοστιμιάς είναι ότι τα κολοκυθάκια είναι νοστιμότερα όσο είναι μικρά. Όσο πιο πολύ μεγαλώνουν, αρχίζουν να βγάζουν σπόρους, χάνουν την γεύση τους και την τρυφερή υφή τους.

Μη χάσετε

Γεμιστές ψητές πατάτες

Γευστικές και πεντανόστιμες γεμιστές ψητές πατάτες με φέτα από τον Τάσο Αντωνίου.

Κοκκινιστό μοσχάρι μελωμένο

Μοσχάρι κοκκινιστό κατσαρόλας από τον Τάσο Αντωνίου. Η καλύτερη συνταγή για μοσχαράκι κοκκινιστό που κάθε μπουκιά λιώνει στο στόμα.

Σοκολατένια ντόνατς

Λαχταριστά ντόνατς σοκολάτας. Φτιάξτε αυτή την εύκολη και δοκιμασμένη συνταγή για ντόνατς σοκολάτας σήμερα!

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Δείτε ακόμα

13 λάθη που κάνεις όταν φτιάχνεις κέικ

Γιατί δεν φούσκωσε το κέικ; Γιατί δεν ψήθηκε καλά; Όλες οι απαντήσεις εδώ!

Φρούτα και λαχανικά του μήνα: Φεβρουάριος

Τι τρώμε τον Φεβρουάριο; Βάζουμε στο καλάθι μας και μαγειρεύουμε νοστιμότατες συνταγές με εποχιακά λαχανικά και φρούτα!

Τι τρώμε το τριήμερο των Φώτων;

Το τριήμερο των Φώτων ξεκινά με υπέροχες νηστίσιμες συνταγές και κορυφώνεται με λαχταριστό γιορτινό χοιρινό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ