Από την Ελένη Κουή MSc., RD., Παιδοδιαιτολόγο – Ειδική στην Παιδική Παχυσαρκία – Παιδικό Διαβήτη,
Έαν κοιτάξουμε προσεκτικά τις ετικέτες των γιαουρτιών στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ θα διαπιστώσουμε ότι ακόμα και λευκά γιαούρτια φέρουν το χαρακτηρισμό “επιδόρπιο γιαουρτιού”. Τι σημαίνει όμως αυτό και ποιά η διαφορά του από το κανονικό γιαούρτι;
Το κλασικό γιαούρτι σαφώς και μπορούμε να το επιλέξουμε σε διάφορους τύπους λιπαρών (0%, 2%, 3.5%) με την ανάλογη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες,πρωτεΐνες και ασβέστιο. Το γιαούρτι περιέχει αρκετά μικρή ποσότητα ζάχαρης, πράγμα το οποίο το καθιστά μια υγιεινή επιλογή για τη διατροφή μικρών και μεγάλων. Είναι επίσης πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, βιταμίνες Α και συμπλέγματος Β και μας προσφέρει και τα πολύτιμα προβιοτικά αναγκαία για την σωστή λειτουργία του εντέρου.
Στην περίπτωση όμως των επιδορπίων γιαουρτιού, εκτός από όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, έχουν προστεθεί και ζελατίνη ή βούτυρο γάλακτος, τροποποιημένο άμυλο, μπισκότο, σιρόπι και γενικότερα μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης μη φυσικής. Τα συστατικά λοιπόν αυτά δεν συμφωνούν με τον ορισμό που δίνει για το απλό γιαούρτι ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών γι’αυτο και το αποκαλούμε επιδόρπια. Τις περισσότερες φορές προστίθενται ως βελτιωτικά υφής. Επίσης, κάποια επιδόρπια γιαουρτιού περιέχουν προβιοτικούς μικροοργανισμούς.
Στην περίπτωση που θέλουμε να διαλέξουμε το πιο υγιεινό και με τις λιγότερες θερμίδες ή επιβαρυντικά συστατικά για την υγεία μας, η επιλογή μας δεν θα πρέπει να έιναι άλλη απο το κλασικό γιαούρτι. Το οποίο φυσικά και για τα παιδιά μπορεί να εμπλουτιστεί με λίγο μέλι, μαρμελάδα ή και φρούτα. Μπορούμε ακόμα να χτυπήσουμε στο μπλέντερ γιαούρτι με φρούτα και λίγη βρώμη, να παγώσουμε το μέιγμα και έτσι έχουμε το τέλειο και υγιεινό σνακ.