ΑρχικήΆρθραΓιαούρτι ή επιδόρπιο γιαουρτιού;

Γιαούρτι ή επιδόρπιο γιαουρτιού;

Από την Ελένη Κουή MSc., RD., Παιδοδιαιτολόγο – Ειδική στην Παιδική Παχυσαρκία – Παιδικό Διαβήτη,

Έαν κοιτάξουμε προσεκτικά τις ετικέτες των γιαουρτιών στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ θα διαπιστώσουμε ότι ακόμα και λευκά γιαούρτια φέρουν το χαρακτηρισμό “επιδόρπιο γιαουρτιού”. Τι σημαίνει όμως αυτό και ποιά η διαφορά του από το κανονικό γιαούρτι;

Το κλασικό γιαούρτι σαφώς και μπορούμε να το επιλέξουμε σε διάφορους τύπους λιπαρών (0%, 2%, 3.5%) με την ανάλογη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες,πρωτεΐνες και ασβέστιο. Το γιαούρτι περιέχει αρκετά μικρή ποσότητα ζάχαρης, πράγμα το οποίο το καθιστά μια υγιεινή επιλογή για τη διατροφή μικρών και μεγάλων. Είναι επίσης πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, βιταμίνες Α και συμπλέγματος Β και μας προσφέρει και τα πολύτιμα προβιοτικά αναγκαία για την σωστή λειτουργία του εντέρου.

Στην περίπτωση όμως των επιδορπίων γιαουρτιού, εκτός από όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, έχουν προστεθεί και ζελατίνη ή βούτυρο γάλακτος, τροποποιημένο άμυλο, μπισκότο, σιρόπι και γενικότερα μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης μη φυσικής. Τα συστατικά λοιπόν αυτά δεν συμφωνούν με τον ορισμό που δίνει για το απλό γιαούρτι ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών γι’αυτο και το αποκαλούμε επιδόρπια. Τις περισσότερες φορές προστίθενται ως βελτιωτικά υφής. Επίσης, κάποια επιδόρπια γιαουρτιού περιέχουν προβιοτικούς μικροοργανισμούς.

Στην περίπτωση που θέλουμε να διαλέξουμε το πιο υγιεινό και με τις λιγότερες θερμίδες ή επιβαρυντικά συστατικά για την υγεία μας, η επιλογή μας δεν θα πρέπει να έιναι άλλη απο το κλασικό γιαούρτι. Το οποίο φυσικά και για τα παιδιά μπορεί να εμπλουτιστεί με λίγο μέλι, μαρμελάδα ή και φρούτα. Μπορούμε ακόμα να χτυπήσουμε στο μπλέντερ γιαούρτι με φρούτα και λίγη βρώμη, να παγώσουμε το μέιγμα και έτσι έχουμε το τέλειο και υγιεινό σνακ.

 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σαλάτα ταμπουλέ αρωματική και πανεύκολη

Σαλάτα ταμπουλέ από τον Τάσο Αντωνίου. Δροσερή και αρωματική σαλάτα με πλιγούρι και φρέσκα μυρωδικά που συνοδεύει ιδανικά κρεατικά και ψαρικά.

Αυγά ποσέ

Συνταγή για αυγά ποσέ!

Χοιρινό με δαμάσκηνα και κρασί

Συνταγή για χοιρινό ψαρονέφρι με δαμάσκηνα, μέλι και κρασί - ιδανική για γιορτινά τραπέζια με αγαπημένους!

Περισσότερα άρθρα

Κίμτσι: το superfood από την Κορέα που χαρίζει μακροζωία

Γνωρίστε το κίμτσι, την υπερτροφή από την Κορέα που υπόσχεται μακροζωία με τον πιο φυσικό τρόπο.

4 απίθανοι τρόποι να αξιοποιήσετε τις φλούδες λεμονιού

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις φλούδες λεμονιού, εύκολα και αποτελεσματικά;

7 λόγοι να φας σταφύλια αυτόν τον Σεπτέμβρη

Τα σταφύλια του Σεπτεμβρίου είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό και την υγεία μας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ