Γιατί το νερό της μπίρας είναι μοναδικό

Από τον Νικολά Ραδίση,
 
Για να φτιάξουμε μια μπίρα είπαμε στο προηγούμενο άρθρο πως χρειαζόμαστε τέσσερα βασικά συστατικά. Νερό, δημητριακό, λυκίσκο και μαγιά. Έχουμε δει ως τώρα στα ιστορικά μας στοιχεία ότι η μπίρα φτιαχνόταν από γυναίκες και μοναχούς. Για να την αρωματίσουν χρησιμοποιούσαν χουρμάδες, φρούτα, βότανα και πολλά πολλά άλλα τα οποία δεν ήταν απαραίτητα καλά. Είχαν και δυσάρεστα αποτελέσματα για τον οργανισμό. Με πειραματισμό όμως βρέθηκαν πολλά θετικά και άλλα τόσα αρνητικά σε συστατικά.
 
Ας πούμε όμως δυο λόγια περισσότερα για τα συστατικά της μπίρας. Αν γυρίσουμε την μπίρα μας στην πίσω πλευρά, εκεί που αναγράφονται τα συστατικά, θα δούμε τα τέσσερα βασικά μας υλικά. Μπορεί όμως να δούμε και παραπάνω. Σπάνια θα δούμε να αναγράφονται οι ποικιλίες λυκίσκων και ακόμα σπανιότερα πιο εξειδικευμένες πληροφορίες όπως τα IBU.
 
Νερό
 
Το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στην ζυθοποιία. Για να φτιαχτεί μια μπίρα σήμερα δεν είναι ανάγκη να υπάρχει μια πηγή νερού στην περιοχή. Με την τεχνολογική εξέλιξη που υπάρχει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και θαλασσινό νερό που θα υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία. Σήμερα η ζυθοποιία έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε νερό έχει στην διάθεσή της, προσδίδοντας του χαρακτηριστικά τα οποία επιθυμεί. Για παράδειγμα, μια Pilsner χρειάζεται μαλακό νερό ενώ μια Pale Ale πιο σκληρό.
 
Το νερό στο παρελθόν έπαιζε επίσης σημαντικό ρόλο για την καλλιέργεια του κριθαριού, οπότε ένα καλό και όχι μολυσμένο νερό, όπως πολλά σε αστικές περιοχές κατά τον Μεσαίωνα, ήταν σημαντικό. Το νερό στην ζυθοποιία αποκαλείται “liquor” και αυτό γιατί στο εξωτερικό οποιαδήποτε αναφορά σε νερό (water) παραπέμπει στο νερό καθαρισμού του χώρου, των δεξαμενών και κάθε άλλης εργασίας πέρα του αξιολογημένου για την μπίρα.
 
Το νερό είναι το 90-95% της μπίρας. Οπότε δεν μπορεί να λείψει απ την συνταγή. Είτε στα πιο υγρά, είτε στα πιο ξηρά μέρη, όπου και να παράγεται μπίρα, όσο καλή ή κακή να είναι, το νερό που θα χρησιμοποιηθεί είτε είναι βρόχινο, είτε από πηγάδι ή πηγή, θα πρέπει να είναι το κατάλληλο για τον τύπο μπίρας που θα παραχθεί. Οι συνταγές που βρίσκουμε για την παραγωγή μπίρας στο σπίτι μας ενημερώνουν για το νερό που θα χρειαστούμε για την μπίρα. 
 
Σε γενικές γραμμές το νερό μπορεί να φαίνεται τόσο ασήμαντο, αλλά ιστορικά ακόμα και για μια λίμνη έχουν γίνει σκληρές συγκρούσεις. Το νερό αποτελούσε ένα από τα μυστικά των ζυθοποιείων στο παρελθόν, που η επιστήμη και η τεχνολογία δεν ήταν τόσο εξελιγμένες. Σήμερα το νερό παραμένει βασικότατο συστατικό για την μπίρα (αλλιώς θα ήταν κάτι σαν ψωμί) και βέβαια έχει πολλά ακόμα να αποκαλύψει στους επίδοξους ζυθοποιούς ή στους λάτρεις της μπίρας.
 
Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.