ΑρχικήΆρθραΓιατί το Πάσχα τρώμε σοκολατένια αυγά;

Γιατί το Πάσχα τρώμε σοκολατένια αυγά;

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Ως μικρά παιδιά λαχταρούσαμε να έρθει το Πάσχα για να μας φέρει η νονά το πασχαλινό σοκολατένιο μας αυγό. Ως μεγάλοι πια, η λαχτάρα για το σοκολατένιο αυγό παραμένει ίδια κι απαράλλαχτη. Πώς, όμως, δημιουργήθηκε το σοκολατένιο αυγό του Πάσχα; Το Μαμα Πειναω γυρνά πίσω τον χρόνο και σας αφηγείται την ιστορία του.

Το πρώτο σοκολατένιο πασχαλινό αυγό δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα στη Γαλλία όπου και γνώρισε μια απίστευτα γλυκιά επιτυχία. Οι ζαχαροπλάστες εξελίχθηκαν σε δεξιοτέχνες του είδους με τους Γερμανούς συνάδελφους τους να τους συναγωνίζονται επάξια και μάλιστα ήταν εκείνοι που διακόσμησαν την επιφάνεια του αυγού με τις χαρακτηριστικές κάθετες γραμμές που βλέπουμε μέχρι και σήμερα. Τα πρώτα σοκολατένια πασχαλινά αυγά δεν ήταν πλούσια διακοσμημένα, αλλά πολύ απλά και τυλιγμένα σε απλό χαρτί. Στη συνέχεια, για λόγους εντυπωσιασμού τυλίγονταν σε χαρτί με ζωηρά, έντονα χρώματα, συσκευάζονταν σε πολυτελή κουτιά ή καλάθια και φυσικά ήταν αρκετά ακριβά προορισμένα μόνο για λίγους.  Τα πρώτα αυτά αυγά  ήταν συμπαγή, αρκετά βαριά και δεν ήταν εύκολο να καταναλωθούν πολύ γρήγορα, αφού οι ζαχαροπλάστες για την κατασκευή τους χρησιμοποιούσαν αρκετές στρώσεις πάστας σοκολάτας.

Το 1873 είναι μια χρονιά ορόσημο για την ιστορία του σοκολατένιου αυγού, αφού η αγγλική εταιρεία Js Fry δημιουργεί για πρώτη φορά σε μαζική παραγωγή το πρώτο σοκολατένιο αυγό σε καλούπι με μια λεπτή πλάκα σοκολάτας και άδειο στο εσωτερικό του. Το αγγλικό κοινό ενθουσιάζεται με συνέπεια πολλές εταιρείες στην Αγγλία αλλά και σε ξένες χώρες να αρχίσουν τη μαζική παραγωγή σοκολατένιων αυγών του Πάσχα. Αρχικά φτιάχνονταν από μαύρη σοκολάτα, ενώ ήταν το 1905 που η εταιρεία Cadbury έφτιαξε το πρώτο πασχαλινό αυγό από σοκολάτα γάλακτος Τα περίτεχνα σχέδια με τα οποία άρχισαν να διακοσμούνται τα αυγά είναι μοτίβα εμπνευσμένα από τη γαλλική, ολλανδική και γερμανική τέχνη αλλά και από την αγγλική τέχνη της Βικτωριανής εποχής.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Μαριναρισμένος σολομός

Συνταγή για υγιεινό μαριναρισμένο σολομό!

Ψητά μύδια με τραγανή κρούστα

Υπέροχα μύδια με τραγανή, πικάντικη κρούστα. Μια νηστίσιμη συνταγή που θα λατρέψετε.

Φοβερή πρασοσελινόριζα

Πρασοσελινόριζα στο φούρνο με κρούστα!

Περισσότερα άρθρα

Φτιάξτε πανεύκολα φυσική βαφή για πασχαλινά αυγά

Βάφουμε τα πασχαλινά αυγά μας με φυσικές βαφές από καφέ, πάπρικα, κρεμμύδι και παντζάρια!

Οι καλύτερες συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Συνταγές για το γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Τι να κάνεις με τη γαλοπούλα που περίσσεψε

Ιδέες για να μαγειρέψουμε με το φαγητό που περίσσεψε από το γιορτινό τραπέζι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ