Σκορδαλιά: όχι μόνο για την 25η Μαρτίου!

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Η σκορδαλιά είναι το αγαπημένο ελληνικό ντιπ που συνοδεύει το μπακαλιάρο στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Απόλυτη πρωταγωνίστρια του γιορτινού αυτού τραπεζιού, με έντονη σκορδάτη γεύση, η σκορδαλιά εκτός από την κλασική εκδοχή της, μπορεί να απογειωθεί με μερικές αλλαγές στη βασική συνταγή. Εμείς σας προτείνουμε σκορδαλιά σε τρεις παραλλαγές, την οποία θα απολαύσετε όχι μόνο την 25η Μαρτίου, αλλά όλο το χρόνο, ειδικά εάν είστε λάτρεις του σκόρδου!

Οι προτάσεις μας είναι: σκορδαλιά με ψωμί, σκορδαλιά με πατάτα, αλλά και η γαλλική σκορδαλιά aioli, μια σως σκόρδου, αρκετά δυνατή που συνηθίζεται κυρίως στη Νότια Γαλλία, ιδιαίτερα σε πόλεις γύρω από τη Μεσόγειο. Η αυθεντική aioli παρασκευάζεται αποκλειστικά και μόνο από σκόρδο, κρόκους αυγών, ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Έχει ιδιαίτερα δυνατή γεύση και ταιριάζει με τηγανητά ή βραστά ψαριά καθώς με λαχανικά στον ατμό ή ψητά.

1. Σκορδαλιά με ψωμί

Σκορδαλιά με ψωμί

2. Σκορδαλιά με πατάτες

Σκορδαλιά με πατάτες

3. Aioli, η γαλλική σκορδαλιά

Υλικά

  • 6 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες
  • 2 κρόκους αυγών
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • 2 φλιτζ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Στο μούλτι ρίχνουμε τις σκελίδες σκόρδου και τις πολτοποιούμε μαζί με το αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τους κρόκους και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Συνεχίζοντας την πολτοποίηση, ρίχνουμε σιγά σιγά και το ελαιόλαδο. Η aioli  είναι έτοιμη όταν έχει αρχίσει να φουσκώνει και η υφή της είναι λεπτή και απαλή. Την αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε.

3 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.