ΑρχικήΆρθραΓκανάς σοκολάτας, βήμα-βήμα συνταγή

Γκανάς σοκολάτας, βήμα-βήμα συνταγή

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Η γκανάς σοκολάτας απογειώνει τη γεύση κάθε γλυκού. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κρεμωδες μείγμα σοκολάτας  που παρασκευάζεται από κουβερτούρα σοκολάτα (λευκή, γάλακτος ή μαύρη) και κρέμα γάλακτος σε ίσες αναλογίες (ένα προς ένα). Η γκανάς πορεί να χρησιμοποιηθεί για επικάλυψη γλυκών ή ως γέμιση για κέικ, μπισκότα ή τρούφες.  Όλοι οι μελετητές της ιστορίας της γαστρονομίας συμφωνούν ότι η γκανάς σοκολάτας φτιάχθηκε για πρώτη φορά το 1850. Ωστόσο άλλοι υποστηρίζουν ότι ”γεννηθηκε”  σε κάποιο παριζιάνικο ζαχαροπλαστείο, γι’ αυτό και έχει γαλλική ονομασία (ganache), ενώ άλλοι θεωρούν ότι αυτοί που την εφηύραν ήταν Ελβετοί οι οποίοι την χρησιμοποιούσαν ως βασικό συστατικό στις περίφημες ελβετικές τρούφες.  Το Μαμα Πεινάω αποκαλύπτει τα μυστικά για πετυχημένη γκανάς σοκολάτας.

  • Σοκολάτα bitter, γάλακτος ή λευκή είναι το βασικό συστατικό της γκανάς και η γεύση της εξαρτάται από τη γεύση της σοκολάτας. Επιλέγουμε σοκολάτα καλής ποιότητας με υψηλό ποσοστό περιεκτικότητας σε κακάο.
  • Το δεύτερο συστατικό της γκανάς είναι η κρέμα γάλακτος. Για μια πλούσια γκανάς χρησιμοποιούμε αυστηρά και μόνο κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά.
  • Η βασική αναλογία σοκολάτας και κρέμας γάλακτος είναι ένα προς ένα. Δηλαδή χρησιμοποιούμε ίσες ποσότητες κουβερτούρας και κρέμας γάλακτος.
  • Για να φτιάξουμε την γκανάς θα πρέπει να τεμαχίσουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και να τα περιχύσουμε με την κρέμα γάλακτος που έχουμε πρώτα ζεστάνει. Η σωστή θερμοκρασία της κρέμας γάλακτος είναι σημαντική για την υφή της γκανάς. Δεν αφήνουμε την κρέμα γάλακτος να βράσει, αλλά αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά μόλις δούμε ότι αρχίζει να αχνίζει.
  • Στο τελικό στάδιο για την γκανάς, αναμειγνύουμε τη σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε απαλά το μείγμα με μια σπάτουλα από σιλικόνη (μαρίζ) ή με ένα κουτάλι και ποτέ με αυγοδάρτη, ενώ προσέχουμε να μην δημιουργηθούν φυσαλίδες γιατί η γκανάς σοκολάτας δεν θα έχει την απαιτούμενη λεία, ομοιόμορφη και γυαλιστερή υφή.
  • Για μια πιο ιδιαίτερη γεύση, μπορούμε να αρωματίσουμε την γκανάς σοκολάτας προσθέτοντας ξύσμα πορτοκαλιού, σιρόπι ή λικέρ. Ρίχνουμε το υλικό της επιλογής μας στα κομμάτια σοκολάτας και στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ακολουθώντας τη διαδικασία παρασκευής της γκανάς.

Ολες οι συνταγές του Μαμα Πεινάω με γκανάς σοκολάτας με ένα κλικ εδώ 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Αφράτα κεφτεδάκια τηγανητά με μυρωδικά

Κεφτεδάκια τραγανά, αφράτα και αρωματικά από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε τα πιο νόστιμα κεφτεδάκια με αυτή την εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Κουραμπιέδες με πραλίνα φουντουκιού

Απολαυστικοί κουραμπιέδες με πραλίνα φουντουκιού από τον Τάσο Αντωνίου! Αφράτοι, βουτυρένιοι χριστουγεννιάτικοι κουραμπιέδες με λαχταριστή “καρδιά” από πραλίνα.

Mαρμελάδα σύκο

Η πιο εύκολη και νόστιμη μαρμελάδα σύκο που φτιάχνουμε στο τέλος του καλοκαιριού και συντροφεύει ιδανικά το πρωινό μας.

Περισσότερα άρθρα

5 χρήσεις του λεμονιού που δεν φανταζόσουν ποτέ!

Το λεμόνι έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα και στη μαγειρική, δίνοντας γεύση, νοστιμιά και ιδιαίτερο άρωμα φρεσκάδας που δεν φανταζόσουν ποτέ!

Το μυστικό των σεφ για άψογα και πεντανόστιμα μανιτάρια

Πείτε αντίο στα μουλιασμένα μανιτάρια με αυτό το μυστικό για τέλειο μαγείρεμα.

Το παγωτό με δυο υλικά που τρέλανε το ίντερνετ

Δες τη συνταγή για παγωτό με δυο μόνο υλικά που έχει τρελάνει το ίντερνετ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ