Γλυκό φρυγανιά από τη Ζάκυνθο

Ένα τοπικό γλυκό από την όμορφη Ζάκυνθο που θα φτιάξετε στο πι και φι. Συνοδεύστε με αμύγδαλο φιλέ ή τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και θα με θυμηθείτε.

Προετοιμασία: 35 λεπτά

Μαγείρεμα: 1 ώρα, 30 λεπτά

Μερίδες: 6

Γλυκό φρυγανιά από τη Ζάκυνθο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, 1 φλιτζ. ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας να βράσουν σε μέτρια φωτιά, για περίπου 3 λεπτά. Το σιρόπι μας πρέπει να είναι σχετικά αραιό και ελάχιστα πηχτό.

Ετοιμάζουμε την κρέμα με το άνθος αραβοσίτου. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε 1 φλιτζ. γάλα, το άνθος αραβοσίτου και 3/4 φλιτζ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα, να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να βράσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα στο μείγμα με το άνθος αραβοσίτου ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα. Μεταφέρουμε το μείγμα στην φωτιά και βράζουμε λίγο ακόμα συνεχίζοντας να ανακατεύουμε. Το μείγμα μας τώρα πρέπει να έχει γίνει μια παχύρρευστη κίτρινη κρέμα. 

Σε ταψί στρώνουμε την φρυγανιά και την περιχύνουμε με το σιρόπι. Προσέχουμε να μην είναι καυτό το σιρόπι. Απλώνουμε την κρέμα αραβοσίτου πάνω από την φρυγανιά. Προαιρετικά μπορούμε να πασπαλίσουμε με κανέλα.

Στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος. Λίγο πριν αρχίσει να σφίγγει προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και ανεβάζουμε σε δυνατή ταχύτητα. Η σαντιγί μας είναι έτοιμη όταν έχουν σχηματιστεί απαλές κορυφές στην επιφάνειά της. 

Με τη σπάτουλα απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα αραβοσίτου. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 1/2-2 ώρες πριν το σερβίρουμε. Προαιρετικά μπορούμε να γαρνίρουμε με αμύγδαλο φιλέ ή τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.