ΑρχικήΆρθραGoût de France / Good France: σήμερα τρώμε γαλλικά!

Goût de France / Good France: σήμερα τρώμε γαλλικά!

Την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, 1.300 δείπνα «γαλλικού τύπου» θα προταθούν σε εστιατόρια και πρεσβείες 150 χωρών στις 5 ηπείρους. Η πρώτη αυτή διοργάνωση «Goût de France / Good France» έχει ήδη στεφθεί με επιτυχία με μια κινητοποίηση που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις.

Τα εστιατόρια που θα συμμετέχουν θα αποτίσουν φόρο τιμής σε μια κουζίνα ζωντανή, ανοικτή και καινοτόμα, που παραμένει πιστή στις αξίες της: μοίρασμα, ευχαρίστηση, σεβασμός στην καλή διατροφή και τον πλανήτη. 

Εμπνευσμένο από τον γάλλο ξακουστό αρχιμάγειρα Auguste Escoffier, ο οποίος το 1912 ξεκίνησε τα  «Δείπνα του Επίκουρου / Les Dîners d’Épicure » — το ίδιο μενού, την ίδια μέρα, σε πολλές πόλεις του κόσμου και τον μεγαλύτερο αριθμό συνδαιτυμόνων — η πρωτοβουλία Goût de / Good France βασίζεται σε αυτήν την ιδέα και επιθυμεί να συνεταιρίσει εστιατόρια από τις τέσσερεις άκρες της γης.  Στην κινητοποίηση αυτή συμμετέχνουν γνωστά ονόματα της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής, όπως οι σεφ Paul Bocuse, Joel Robuchon, o Guy Savoy, ο Raymond Blanc, o Αμερικανός Thomas Keller, ο Ιάπωνας Kiyomo Mikunu, o Γάλλος με έδρα την Κίνα Paul Pairet, η Ιταλίδα Nadia Santini κ.α. 

Στην Αθήνα μενού που αξιοποιούν τη γαλλική μαγειρική παράδοση προτείνουν ο Jean Louis Capsalas στο «Μuseum Cafe-restaurant» του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, ο Γιώργος Στυλιανουδάκης στο «La Terrasse» του «Πεντελικόν», ο Ηλίας Καριότογλου στο «Avenue Bistro & Bar» του «Metropolitan», ο Jean-Charles Metayer στο «Premiere» του «Ιntercontinental», ο Θεοφάνης Στάθης στο «Karavi» του «Sofitel», ο Dominique Perrot στο εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης, ο Γιώρ­γος Ηλιού στο «Polly Maggoo» και ο Μιλτιάδης Καρούμπας στο Hellenic Chef Club. 

Οι σεφ θα προτείνουν στον χώρο τους ένα μενού «γαλλικού τύπου» με γαλλικό παραδοσιακό απεριτίφ, κρύο ορεκτικό, ζεστό ορεκτικό, ψάρι ή θαλασσινά, κρέας ή πουλερικό, γαλλικό τυρί (ή επιλογή τυριών), ένα σοκολατένιο γλύκισμα, γαλλικά κρασιά και χωνευτικό, παραμένοντας ωστόσο ελεύθεροι να αξιοποιήσουν την δική τους παραδοσιακή/πολιτισμική κουζίνα. Μια κουζίνα προσβάσιμη σε όλους, από τα μπιστρό έως τα καλοστρωμένα τραπέζια, φτιαγμένη με φρέσκα προϊόντα εποχής του τόπου τους, με λιγότερα λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι και πρωτεϊνες. Η τιμή του μενού εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του εστιατορίου και καθένα από αυτά καλείται να καταβάλλει 5% των πωλήσεων σε μια τοπική ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον τομέα του σεβασμού της υγείας και του περιβάλλοντος.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Νηστίσιμο τσουρέκι με πορτοκάλι

Αυτό το τσουρέκι είναι νηστίσιμο και δεν υστερεί σε τίποτα από το κανονικό τσουρέκι. Δεν περιέχει γάλα, αυγά, βούτυρο και όμως γίνεται αφράτο, μαστιχωτό με τέλειες ίνες ζύμης.

Κοτόπουλο με αρακά

Κοτόπουλο με αρακά από τον Τάσο Αντωνίου. Μια υπέροχη συνταγή για πεντανόστιμο φαγητό με κοτόπουλο και αρακά στον φούρνο, ιδανικό για όλη την οικογένεια!

Σούπα με κεφτεδάκια

Χειμωνιάτικη σούπα με κεφτεδάκια! Μια καταπληκτική και εύκολη συνταγή για σούπα που ζεσταίνει και θα λατρέψουν όλοι.

Περισσότερα άρθρα

Τα φρέσκα της νηστείας

Πλήρης οδηγός για το πώς να επιλέξουμε τα καλύτερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά για τις νηστισιμες συνταγές μας.

Κάνουμε πικνίκ για την Πρωτομαγιά στην Αθήνα!

Πιάστε το Μάη με ένα ανοιξιάτικο πικνίκ! Bonus απίθανες συνταγές.

5 τρόποι να τρως λιγότερη ζάχαρη

Κι όμως, η ζωή χωρίς γλυκό δεν είναι απαραίτητα γκρίζα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ