Η ελληνική γαστρονομία έκλεψε τις εντυπώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Από τον Τάσο Αντωνίου,

Μπορεί ο πολιτισμός και η γαστρονομία ως κομμάτι του να αλλάξουν τα στερεότυπα που έχουν διαμορφωθεί στην Ευρώπη για τους “νότιους τεμπέληδες” και “βόρειους εργατικούς”; Αυτόν τον διπολισμό που έχει δημιουργηθεί στη γηραιά ήπειρο ως αποτέλεσμα του οικονομικού και πολιτικού σκηνικού, θέλησε να αναδείξει (και να καταρρίψει) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μέσα από την εκδήλωση “Η Ελλάδα στο πιάτο!” που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 20 Ιουνίου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν από μερικές εβδομάδες, αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου για να παρευρεθώ στην γαστρονομική εκδήλωση “Η Ελλάδα στο πιάτο!” στις Βρυξέλλες, μια πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή σε συνεργασία με τέσσερις Έλληνες σεφ. Οι  Μάνος Μακρυγιαννάκης και η Αντιγόνη Παπαβασιλείου από το «Philema» των Βρυξελλών και οι Μιχάλης Χάσικος από το «Upano» του Ρεθύμνου και ο Γρηγόρης Χέλμης από το «ΜεΖεν» στη Λάρισα και τον Βόλο, εμπνεύστηκαν από τέσσερα ελληνικά προϊόντα και παρουσίασαν τις δημιουργικές τους προτάσεις. Οι εμπνευσμένες δημιουργίες των σεφ βασίστηκαν στη δημιουργική προσέγγιση τεσσάρων κλασικών ελληνικών γεύσεων: η φάβα, ο τραχανάς, ο ταραμάς και οι πίτες. 

Πιο συγκεκριμένα, τα πιάτα που σερβιρίστηκαν στην εκδήλωση ήταν φάβα με σκουμπρί ημίπαστο, τραχανότο με φέτα, κεφτεδάκια από φάβα με ταραμά και αμπελόφυλλο, ξινόχοντρος τραχανάς με μελιτζάνες, μους ταραμοσαλάτας αρωματισμένης με μαστίχα ή καραμελωμένο φουντούκι, χαβιάρι μαύρου σκόρδου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γέμισε με αρώματα και γεύσεις Ελλάδας, ενώ οι πιατέλες έγιναν ανάρπαστες από το κοινό. Φυσικά, όπως σε κάθε σωστό ελληνικό τραπέζι, τα νόστιμα finger foods συνοδεύτηκαν από ελληνικά κρασιά, τσίπουρο και μπύρα. Φυσικά, κατέγραψα όλη την εμπειρία μου σε ένα vlog, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ!

Όπως εύστοχα προσέθεσε στη συνέντευξη τύπου η διευθύντρια του ΕΟΤ Benelux Ελένη Σκαρβέλη, “ο τουρισμός περνάει από το στομάχι, αφού σύμφωνα με έρευνες ο τρίτος σημαντικότερος λόγος για να επισκεφτεί ένας Βέλγος την Ελλάδα είναι η κουζίνα μας”. Ο σεφ Μάνος Μακρυγιαννάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι  “αν μάθει ο Ευρωπαίος τα ελληνικά προϊόντα, θα τα αναζητήσει και μετά θα αρχίσουν οι εξαγωγές”. Τέλος, ο Στέλιος Κούλογλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις “βραδιές Ντάισεμπλουμ” τις οποίες διοργανώνει σε συνεργασία με άλλους ευρωβουλευτές από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο για την προώθηση του πολιτισμού, μακριά από τα στερεότυπα. “Αύριο θα απευθύνω μια πρόσκληση προσωπικά στον κ. Ντάισελμπλουμ, να παρευρεθεί. Ελπίζω να έχει το χιούμορ και το πνεύμα για ν’ ανταποκριθεί στην πρόσκληση” δήλωσε ευδιάθετα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν το κλείσιμο της εκδήλωσης.

Η Ελλάδα εμπνέεται και εμπνέει, δημιουργεί και αναζητά νέα μονοπάτια δημιουργίας σε μια Ευρώπη που αλλάζει καθημερινά. Αντί επιλόγου, θα ευχηθώ να υπάρξει μια εναρμοσμένη στρατηγική για την προώθηση της χώρας μας και να ανοίξουν επιτέλους οι δρόμοι για την εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων που αξίζουν να γίνουν διάσημα σε όλον τον πλανήτη. Η γαστρονομία εξάλλου είναι πολιτισμός και ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας χωρίς να χρειάζεται μεταφράσεις και διαβουλεύσεις! 

Δείτε περισσότερα στο βίντεο από την εκδήλωση:

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.