ΑρχικήΆρθραΗ ελληνική γαστρονομία έκλεψε τις εντυπώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η ελληνική γαστρονομία έκλεψε τις εντυπώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Από τον Τάσο Αντωνίου,

Μπορεί ο πολιτισμός και η γαστρονομία ως κομμάτι του να αλλάξουν τα στερεότυπα που έχουν διαμορφωθεί στην Ευρώπη για τους “νότιους τεμπέληδες” και “βόρειους εργατικούς”; Αυτόν τον διπολισμό που έχει δημιουργηθεί στη γηραιά ήπειρο ως αποτέλεσμα του οικονομικού και πολιτικού σκηνικού, θέλησε να αναδείξει (και να καταρρίψει) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μέσα από την εκδήλωση “Η Ελλάδα στο πιάτο!” που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 20 Ιουνίου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν από μερικές εβδομάδες, αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου για να παρευρεθώ στην γαστρονομική εκδήλωση “Η Ελλάδα στο πιάτο!” στις Βρυξέλλες, μια πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή σε συνεργασία με τέσσερις Έλληνες σεφ. Οι  Μάνος Μακρυγιαννάκης και η Αντιγόνη Παπαβασιλείου από το «Philema» των Βρυξελλών και οι Μιχάλης Χάσικος από το «Upano» του Ρεθύμνου και ο Γρηγόρης Χέλμης από το «ΜεΖεν» στη Λάρισα και τον Βόλο, εμπνεύστηκαν από τέσσερα ελληνικά προϊόντα και παρουσίασαν τις δημιουργικές τους προτάσεις. Οι εμπνευσμένες δημιουργίες των σεφ βασίστηκαν στη δημιουργική προσέγγιση τεσσάρων κλασικών ελληνικών γεύσεων: η φάβα, ο τραχανάς, ο ταραμάς και οι πίτες. 

Πιο συγκεκριμένα, τα πιάτα που σερβιρίστηκαν στην εκδήλωση ήταν φάβα με σκουμπρί ημίπαστο, τραχανότο με φέτα, κεφτεδάκια από φάβα με ταραμά και αμπελόφυλλο, ξινόχοντρος τραχανάς με μελιτζάνες, μους ταραμοσαλάτας αρωματισμένης με μαστίχα ή καραμελωμένο φουντούκι, χαβιάρι μαύρου σκόρδου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γέμισε με αρώματα και γεύσεις Ελλάδας, ενώ οι πιατέλες έγιναν ανάρπαστες από το κοινό. Φυσικά, όπως σε κάθε σωστό ελληνικό τραπέζι, τα νόστιμα finger foods συνοδεύτηκαν από ελληνικά κρασιά, τσίπουρο και μπύρα. Φυσικά, κατέγραψα όλη την εμπειρία μου σε ένα vlog, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ!

Όπως εύστοχα προσέθεσε στη συνέντευξη τύπου η διευθύντρια του ΕΟΤ Benelux Ελένη Σκαρβέλη, “ο τουρισμός περνάει από το στομάχι, αφού σύμφωνα με έρευνες ο τρίτος σημαντικότερος λόγος για να επισκεφτεί ένας Βέλγος την Ελλάδα είναι η κουζίνα μας”. Ο σεφ Μάνος Μακρυγιαννάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι  “αν μάθει ο Ευρωπαίος τα ελληνικά προϊόντα, θα τα αναζητήσει και μετά θα αρχίσουν οι εξαγωγές”. Τέλος, ο Στέλιος Κούλογλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις “βραδιές Ντάισεμπλουμ” τις οποίες διοργανώνει σε συνεργασία με άλλους ευρωβουλευτές από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο για την προώθηση του πολιτισμού, μακριά από τα στερεότυπα. “Αύριο θα απευθύνω μια πρόσκληση προσωπικά στον κ. Ντάισελμπλουμ, να παρευρεθεί. Ελπίζω να έχει το χιούμορ και το πνεύμα για ν’ ανταποκριθεί στην πρόσκληση” δήλωσε ευδιάθετα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν το κλείσιμο της εκδήλωσης.

Η Ελλάδα εμπνέεται και εμπνέει, δημιουργεί και αναζητά νέα μονοπάτια δημιουργίας σε μια Ευρώπη που αλλάζει καθημερινά. Αντί επιλόγου, θα ευχηθώ να υπάρξει μια εναρμοσμένη στρατηγική για την προώθηση της χώρας μας και να ανοίξουν επιτέλους οι δρόμοι για την εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων που αξίζουν να γίνουν διάσημα σε όλον τον πλανήτη. Η γαστρονομία εξάλλου είναι πολιτισμός και ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας χωρίς να χρειάζεται μεταφράσεις και διαβουλεύσεις! 

Δείτε περισσότερα στο βίντεο από την εκδήλωση:

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Μαρμελάδα κεράσι

Συνταγή για σπιτική μαρμελάδα κεράσι!

Φινανσιέ (υγρά μάφινς) με βανίλιες

Τα φινανσιέ είναι γαλλικά μικρά κεκάκια σαν μάφινς αλλά πιο ζουμερά. Με τα πρώτα φρούτα της εποχής θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά γλυκά!

Struffoli (ιταλικοί χριστουγεννιάτικοι λουκουμάδες)

Συνταγή για struffoli, δηλαδή ιταλικούς χριστουγεννιάτικους λουκουμάδες με σιρόπι μελιού! Τα struffoli για τους Ιταλούς είναι ό,τι για τους Έλληνες τα μελομακάρονα.

Περισσότερα άρθρα

Καρπούζι: πώς το επιλέγουμε και απίθανες καλοκαιρινές συνταγές

Πώς επιλέγουμε τα σωστά καρπούζια και υπέροχες καλοκαιρινές συνταγές.

Περίσσεψαν μελομακάρονα & κουραμπιέδες; Συνταγές για να τα αξιοποιήσουμε

Φτιάξτε εύκολα γλυκά με μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτα!

8 υλικά στην κουζίνα που δεν ανακυκλώνονται

Δείτε ποιες συσκευασίες που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα δεν μπαίνουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ