Από τον Κώστα Χρήστου,
Εάν ψάξει κανείς σε βιβλία μαγειρικής, θα βρει τουλάχιστον τέσσερις μίνι ιστορίες όπου αναφέρουν τη δική τους εκδοχή για τη διάσημη κρέπα. Στο διαδίκτυο ειδικά, θα μπορέσετε να βρείτε τον αιώνιο μύθο της δημιουργίας της, με πρωταγωνιστή τον περίφημο Σαρπεντιέ. Ο συγκεκριμένος, περιγράφεται είτε σαν προσωπικός chef του πρίγκιπα της Ουαλλίας, είτε σαν 14χρονος σερβιτόρος που φλαμπάρισε κατά λάθος την κρέπα, είτε σαν προσωπικός μάγειρας του Ροκφέλερ. Όπως και να έχει, εάν το ψάξετε θα βρείτε πολλά.
Δεν ξέρουμε πως δημιουργήθηκε ο μύθος γύρω από τη διάσημη κρέπα, ξέρουμε όμως η συνταγή της δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1900 στο βιβλίο της Gordon Bleu και δεν αναφέρει πουθενά ότι φλαμπάρεται.
Επίσης, την ίδια συνταγή, δημοσίευσε τρία χρόνια αργότερα ο Εσκοφιέ, που και αυτός με την σειρά του δεν ανέφερε το φλαμπάρισμα σαν ακολουθία στη συνταγή. Ήταν όμως ο Πελλαπράτ, που το 1937 ανέφερε ότι αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να βάλει «φωτιά» στη διάσημη κρέπα.
Το σίγουρο είναι πως η καραμελένια γεύση και το άρωμα της με το Grand Marnier, είναι αμαρτία που λίγοι μπορούν να της αντισταθούν.
Η συνταγή
Κι αν οι εκδοχές για την καταγωγή της κρέπας Suzette ποικίλουν, η συνταγή παραμένει μία.
Υλικά (για 6 άτομα)
Για την παρασκευή της βάσης της κρέπας:
250 γραμμάρια αλεύρι
1κουταλία της σούπας ζάχαρη άχνη
4 αυγά
1 λίτρο γάλα φρέσκο
2 φακελάκια βανίλια
αλάτι
Για την γέμιση θα χρειαστείτε:
125 γραμμάρια βούτυρο
120 γραμμάρια ζάχαρη
Χυμό από 2 λεμόνια και 2 πορτοκάλια
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
1 κουταλιά της σούπας Grand Marnier
Εκτέλεση
Για την βάση:
Ρίχνετε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέστε μια πρέζα αλάτι, την ζάχαρη άχνη, την βανίλια, τα αυγά και στη συνέχεια ανακατέυετε ρίχνοντας σιγά σιγά και το γάλα, προσέχοντας να μην σβολιάσει. Βάζοντας σε σιγανή φωτιά το τηγάνι, αφού το έχετε λαδώσει ελαφρά, ρίχνετε μια μικρή δόση από το μείγμα και ψήνετε την κάθε πλευρά για 2 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια, μόλις τελειώσετε με τη βάση για τις κρέπες, ρίχνετε στο τηγάνι την ζάχαρη και την ζεσταίνετε χωρίς να ανακατέυετε μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει. Αμέσως μετά, προσθέστε τον χυμό των λεμονιών και των πορτοκαλιών. Μόλις γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, βάλτε το βούτυρο κομμένο σε κύβους. Ανακατεύετε, χύνοντας αργά το κονιάκ και το Grand Marnier.
Στο τελος περιχύνετε το μέιγμα ισόποσα στις κρέπες.