ΑρχικήΆρθραΗ ιστορία του Χριστόψωμου

Η ιστορία του Χριστόψωμου

Από την Άννα Ευθυμίου,

Τα Χριστούγεννα, εκτός από γιορτή αγάπης, είναι και γιορτή γεύσεων και, κυρίως, γλυκών. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες είναι οι κλασικές προτιμήσεις των ημερών, πολλοί αγαπούν τις δίπλες και, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα το Xριστόψωμο. Από τα πιο όμορφα έθιμα των Χριστουγέννων του τόπου μας, κάθε χρόνο παρελαύνει στο τραπέζι και όλοι, λίγο ή πολύ, το έχουμε τιμήσει! Πώς γεννήθηκε όμως αυτό το έθιμο και τι συμβολίζει;

Σύμφωνα με την παράδοση, στη Θράκη, την παραμονή των Χριστουγέννων η νοικοκυρά του σπιτιού, αφού τελείωνε όλες τις δουλειές του σπιτιού, έφτιαχνε το γλυκό αυτό ψωμάκι, το οποίο πάντοτε φρόντιζε να στόλισει με σταφίδες και καρύδια. Στη μέση του Χριστόψωμου άναβε ένα κερί, ενώ ο πατέρας θυμιάτιζε το σπίτι, το κάθε μέλος της οικογένειας χωριστά και το στάβλο, καθότι επρόκειτο για μια προσφορά που συμβολίζει την καλή υγεία των ζώων αλλά και την καρποφορία του εδάφους για τους αγρότες.  Όταν έφτανε η σειρά του μικρότερου παιδιού, ο πατέρας κρατούσε το Χριστόψωμο πάνω από το κεφάλι του και το παιδί χοροπηδούσε τρεις φορές προσπαθώντας να κόψει στα δύο το τσουρέκι.  Στη συνέχεια, ο πατέρας έκοβε το πρώτο κομμάτι για τον Χριστό, το δεύτερο για το σπίτι και τα υπόλοιπα για το κάθε μέλος της οικογένειας (περίπου όπως κόβουμε και τη σημερινή βασιλόπιτα). Το έθιμο ήθελε το τραπέζι να παραμένει στρωμένο και μετά το τέλος του γεύματος, ώστε να δειπνήσει και η Παναγία.

Το Χριστόψωμο, στις περισσότερες παραλλαγές του, έχει στρογγυλό μέγεθος, είναι φτιαγμένο από τα βασικά υλικά του ψωμιού και πάντοτε στολισμένο με ιδιαίτερο, περίτεχνο τρόπο. Παραδοσιακά, ένας σταυρός κοσμεί την κορυφή του Χριστόψωμου και γύρω από αυτόν διάφορα σκαλιστά διακοσμητικά ή στολίδια από ζυμάρι. Τα στολίδια, κυρίως στο παρελθόν, είχαν σχέση με την κύρια ενασχόληση της οικογένειας, για παράδειγμα σταφύλια για μια οικογένεια αμπελουργών ή κατσικάκια για μια οικογένεια κτηνοτρόφων. Τις περισσότερες φορές τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο στολισμό παίζουν τα καρύδια και τα αμύγδαλα.

Φυσικά, η κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει και διαφορετική παράδοση για το Χριστόψωμο. Σε πολλά χωριά στη Στερεά Ελλάδα, μετά τη λειτουργία των Χριστουγέννων, ο ιερέας περνάει από τα σπίτια των πιστών και ευλογεί το Χριστόψωμο. Στην Κορινθία τοποθετούν μέσα σε αυτό ένα φλουρί που συμβολίζει την καλοτυχία για εκείνον που θα το βρει, ενώ στη Σπάρτη το ζυμώνουν σε σχήμα σταυρού. Στην Κρήτη, οι γυναίκες που το φτιάχνουν συνηθίζουν να λένε κατά τη διάρκεια της παρασκευής του “Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει”, ενώ στη ζύμη χρησιμοποιούν πλούσια υλικά όπως ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα.

Οι συνταγές, λοιπόν, είναι πολλές και έχουν μια μεγάλη ιστορία να διηγηθούν. Εμείς πάντως θα φτιάξουμε το φετινό μας Χριστόψωμο με αυτήν την εύκολη συνταγή! Τώρα, αν θέλετε μια πιο νησιώτικη πρόταση, ο Φούρνος του Τάκη φτιάχνει το καλύτερο Χριστόψωμο στην Αθήνα (μυκονιάτικη συνταγή της προ-γιαγιάς Αννουσώ του ιδιοκτήτη Αρτέμη). Δοκιμάστε το!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Πένες φούρνου με τυρί και καπνιστή μπριζόλα (BINTEO)

Πένες φούρνου με τυρί, καπνιστή μπριζόλα και σάλτσα αρωματισμένη με φασκόμηλο! Μια ιδιαίτερη μακαρονάδα φούρνου από τον Τάσο Αντωνίου που όλοι θα λατρέψουν.

Πανεύκολο κέικ κακάο

Ανεπανάληπτο κέικ κακάο από τον Τάσο Αντωνίου. Τόσο εύκολο, γρήγορο και νόστιμο κέικ που σας υπόσχομαι ότι δεν περισσεύει ούτε ψίχουλο!

Χοιρινό ρολό με γέμιση

Πεντανόστιμο χοιρινό ρολό με γέμιση από τον Τάσο Αντωνίου. Αυτή η συνταγή δίνει ζουμερό χοιρινό με τραγανή κρούστα και λαχταριστή γέμιση από μπέικον, λιωμένο τυρί και σπανάκι.

Περισσότερα άρθρα

Θέλεις συνταγές στο πεντάλεπτο; Κάνε subscribe στο κανάλι μου στο YouTube!

Ψάχνεις τις καλύτερες συνταγές για αλμυρά και γλυκά; Θέλεις να δημιουργήσεις εντυπωσιακές γεύσεις, εύκολα, γρήγορα και νόστιμα; Ο Τάσος Αντωνίου και το κανάλι Mama...

Πεινάω αλλά βαριέμαι να μαγειρέψω!

Τι να μαγειρέψεις για να φας όταν βαριέσαι να μαγειρέψεις! Συνταγές για τις μέρες που ο σεφ μέσα σου πέφτει σε λήθαργο.

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης του πελτέ ντομάτας

Βρήκαμε τους δυο τρόπους για να συντηρήσετε τον πελτέ ντομάτας για μήνες!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ