Από την Ιφιγένεια Ιωαννίδου,

Οι καιροί μπορεί να αλλάζουν αλλά κάποιες αξίες παραμένουν σταθερές, και μια από αυτές είναι η μπύρα!

Αποτελεί ένα από τα πρώτα αλκοολούχα ποτά και καταγράφεται στην ιστορία όλων των αρχαίων λαών που ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια των σιτηρών. Η ιδιότητά της δεν είναι μόνο να συνοδεύει ένα γεύμα αλλά και να χρησιμοποιείται ως συστατικό σε πολλά φαγητά ακόμα και σε γλυκά δίνοντας τους μια ξεχωριστή γεύση.

Τα κύρια συστατικά της παραμένουν ίδια εδώ και 4,000 χρόνια τα οποία είναι το νερό, το κριθάρι, ο λυκίσκος και η μαγιά όπου όλα μαζί συνυπάρχουν και δίνουν μια ιδιαίτερη αίσθηση σε όποιον την δοκιμάζει.

Είναι κοινώς αποδεδειγμένο πώς η παρασκευή της μπύρας έχει τις ρίζες της στους λαούς της Εγγύς Ανατολής. Η πρώτη σαφής απόδειξη προέρχεται από τους Σουμέριους και πρόκειται για μια ανάγλυφη αναπαράσταση. Στη συνέχεια οι Βαβυλώνιοι παρασκεύαζαν μπύρα από διάφορα δημητριακά. Ωστόσο οι Αιγύπτιοι πρέπει να ήταν αυτοί που γνώριζαν τα περισσότερα γι’ αυτό το ποτό και το έφεραν πιο κοντά στη σημερινή του μορφή.

Η μπύρα ίσως να ήταν το πρώτο αγαθό που παρασκευάστηκε  όταν διάφορες φυλές έπαψαν να ζουν νομαδική ζωή και εγκαταστάθηκαν στην Μεσοποταμία και στις πόλεις-κράτη των Σουμερίων. Μέχρι πρόσφατα βέβαια αρκετοί αρχαιολόγοι πίστευαν ότι το ψωμί ήταν το πρώτο προϊόν που παρασκευάστηκε στις πρώτες αγροτικές κοινωνίες.

Οι αρχαιολόγοι συμφωνούν ότι το κριθάρι ήταν το πρώτο σιτηρό που καλλιεργήθηκε, αλλά διαφωνούν πολύ για το τι το έκαναν μετά την συγκομιδή. Η μπύρα και το ψωμί μοιράζονται πολλά συστατικά και πολλές τεχνικές παρασκευής. Πολλοί πιστεύουν ότι η μπύρα προηγήθηκε στην παρασκευή, έστω και τυχαία. Όσο κι αν εκπλήσσει, η αρχαία μπύρα είχε μεγαλύτερη θρεπτική αξία από το ψωμί και ήταν ασφαλέστερη σε σχέση με το νερό που έπιναν.

Στη σημερινή εποχή η μπύρα εξακολουθεί μερικές φορές να αντικαθιστά το νερό αφού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι πολλών αντρικών συνηθειών, για παράδειγμα της παρακολούθησης ενός ποδοσφαιρικού αγώνα που συνοδεύεται από μια XL πίτσα και άφθονη ποσότητα του αγαπημένου τους ποτού. Πολύ καλή ιδέα, όμως, είναι και η χρήση της ως συστατικό φαγητών, όπως σαν μαρινάδα για κρέας στην σχάρα, αγαπημένο φαγητό, δίνοντας του ονειρεμένα αρώματα.

Ακόμα οι συνταγές με μπύρα πάνε και έρχονται αφού συνδυάζεται και με κοτόπουλο και ως σάλτσα αλλά και ως βασικό συστατικό σε ψωμιά. Βέβαια για κάθε χρήση ή συνταγή χρησιμοποιείται και διαφορετικό είδος μπύρας.

Η μπύρα λοιπόν είναι το πρώτο αλκοολούχο ποτό που άγγιξε τα ανθρώπινα χείλη. Για χιλιάδες χρόνια, πολλοί λαοί την έπιναν με το φαγητό τους και ολόκληρες γευστικές κουλτούρες στήθηκαν πάνω σε αυτούς τους συνδυασμούς. Τώρα αποτελεί, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, και μια νόστιμη βάση για διάφορες σάλτσες και πιάτα.  Λοιπόν διπλή η χρήση της και άκρως επιτυχημένη.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κορμός με γέμιση κρέμας μασκαρπόνε

Συνταγή για χριστουγεννιάτικο κορμό με γέμιση από κρέμα μασκαρπόνε.

Μπισκότα κανέλας

Πεντάνοστιμα μπισκότα με κανέλα τα οποία ετοιμάζονται πανεύκολα! Φτιάξτε αυτή τη συνταγή για μπισκότα και γεμίστε την κουζίνα σας με άρωμα κανέλας.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα. Γευστική συνταγή για παραδοσιακά ντολμαδάκια με ρύζι και μυρωδικά. Νηστίσιμα ντολμαδάκια, εύκολα και γρήγορα!

Περισσότερα άρθρα

Το απαραίτητο υλικό για άψογο σπιτικό παγωτό

Αρκεί να ξέρετε τη σωστή μέθοδο για να φτιάξετε το τέλειο παγωτό, μαζί με ένα μικρό μυστικό.

Πώς μαγειρεύεται η κινόα

Μάθετε για την κινόα, τη νέα άφιξη στα superfoods και δείτε μία εύκολη συνταγή για σαλάτα με κινόα!

Το παγωτό με δυο υλικά που τρέλανε το ίντερνετ

Δες τη συνταγή για παγωτό με δυο μόνο υλικά που έχει τρελάνει το ίντερνετ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ