Η οικονομική κρίση κάνει κακό στη διατροφή μας!

Από την Ελένη Κουή MSc., RD., Παιδοδιαιτολόγο – Ειδική στην Παιδική Παχυσαρκία – Παιδικό Διαβήτη, 

Η νέα οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζει τη χώρα μας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες και τις διατροφικές μας συνήθειες.  Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού επιλέγει πλέον τροφές με βάση το κόστος και όχι την ποιότητα ή τη θρεπτική τους αξία. Σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα διατροφολόγων, σχεδόν ένας στους τέσσερις Έλληνες δηλώνει έτοιμος να υποβαθμίσει την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνει ακόμα και αν αυτά αφορούν την διατροφή των παιδιών του. 

Μπορεί όλοι μας να πρέπει να προσαρμοστούμε σε καινούργια δεδομένα οικονομικά, αλλά δεν είναι ‘γνωστο τι συνήθως επιφέρουν αυτά στην διατροφή και υγεία μας. Παραδείγματα άλλων πλυθησμών και κρατών που βιώνουν ή ξεπέρασαν παρόμοιες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες μαρτυρούν κατακόρυφη αύξηση στην κατανάλωση λιπαρών τροφών, γλυκών, αλκοόλ και κατ’ επέκταση αύξηση βάρους και μείωση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Οι επιλογές αυτές οφείλονται κατά κύριο λόγο στο ό,τι συχνά τρόφιμα όπως φρέσκα λαχανικά και φρούτα, πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και ταυτόχρονα χαμηλά σε θερμιδική αξία, κοστίζουν περισσότερο σε μια οικογένεια απ’ ότι ένα γεύμα σε εστιατόριο fast food. 

Υπάρχουν  όμως τρόποι για να σκεφτούμε και το πορτοφόλι αλλά και την υγεία μας μαζί! Με μια πιο θετική ματιά ίσως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την οικονομική κρίση για να αναθεωρήσουμε κάποιες άσχημες διατροφικές συνήθειες. Η διατροφική υπερβολή έγινε λανθασμένα συνώνυμο κοινωνικής καταξίωσης και ευημερίας.

Λάθος #1: Αυξημένη κατανάλωση κρέατος

Η σχεδόν καθημερινή κατανάλωση κρέατος αντικατέστησε τα όσπρια και το ψάρι. Ιδίως το κόκκινο κρέας θα πρέπει να περιορίζεται στην μία φορά την εβδομάδα. Η κατανάλωση οσπρίων 1-2 φορές την εβδομάδα αποτελεί μια οικονομική αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά υγιεινή επιλογή καθώς τα όσπρια περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Όσον αφορά τα ψάρια, παραδείγματα χαμηλού κόστους και ανεκτίμητης θρεπτικής αξίας είναι η σαρδέλα, ο γαύρος, η τσιπούρα ιχθυοτροφείου και ο κολιός, πλούσιες πηγές σε καθαρή πρωτεΐνηα και χρήσιμες λιπαρές ουσίες όπως τα λιπαρά ω-3. Τα ω-3, όπως έχει επιβεβαιωθεί σε πολλές μελέτες, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιοαγγειακού και ανοσοποιητικού μας συστήματος, και επιπλέον στην καλή διάθεση και μνήμη. 

Λάθος #2: Συχνά γεύματα εκτός σπιτιού

Είναι γεγονός πως τα γεύματα εκτός σπιτιού έρχονται πάντα σε μεγαλύτερες μερίδες, είναι πιο πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες και η ποιότητα που προσφέρεται δεν είναι πάντα η καλύτερη. Μπορούμε λοιπόν με πολύ χαμηλότερο κόστος να ετοιμάζουμε φαγητό στο σπίτι από αγνά υλικά αποφεύγοντας έτσι την κατανάλωση περιττών θερμίδων. Παράλληλα οι μικρότεροι της οικογένειας μαθαίνουν βασικές αρχές μαγειρικής, δοκιμάζουν παραδοσιακές γεύσεις και μπορεί να αποτελέσει  ευκαιρία για ποιοτικό παιχνίδι με τα παιδιά στην κουζίνα! 

Λάθος #3: Επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ χωρίς λίστα για ψώνια

Καιρός να οργανώσουμε τη λίστα του σούπερ μάρκετ με πιο βασικά, απαραίτητα, θρεπτικά υλικά και όχι σνακ και λιχουδιές. Είναι πιο εύκολο να προσέξουμε τη διατροφή μας εάν το περιβάλλον του σπιτιού είναι απαλλαγμένο από διατροφικούς πειρασμούς. Όταν πρόκειται για την αγορά φρούτων και λαχανικών, έχουμε διπλό όφελος διαλέγοντας φρούτα εποχής και γενικότερα τοπικά προϊόντα με μεγαλύτερη διατροφική αξία αλλά χαμηλότερο κόστος. 

Όσο λοιπόν και αν αναγκαστικά τα έσοδά μας υποβαθμίζονται δεν χρειάζεται να σημαίνει το ίδιο και για την ποιότητα της διατροφής μας. Ας επενδύσουμε σε υγεία και ευεξία υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.