ΑρχικήΆρθραΚαλλιεργήστε κουνουπίδι στο μπαλκόνι

Καλλιεργήστε κουνουπίδι στο μπαλκόνι

Από την γεωπόνο Άννα Αμπατζή,

Καλλιέργεια χειμερινών λαχανικών. Aνάμεσα στα γεννήματα του χειμωνιάτικου λαχανόκηπου, εκείνο που περισσότερο από κάθε άλλο ξελογιάζει το βλέμμα είναι το κουνουπίδι. Μαγειρικ, αξιοποιείται με δεκάδες τρόπους: στο φούρνο, στην κατσαρόλα, σε σούπες, ωμό ή βρασμένο.

 

 

Καλλιεργούμενο ως ετήσιο ή διετές, το κουνουπίδι σχηματίζει μια ανθοκεφαλή από μυριάδες μπουμπούκια ενός διετούς στην φύση (μονοετούς στον αγρό) φυτού (Brassica oleracea var.botrytis), που συγγενεύει στενά με το μπρόκολο.

Η μόνη διαφορά από το μπρόκολο είναι ο λευκός χρωματισμός του, γεγονός που οφείλεται στο ότι είναι μονίμως σκεπασμένο από τα μεγάλα φύλλα του, με συνέπεια ο σχηματισμός χλωροφύλλης στην «κεφαλή» του να είναι αδύνατος. Τα περισσότερα είδη κουνουπιδιού έχουν μια κρεμώδη ή λευκή ανθοκεφαλή, αλλά υπάρχουν και ελκυστικά, χαρακτηριστικά αρωματισμένα είδη των οποίων τα μπουμπούκια  η φύση χρωμάτισε με πράσινο, κίτρινο, ή ακόμα και με ιώδες χρώμα. Aν και είναι σπάνια στα μέρη μας, σε άλλες χώρες είναι ιδιαίτερα αγαπητά.

Το κουνουπίδι είναι ένα εύπεπτο λαχανικό, που θεωρείται ιδανικό για δίαιτες αδυνατίσματος. Το κεφάλι του και σε ορισμένες περιπτώσεις τα νέα πράσινα φύλλα γύρω του χρησιμοποιούνται ψημένα ή ωμά στις σαλάτες.

Προϋποθέσεις και συνθήκες

Οι ποικιλίες και τα υβρίδια κουνουπιδιού διακρίνονται ανάλογα με την περίοδο χρήσης τους σε πρώιμα (φύτευση από τέλη Ιουλίου έως Σεπτέμβριο) και όψιμα (φύτευση από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο). 

*Σε περιοχές με παγετούς καλλιεργούμε πρώιμες ποικιλίες από τα τέλη του καλοκαιριού. Απαιτεί έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση. Προϋπόθεση για μια καλή παραγωγή είναι να φυτεύεται σε ημισκιερά σημεία.

Φύτευση στο χώμα

Το κουνουπίδι σπέρνεται πρώτα σε σπορείο και στη συνέχεια μεταφυτεύεται στην τελική του θέση. Η σπορά μπορεί να γίνει κατευθείαν στο έδαφος όταν η θερμοκρασία μας το επιτρέπει (20-30 0C). Στο εμπόριο βέβαια, αυτή την εποχή υπάρχουν έτοιμα σποριόφυτα που απλώς μπορείτε να τα μεταφυτέψετε στο μέρος που θα επιλέξετε. Η σπορά ξεκινά από το τέλος Αυγούστου έως και τον Σεπτέμβριο και όταν τα φυτά αποκτήσουν ύψοςγύρω στα 15 με 20 εκ. είναι έτοιμα να μεταφυτευτούν στις τελικές τους θέσεις.

Για όψιμη καλλιέργεια μια προτεινόμενη ποικιλία είναι η (palla di neve) που συγκομίζεται σε περίπου 70-80 ημέρες. Αφού έχετε προετοιμάσει το χώμα κατάλληλα, συνεχίζετε στην φύτευση των σποριοφυτων που έχετε προμηθευτεί από το εμπόριο. Για την φύτευση στο έδαφος ανοίγετε αυλάκι, βάθους 20 εκ με απόσταση φύτευσης μεταξύ των φυτών 40-60 εκ. Αντίθετα, αν επιλέξετε να φυτέψετε σε ζαρντινιέρα το μόνο που πρέπει να λάβετε υπόψη  είναι η απόσταση φύτευσης μεταξύ των φυτών.Στην συνέχεια, ανοίγουμε τόσους λάκκους όσο και τα φυτά και προσθέτουμε σε κάθε ένα 3 χούφτες από ένα μείγμα καλά χωνεμένη κοπριά, κηπόχωμα και κομπόστ σε αναλογία 1:1:2 και  ανακατεύουμε καλά. Έπειτα φυτεύουμε τα σποριόφυτα στο σημείο που εκφύονται τα πρώτα «πραγματικά» φύλλα, ώστε τα φυτά να στηρίζονται καλύτερα. Τέλος, σε κάθε φυτό ρίχνουμε 11/κουταλιές της σούπας από ένα οργανικό πλήρες λίπασμα σε κοκκώδη μορφή και ποτίζουμε καλά.

Μετά την φύτευση

Πρόκειται για φυτό που χρειάζεται τακτικό πότισμα καθ’όλη την καλλιεργητική περίοδο και έχει μεγάλες απαιτήσεις σε λίπανση, γι’ αυτό κάθε μήνα ρίχνουμε στο ποτιστήρι με το νερό ένα υγρό λίπασμα αζώτου και καλίου (το πρώτο βοηθά στην καλή ανάπτυξη και το δεύτερο δίνει πιο γλυκιά γεύση).

Για να αποφευχθεί ο αποχρωματισμός της ανθοκεφαλής του κουνουπιδιού λόγω του ήλιου, δέστε τα φύλλα από την ανθοκεφαλή. Αν δείτε σκουλήκια να τρώνε τα φύλλα, αυτό αντιμετωπίζεται με βάκιλο της Θουριγγίας.

Συγκομιδή

Συγκομίζεται μόλις η ανθοκεφαλή του κουνουπιδιού αποκτήσει διάμετρο τουλάχιστον 15 – 25 εκ. και έχει βάρος 1- 3 κιλά. Μόλις είναι έτοιμο το κόβουμε από την βάση του μαζί με λίγα νεαρά φύλλα, και μπορούμε να το συντηρήσουμε στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα.

Θρεπτική αξία

Είναι λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνες (A και C) και μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο και μαγγάνιο.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Φοβερή πρασοσελινόριζα

Πρασοσελινόριζα στο φούρνο με κρούστα!

Νηστίσιμοι λουκουμάδες

Οι τέλειοι νηστίσιμοι λουκουμάδες από τον Τάσο Αντωνίου! Φτιάξτε τους δικούς σας νηστίσιμους λουκουμάδες με γέμιση σοκολάτα, κρέμα, ή σκέτους με μέλι και καρύδια.

Τραγανές κοτομπουκιές

Κοτομπουκιές, εύκολες, γρήγορες και πεντανόστιμες, από τον Τάσο Αντωνίου! Ιδανικές για μικρά και μεγάλα παιδιά, με χρυσαφένια, τραγανή κρούστα και ζουμερό ψαχνό που θα λατρέψετε!

Περισσότερα άρθρα

6 βήματα για να συντηρήσετε σωστά το ψυγείο το καλοκαίρι

Πώς θα συντηρήσετε σωστά το ψυγείο το καλοκαίρι ώστε να καίει λιγότερο και να μη χαλάσει!

Το μενού της Τσικνοπέμπτης

Η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα που τιμούμε δεόντως κρεατικά, λουκάνικα και νόστιμους μεζέδες.

11 tips για να πετυχαίνει κάθε συνταγή

11 tips για να πετυχαίνετε κάθε συνταγή μαγειρικής!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ