6 βασικά λάθη που κάνετε με το ελαιόλαδο

Λάθη για ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι η βάση σχεδόν για κάθε φαγητό που μαγειρεύουμε στο σπίτι, γι’αυτό και αποτελεί ένα απαραίτητο είδος στην κουζίνα κάθε μάγειρα, οικιακού ή επαγγελματία. Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει το ελαιόλαδο ως “υγρό χρυσό” και γι’ αυτό απαιτεί ειδική μεταχείριση στη χρήση και τη συντήρησή του. Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να αξιoποιήσετε στο έπακρο το ελαιόλαδο και να επωφεληθείτε από τις μοναδικές του ιδιότητες.

1. Συντηρήστε το μακριά από αυτά τα στοιχεία

Το ελαιόλαδό σας θα παραμείνει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση εάν το συντηρείτε μακριά από ζέστη, οξυγόνο, φως και πολυκαιρία. Αυτά τα στοιχεία είναι οι εχθροί του ελαιολάδου και μπορούν να οδηγήσουν στην πρόωρη οξείδωσή του. Η καλύτερη λύση είναι να συντηρείτε το ελαιόλαδό σας σε γυάλινη και σκουρόχρωμη φιάλη που κλείνει με πώμα, σε δροσερό σημείο στην κουζίνα σας ώστε να αποφύγετε την οξείδωση και τη συρρίκνωση του χρόνου ζωής του.

Δείτε ακόμα: οι καλύτερες συνταγές για καλοκαιρινά λαδερά από τον Τάσο Αντωνίου.

2. Δεν ελέγχετε την ετικέτα του ελαιολάδου

Για να απολαύσετε στο έπακρο το ελαιόλαδο που μόλις αγοράσατε, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα του. Είναι παρθένο ελαιόλαδο ή περιέχει προσμίξεις με άλλα έλαια ή άλλα συστατικά (π.χ. αρωματισμένο με δεντρολίβανο); Προτιμήστε να προμηθεύεστε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο όπου υπάρχει η δυνατότητα, αφού είναι το λιγότερο επεξεργασμένο ή εξευγενισμένο και θεωρείται πως είναι το κορυφαίο ως προς την ποιότητά του.

3. Καίτε το ελαιόλαδο κατά τη μαγειρική

Αν και πολλά έχουν ειπωθεί όσον αφορά τη συμπεριφορά του ελαιολάδου κατά τη μαγειρική, θεωρείται γενικά ασφαλές για τη μαγειρική στο σπίτι. Το σημείο καπνού για το ελαιόλαδο κυμαίνεται μεταξύ 160oC και 240οC αναλόγως με τον τύπο ελαιολάδου (εξευγενισμένο, εξαιρετικά παρθένο κλπ). Ως επί το πλείστον, όταν μαγειρεύουμε στο σπίτι το ελαιόλαδο μαγειρεύεται σε θερμοκρασίες 120-150οC όταν σοτάρουμε, 160-190oC για βαθύ τηγάνισμα και 180-200οC όταν ψήνουμε στον φούρνο. Όλες οι παραπάνω θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν το σημείο καπνού για τα περισσότερα ελαιόλαδα, αρκεί να ξέρετε ακριβώς ποιο είναι το σημείο καπνού για κάθε τύπου ελαιολάδου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα σημεία καπνού για τα παρακάτω ελαιόλαδα.

Εξευγενισμένο ή ραφιναρισμένο ελαιόλαδο: 240-242οC

Παρθένο ελαιόλαδο: 199-216οC

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: 190-210οC

4. Αφήνετε το ελαιόλαδό σας να λήξει

Σε αντίθεση με το κόκκινο κρασί, το ελαιόλαδο δεν γίνεται καλύτερο όσο παλιώνει. Αντίθετα, πρέπει να το χρησιμοποιήσετε το πολύ μέχρι δυο ή τρεις μήνες μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, και φυσικά πριν λήξει το ελαιόλαδο. Συνήθως τα καλά ελαιόλαδα έχουν δυο χρόνια διάρκεια ζωής από την ημερομηνία εμφιάλωσης. Το αφιλτράριστο ελαιόλαδο, σε αντίθεση με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, επειδή δεν έχουν φιλτραριστεί τυχόν υπολείμματα ελιάς, τείνει να λήγει νωρίτερα.

5. Θεωρείτε ότι το χρώμα αποκαλύπτει την ποιότητά του

Πολλοί θεωρούν ότι όσο πιο πράσινο το χρώμα του ελαιολάδου, τόσο καλύτερο είναι ποιοτικά. Στην πραγματικότητα, το χρώμα δεν είναι ενδεικτικό της ποιότητας, γι’αυτό και οι γευσιγνώστες ελαιολάδου χρησιμοποιούν μπλε ποτήρια για τη δοκιμή ώστε να μην επηρεαστούν από το χρώμα. Ανάλογα με την ποικιλία της ελιάς, τον τόπο και τη μέθοδο συγκομιδής, το χρώμα μπορεί να ποικίλει από ανοιχτό κίτρινο σε σκούρο πράσινο, ενώ η διαφορά στη γεύση αμβλύνεται αναλόγως. Μια συνταγή που αναδεικνύει τη γεύση και τα αρώματα του ελαιολάδου είναι η μακαρονάδα aglio, olio e peperoncino του Τάσου Αντωνίου.

6. Χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο μόνο στη μαγειρική

Σίγουρα αποτελεί αγαπημένο υλικό για κάθε μάγειρα, αλλά οι χρήσεις του δεν περιορίζονται μόνο στη μαγειρική. Μπορείτε να ενυδατώσετε τα μαλλιά, την επιδερμίδα και τα νύχια με ελάχιστες σταγόνες ελαιολάδου σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες κρέμες. Εκτός από την ομορφιά, μπορείτε να ζωντανέψετε τις ανοξείδωτες επιφάνειες περνώντας τις με μια πετσέτα με μικροΐνες την οποία έχετε βρέξει με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.