ΑρχικήΆρθρα6 βασικά λάθη που κάνετε με το ελαιόλαδο

6 βασικά λάθη που κάνετε με το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι η βάση σχεδόν για κάθε φαγητό που μαγειρεύουμε στο σπίτι, γι’αυτό και αποτελεί ένα απαραίτητο είδος στην κουζίνα κάθε μάγειρα, οικιακού ή επαγγελματία. Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει το ελαιόλαδο ως “υγρό χρυσό” και γι’ αυτό απαιτεί ειδική μεταχείριση στη χρήση και τη συντήρησή του. Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να αξιoποιήσετε στο έπακρο το ελαιόλαδο και να επωφεληθείτε από τις μοναδικές του ιδιότητες.

1. Συντηρήστε το μακριά από αυτά τα στοιχεία

Το ελαιόλαδό σας θα παραμείνει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση εάν το συντηρείτε μακριά από ζέστη, οξυγόνο, φως και πολυκαιρία. Αυτά τα στοιχεία είναι οι εχθροί του ελαιολάδου και μπορούν να οδηγήσουν στην πρόωρη οξείδωσή του. Η καλύτερη λύση είναι να συντηρείτε το ελαιόλαδό σας σε γυάλινη και σκουρόχρωμη φιάλη που κλείνει με πώμα, σε δροσερό σημείο στην κουζίνα σας ώστε να αποφύγετε την οξείδωση και τη συρρίκνωση του χρόνου ζωής του.

Δείτε ακόμα: οι καλύτερες συνταγές για καλοκαιρινά λαδερά από τον Τάσο Αντωνίου.

2. Δεν ελέγχετε την ετικέτα του ελαιολάδου

Για να απολαύσετε στο έπακρο το ελαιόλαδο που μόλις αγοράσατε, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα του. Είναι παρθένο ελαιόλαδο ή περιέχει προσμίξεις με άλλα έλαια ή άλλα συστατικά (π.χ. αρωματισμένο με δεντρολίβανο); Προτιμήστε να προμηθεύεστε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο όπου υπάρχει η δυνατότητα, αφού είναι το λιγότερο επεξεργασμένο ή εξευγενισμένο και θεωρείται πως είναι το κορυφαίο ως προς την ποιότητά του.

3. Καίτε το ελαιόλαδο κατά τη μαγειρική

Αν και πολλά έχουν ειπωθεί όσον αφορά τη συμπεριφορά του ελαιολάδου κατά τη μαγειρική, θεωρείται γενικά ασφαλές για τη μαγειρική στο σπίτι. Το σημείο καπνού για το ελαιόλαδο κυμαίνεται μεταξύ 160oC και 240οC αναλόγως με τον τύπο ελαιολάδου (εξευγενισμένο, εξαιρετικά παρθένο κλπ). Ως επί το πλείστον, όταν μαγειρεύουμε στο σπίτι το ελαιόλαδο μαγειρεύεται σε θερμοκρασίες 120-150οC όταν σοτάρουμε, 160-190oC για βαθύ τηγάνισμα και 180-200οC όταν ψήνουμε στον φούρνο. Όλες οι παραπάνω θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν το σημείο καπνού για τα περισσότερα ελαιόλαδα, αρκεί να ξέρετε ακριβώς ποιο είναι το σημείο καπνού για κάθε τύπου ελαιολάδου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα σημεία καπνού για τα παρακάτω ελαιόλαδα.

Εξευγενισμένο ή ραφιναρισμένο ελαιόλαδο: 240-242οC

Παρθένο ελαιόλαδο: 199-216οC

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: 190-210οC

4. Αφήνετε το ελαιόλαδό σας να λήξει

Σε αντίθεση με το κόκκινο κρασί, το ελαιόλαδο δεν γίνεται καλύτερο όσο παλιώνει. Αντίθετα, πρέπει να το χρησιμοποιήσετε το πολύ μέχρι δυο ή τρεις μήνες μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, και φυσικά πριν λήξει το ελαιόλαδο. Συνήθως τα καλά ελαιόλαδα έχουν δυο χρόνια διάρκεια ζωής από την ημερομηνία εμφιάλωσης. Το αφιλτράριστο ελαιόλαδο, σε αντίθεση με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, επειδή δεν έχουν φιλτραριστεί τυχόν υπολείμματα ελιάς, τείνει να λήγει νωρίτερα.

5. Θεωρείτε ότι το χρώμα αποκαλύπτει την ποιότητά του

Πολλοί θεωρούν ότι όσο πιο πράσινο το χρώμα του ελαιολάδου, τόσο καλύτερο είναι ποιοτικά. Στην πραγματικότητα, το χρώμα δεν είναι ενδεικτικό της ποιότητας, γι’αυτό και οι γευσιγνώστες ελαιολάδου χρησιμοποιούν μπλε ποτήρια για τη δοκιμή ώστε να μην επηρεαστούν από το χρώμα. Ανάλογα με την ποικιλία της ελιάς, τον τόπο και τη μέθοδο συγκομιδής, το χρώμα μπορεί να ποικίλει από ανοιχτό κίτρινο σε σκούρο πράσινο, ενώ η διαφορά στη γεύση αμβλύνεται αναλόγως. Μια συνταγή που αναδεικνύει τη γεύση και τα αρώματα του ελαιολάδου είναι η μακαρονάδα aglio, olio e peperoncino του Τάσου Αντωνίου.

6. Χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο μόνο στη μαγειρική

Σίγουρα αποτελεί αγαπημένο υλικό για κάθε μάγειρα, αλλά οι χρήσεις του δεν περιορίζονται μόνο στη μαγειρική. Μπορείτε να ενυδατώσετε τα μαλλιά, την επιδερμίδα και τα νύχια με ελάχιστες σταγόνες ελαιολάδου σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες κρέμες. Εκτός από την ομορφιά, μπορείτε να ζωντανέψετε τις ανοξείδωτες επιφάνειες περνώντας τις με μια πετσέτα με μικροΐνες την οποία έχετε βρέξει με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Πίτσα με πεπερόνι

Πεντανόστιμη και πικάντικη πίτσα με πεπερόνι από τον Τάσο Αντωνίου. Μια εξαιρειτκή συνταγή για πίτσα, ειδικά για τους λάτρεις των αλλαντικών καυτερών γεύσεων!

Σαλάτα Coleslaw

Συνταγή για λαχανοσαλάτα με μαγιονέζα!

Μπιφτέκια με σάλτσα μπάρμπεκιου

Μπιφτέκια με σάλτσα μπάρμπεκιου από τον Τάσο Αντωνίου. Ζουμερά μπιφτέκια που μπορείτε να φτιάξετε με τον κιμά της επιλογής σας. Μπιφτέκια με σάλτσα μπάρμπεκιου Μπιφτέκια με σάλτσα...

Περισσότερα άρθρα

7 τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων

7 τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν ποτέ στον φούρνο μικροκυμάτων.

Ζαχαρωμένα φρούτα για να στολίσετε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά σας

Στολίστε τα γιορτινά γλυκά σας με ζαχαρωμένα φρούτα για να δώσετε ένα εντυπωσιακό και ιδιαίτερο αποτέλεσμα!

4 απίθανοι τρόποι να αξιοποιήσετε τις φλούδες λεμονιού

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις φλούδες λεμονιού, εύκολα και αποτελεσματικά;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ