ΑρχικήΆρθραΠως φυτεύουμε καρότα στη βεράντα μας

Πως φυτεύουμε καρότα στη βεράντα μας

Πως φυτεύουμε καρότα στη βεράντα μας

Στις ψυχρές περιοχές το καρότο σπέρνεται την άνοιξη και το καλοκαίρι γιατί σε θερμοκρασίες κάτω από 5οC ο σπόρος δεν φυτρώνει. Στις θερμότερες περιοχές όμως, μπορούμε να σπείρουμε όλο το χρόνο, όταν η θερμοκρασία είναι 7 -30οC, διαλέγοντας την κατάλληλη ποικιλία. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από πολύ πλούσια ποικιλία καρότων. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα πορτοκαλόχρωμα καρότα, ωστόσο υπάρχουν  στρογγυλά, κοντόχοντρα και φυσικά κωνικά. Επίσης είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψετε ορισμένες παραδοσιακές ‘πατροπαράδοτες’ ποικιλίες, με χρώμα άσπρο, κίτρινο, κεραμιδί ή μοβ.

Το καρότο μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλά εδάφη εκτός από τα ξερά και πετρώδη, προτιμά όμως γόνιμα εδάφη, μέτριας σύστασης, αμμοπηλώδη και όχι αλκαλικά. Πριν τη σπορά σκάβουμε με ένα σκαλιστήρι το έδαφος περίπου 15-20 εκ. Προσθέτουμε καλά χωνεμένη κοπριά και το ανακατεύουμε. Είναι σημαντικό το χώμα να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες πέτρες και να είναι αφράτο, διαφορετικά οι ρίζες θα δυσκολευτούν να διακλαδιστούν ή δεν θα καταφέρουν να αναπτυχθούν σωστά.

Σπέρνουμε σε γραμμές που απέχουν 20 εκ. μεταξύ τους, καλύπτουμε τους σπόρους με ένα λεπτό στρώμα χώματος, περίπου 1 εκ. και πιέζουμε ελαφρώς την επιφάνεια με τα χέρια. Τα φυντανάκια μας, ανάλογα με την θερμοκρασία εδάφους και την υγρασία, σε περίπου 15-20 ημέρες θα έχουν φυτρώσει. Τότε τα αραιώνουμε αφήνοντας μεταξύ τους περιθώριο 7 εκ.

Φροντίδα

Πολύ σημαντικό είναι να απομακρύνουμε τα ζιζάνια με το χέρι γιατί ανταγωνίζονται τα φυτά μας, ιδίως στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους. Ποτίστε αν το χώμα φαίνεται να στεγνώνει, αλλά με μέτρο. Όταν υπάρχει έλλειψη νερού δημιουργούνται σκληρά και μακριά καρότα, ενώ όταν υπάρχει περίσσεια ποσότητα νερού μπορεί να σχηματιστούν παραμορφωμένα και διπλά καρότα.

Συγκομιδή

Θα χρειαστούν 10-12 εβδομάδες μετά την σπορά για να ωριμάσουν. Τα περισσότερα καρότα ξεριζώνονται με το χέρι. Αν έχει σφίξει πολύ το έδαφος χρησιμοποιούμε μια πιρούνα.

Εχθροί & Αντιμετώπιση

Η μύγα του καρότου είναι το σύνηθες πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί. Οι θηλυκές μύγες εντοπίζουν τα καρότα με την όσφρηση και γεννούν τα αβγά τους γύρω τους στο χώμα. Ένας τρόπος για να αποτραπούν οι μύγες του καρότου είναι να ελαχιστοποιήσουμε τη μυρωδιά των καρότων, δηλαδή αραιώνοντας τα φυντάνια και συλλέγοντας τα καρότα το βράδυ. Άλλο τρικ είναι να να φυτέψουμε μαζί με τα καρότα και κρεμμύδια για να μπερδέψουμε την οσφρητική ικανότητα της μύγας.

Από την Άννα Αμπατζή,

Γεωπόνος – Φυτοπροστασία, διαμόρφωση και συντήρηση κήπων

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Ζουμερά κεφτεδάκια με σάλτσα και πουρέ πατάτας

Κεφτεδάκια με σάλτσα από τον Τάσο Αντωνίου. Ζουμερά και νόστιμα με υπέροχη σάλτσα. Αυτή η εύκολη συνταγή για κεφτεδάκια θα γίνει το αγαπημένο σου φαγητό.

Pancakes χωρίς γλουτένη

Αφράτα και πεντανόστιμα pancakes χωρίς γλουτένη. Μια υγιεινή συνταγή με απλά υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα και εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα.

Εύκολο πεϊνιρλί

Το πιο εύκολο πεϊνιρλί από τον Τάσο Αντωνίου! Λιωμένο τυρί, τραγανό μπέικον συνθέτουν το πιο λαχταριστό πεϊνιρλί που μπορείς να ετοιμάσεις μέσα σε μόλις 10 λεπτά.

Περισσότερα άρθρα

Ψήσιμο στη λαδόκολλα, όλα τα μυστικά της επιτυχίας!

Το ψήσιμο στη λαδόκολλα είναι ένας εύκολος, ξεκούραστος αλλά και εντυπωσιακός τρόπος να ψήσετε και να παρουσιάσετε τις δημιουργίες σας!

8 tips για να συντηρούμε φρέσκα τα τυριά στο ψυγείο

Πώς συντηρούμε φρέσκα τα τυριά και τη φέτα αν δεν έχουμε άλμη; Μάθετε πώς θα διατηρήσετε φρέσκο το τυρί για μέρες.

Dulce de leche ή αλλιώς καραμελωμένο γάλα

Αμαρτία από καραμέλα με ένα μόνο υλικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ