ΑρχικήΆρθραΠως φυτεύουμε καρότα στη βεράντα μας

Πως φυτεύουμε καρότα στη βεράντα μας

Πως φυτεύουμε καρότα στη βεράντα μας

Στις ψυχρές περιοχές το καρότο σπέρνεται την άνοιξη και το καλοκαίρι γιατί σε θερμοκρασίες κάτω από 5οC ο σπόρος δεν φυτρώνει. Στις θερμότερες περιοχές όμως, μπορούμε να σπείρουμε όλο το χρόνο, όταν η θερμοκρασία είναι 7 -30οC, διαλέγοντας την κατάλληλη ποικιλία. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από πολύ πλούσια ποικιλία καρότων. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα πορτοκαλόχρωμα καρότα, ωστόσο υπάρχουν  στρογγυλά, κοντόχοντρα και φυσικά κωνικά. Επίσης είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψετε ορισμένες παραδοσιακές ‘πατροπαράδοτες’ ποικιλίες, με χρώμα άσπρο, κίτρινο, κεραμιδί ή μοβ.

Το καρότο μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλά εδάφη εκτός από τα ξερά και πετρώδη, προτιμά όμως γόνιμα εδάφη, μέτριας σύστασης, αμμοπηλώδη και όχι αλκαλικά. Πριν τη σπορά σκάβουμε με ένα σκαλιστήρι το έδαφος περίπου 15-20 εκ. Προσθέτουμε καλά χωνεμένη κοπριά και το ανακατεύουμε. Είναι σημαντικό το χώμα να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες πέτρες και να είναι αφράτο, διαφορετικά οι ρίζες θα δυσκολευτούν να διακλαδιστούν ή δεν θα καταφέρουν να αναπτυχθούν σωστά.

Σπέρνουμε σε γραμμές που απέχουν 20 εκ. μεταξύ τους, καλύπτουμε τους σπόρους με ένα λεπτό στρώμα χώματος, περίπου 1 εκ. και πιέζουμε ελαφρώς την επιφάνεια με τα χέρια. Τα φυντανάκια μας, ανάλογα με την θερμοκρασία εδάφους και την υγρασία, σε περίπου 15-20 ημέρες θα έχουν φυτρώσει. Τότε τα αραιώνουμε αφήνοντας μεταξύ τους περιθώριο 7 εκ.

Φροντίδα

Πολύ σημαντικό είναι να απομακρύνουμε τα ζιζάνια με το χέρι γιατί ανταγωνίζονται τα φυτά μας, ιδίως στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους. Ποτίστε αν το χώμα φαίνεται να στεγνώνει, αλλά με μέτρο. Όταν υπάρχει έλλειψη νερού δημιουργούνται σκληρά και μακριά καρότα, ενώ όταν υπάρχει περίσσεια ποσότητα νερού μπορεί να σχηματιστούν παραμορφωμένα και διπλά καρότα.

Συγκομιδή

Θα χρειαστούν 10-12 εβδομάδες μετά την σπορά για να ωριμάσουν. Τα περισσότερα καρότα ξεριζώνονται με το χέρι. Αν έχει σφίξει πολύ το έδαφος χρησιμοποιούμε μια πιρούνα.

Εχθροί & Αντιμετώπιση

Η μύγα του καρότου είναι το σύνηθες πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί. Οι θηλυκές μύγες εντοπίζουν τα καρότα με την όσφρηση και γεννούν τα αβγά τους γύρω τους στο χώμα. Ένας τρόπος για να αποτραπούν οι μύγες του καρότου είναι να ελαχιστοποιήσουμε τη μυρωδιά των καρότων, δηλαδή αραιώνοντας τα φυντάνια και συλλέγοντας τα καρότα το βράδυ. Άλλο τρικ είναι να να φυτέψουμε μαζί με τα καρότα και κρεμμύδια για να μπερδέψουμε την οσφρητική ικανότητα της μύγας.

Από την Άννα Αμπατζή,

Γεωπόνος – Φυτοπροστασία, διαμόρφωση και συντήρηση κήπων

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Αρνάκι στη λαδόκολλα (κλέφτικο)

Συνταγή για αρνάκι στη λαδόκολλα από τον Τάσο Αντωνίου. Αυτό το αρνίσιο μπούτι στη λαδόκολλα (κλέφτικο) ψήνεται καταπληκτικά και κάθε μπουκιά λιώνει στο στόμα.

Νηστίσιμη μακαρονάδα αλα μαρινάρα με γαρίδες

Μακαρονάδα με γαρίδες από τον Τάσο Αντωνίου. Νηστίσιμη γαριδομακαρονάδα με ζουμερές γαρίδες με κόκκινη σάλτσα και ζυμαρικά al dente που θα λατρέψετε!

Κωκ ταψιού

Ένα υπέροχο γιγάντιο κωκ με αγνά σπιτικά υλικά. Αυτό το κωκ ταψιού αποτελείται από αφράτο χειροποίητο παντεσπάνι, βελούδινη κρέμα, σως σοκολάτας και έχει μοναδική γεύση!

Περισσότερα άρθρα

Φανουρόπιτα: το έθιμο, η ιστορία και δυο μοναδικές συνταγές

Αν θέλετε να βρείτε το αγαπημένο σας χαμένο αντικείμενο, να βγείτε από ένα αδιέξοδο ή να βρείτε τον έρωτα της ζωής σας, φτιάξτε μια φανουρόπιτα!

Γιατί ζαχαρώνει το μέλι και πώς να το διορθώσουμε;

Γιατί ζαχάρωσε το μέλι και πώς μπορούμε να το διορθώσουμε;

Tα 13 πιο χρήσιμα πράγματα που διδάσκουν στις σχολές μαγειρικής

Τα απόλυτα μυστικά που διδάσκουν στις σχολές μαγειρικής και μπορείτε να εφαρμόσετε στην κουζίνα του σπιτιού. Θα σας λύσουν τα χέρια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ