Πως φυτεύουμε καρότα στη βεράντα μας

Πως φυτεύουμε καρότα στη βεράντα μας

Πως φυτεύουμε καρότα στη βεράντα μας

Στις ψυχρές περιοχές το καρότο σπέρνεται την άνοιξη και το καλοκαίρι γιατί σε θερμοκρασίες κάτω από 5οC ο σπόρος δεν φυτρώνει. Στις θερμότερες περιοχές όμως, μπορούμε να σπείρουμε όλο το χρόνο, όταν η θερμοκρασία είναι 7 -30οC, διαλέγοντας την κατάλληλη ποικιλία. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από πολύ πλούσια ποικιλία καρότων. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα πορτοκαλόχρωμα καρότα, ωστόσο υπάρχουν  στρογγυλά, κοντόχοντρα και φυσικά κωνικά. Επίσης είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψετε ορισμένες παραδοσιακές ‘πατροπαράδοτες’ ποικιλίες, με χρώμα άσπρο, κίτρινο, κεραμιδί ή μοβ.

Το καρότο μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλά εδάφη εκτός από τα ξερά και πετρώδη, προτιμά όμως γόνιμα εδάφη, μέτριας σύστασης, αμμοπηλώδη και όχι αλκαλικά. Πριν τη σπορά σκάβουμε με ένα σκαλιστήρι το έδαφος περίπου 15-20 εκ. Προσθέτουμε καλά χωνεμένη κοπριά και το ανακατεύουμε. Είναι σημαντικό το χώμα να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες πέτρες και να είναι αφράτο, διαφορετικά οι ρίζες θα δυσκολευτούν να διακλαδιστούν ή δεν θα καταφέρουν να αναπτυχθούν σωστά.

Σπέρνουμε σε γραμμές που απέχουν 20 εκ. μεταξύ τους, καλύπτουμε τους σπόρους με ένα λεπτό στρώμα χώματος, περίπου 1 εκ. και πιέζουμε ελαφρώς την επιφάνεια με τα χέρια. Τα φυντανάκια μας, ανάλογα με την θερμοκρασία εδάφους και την υγρασία, σε περίπου 15-20 ημέρες θα έχουν φυτρώσει. Τότε τα αραιώνουμε αφήνοντας μεταξύ τους περιθώριο 7 εκ.

Φροντίδα

Πολύ σημαντικό είναι να απομακρύνουμε τα ζιζάνια με το χέρι γιατί ανταγωνίζονται τα φυτά μας, ιδίως στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους. Ποτίστε αν το χώμα φαίνεται να στεγνώνει, αλλά με μέτρο. Όταν υπάρχει έλλειψη νερού δημιουργούνται σκληρά και μακριά καρότα, ενώ όταν υπάρχει περίσσεια ποσότητα νερού μπορεί να σχηματιστούν παραμορφωμένα και διπλά καρότα.

Συγκομιδή

Θα χρειαστούν 10-12 εβδομάδες μετά την σπορά για να ωριμάσουν. Τα περισσότερα καρότα ξεριζώνονται με το χέρι. Αν έχει σφίξει πολύ το έδαφος χρησιμοποιούμε μια πιρούνα.

Εχθροί & Αντιμετώπιση

Η μύγα του καρότου είναι το σύνηθες πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί. Οι θηλυκές μύγες εντοπίζουν τα καρότα με την όσφρηση και γεννούν τα αβγά τους γύρω τους στο χώμα. Ένας τρόπος για να αποτραπούν οι μύγες του καρότου είναι να ελαχιστοποιήσουμε τη μυρωδιά των καρότων, δηλαδή αραιώνοντας τα φυντάνια και συλλέγοντας τα καρότα το βράδυ. Άλλο τρικ είναι να να φυτέψουμε μαζί με τα καρότα και κρεμμύδια για να μπερδέψουμε την οσφρητική ικανότητα της μύγας.

Από την Άννα Αμπατζή,

Γεωπόνος – Φυτοπροστασία, διαμόρφωση και συντήρηση κήπων

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.