Το απίστευτο αντικείμενο στο εστιατόριο που είναι πιο βρόμικο ακόμη και από την τουαλέτα

Όταν πηγαίνετε στο εστιατόριο, πιθανότατα θέλετε να απολαύσετε ένα νόστιμο γεύμα ή να γιορτάσετε μια ιδιαίτερη περίσταση. Σίγουρα δεν θέλετε να έρθετε σε επαφή με μικρόβια που προκαλούν κρυώματα ή ιώσεις. Ο χειμώνας είναι όμως η εποχή των μικροβίων και το αμερικανικό κανάλι ABC News πραγματοποίησε ρεπορτάζ για να βρει σε ποια σημεία φωλιάζουν τα μικρόβια στα εστιατόρια. Τα συμπεράσματα του ρεπορτάζ μπορεί να σας κάνουν να ξανασκεφτείτε την επόμενη κράτησή σας στο εστιατόριο.

Οι δημοσιογράφοι συνεργάστηκαν με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα για να εξετάσουν δείγματα από τα επιτραπέζια αντικείμενα σε εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, το Οχάιο και την Αριζόνα, αναλύοντας το καθένα για τον αριθμό των βακτηριδίων και των κολοβακτηριδίων. Δεν θα εξηγήσουμε εκτενώς τί είναι τα κολοβακτηρίδια αλλά θα αρκεστούμε στο ότι αποτελούν τα είδη των μικροβίων που προκαλούν πολύ χειρότερα συμπτώματα από ένα απλό κρύωμα.

Από όλα τα αντικείμενα που συνήθως βρίσκονται στο τραπέζι του εστιατορίου, η ζάχαρη είχε τον χαμηλότερο μέσο όρο μικροβίων, με μόνο 2.300 βακτηρίδια. Ο δρ. Chuck Gerba, από την ομάδα ερευνητών, συμπέρανε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τη χρησιμοποιούμε λιγότερο. Τι χρησιμοποιούμε όμως περισσότερο; Το πιπέρι είναι το δεύτερο αντικείμενο με μεγαλύτερη συγκέντρωση σε βακτηρίδια, με σχεδόν 11.600 οργανισμούς. “Το πιπέρι αρέσει στα βακτήρια”, λέει ο Gerba. Έτσι, όχι μόνο ο μύλος του πιπεριού είναι μια φωλιά για τα βακτηρίδια, αλλά και κάτι που έρχεται σε άμεση επαφή με το φαγητό. Τέλεια!

Το μόνο πράγμα που ταξινομήθηκε υψηλότερα από το πιπέρι ήταν ο κατάλογος, ο οποίος έχει συγκέντρωση της τάξης των 185.000 βακτηρίων! “Πιθανότανα να παρατηρούνται περίπου 100 φορές περισσότερα βακτηρίδια στον κατάλογο από ότι στο κάθισμα της τουαλέτας “, δήλωσε ο Gerba στο ABC. Σκεφτείτε πιο προσεκτικά την επόμενη φορά που θα ξεφυλλίσετε τον κατάλογο του εστιατορίου.

Υπάρχει όμως και η φωτεινή πλευρά της κατάστασης. Εάν αποφασίσατε ότι δεν θα ξαναπάτε ποτέ σε εστιατόριο,  θα ανακουφιστείτε με αυτό: τα περισσότερα βακτηρίδια που βρέθηκαν στην έρευνα δεν ήταν βλαβερά και μάλλον θα προκαλούσαν μια απλή μόλυνση στο αναπνευστικό σύστημα. Μετά από όλα αυτά, πλύντε καλά τα χέρια σας πριν την παραγγελία και το φαγητό – και ξανασκεφτείτε αν όντως το φαγητό σας χρειάζεται επιπλέον αλάτι και πιπέρι.

1 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.