Νηστίσιμο τσουρέκι από τον Τάσο Αντωνίου. Αυτό το τσουρέκι είναι νηστίσιμο και δεν υστερεί σε τίποτα από το κανονικό τσουρέκι. Δεν περιέχει γάλα, αυγά, βούτυρο και όμως γίνεται αφράτο, μαστιχωτό με τέλειες ίνες ζύμης. Δοκιμάστε το σήμερα και θα το λατρέψετε. Συνταγή δοκιμασμένη πολλές φορές με τεράστια επιτυχία.
Και αν αναζητάτε έξυπνες ιδέες για να πλάσετε τα τσουρέκια σας, δείτε εδώ 7 μοναδικά σχέδια για πασχαλινά τσουρέκια.
Εκτύπωση
Νηστίσιμο τσουρέκι με πορτοκάλι
Νηστίσιμο τσουρέκι από τον Τάσο Αντωνίου. Αυτό το τσουρέκι είναι νηστίσιμο και δεν υστερεί σε τίποτα από το κανονικό τσουρέκι. Δεν περιέχει γάλα, αυγά, βούτυρο και όμως γίνεται αφράτο, μαστιχωτό με τέλειες ίνες ζύμης.
Μερίδες 10
Θερμίδες 358θερμίδες
Υλικά
- 2 κύβοι νωπή μαγιά των 25 γρ.
- 1 φλ. νερό χλιαρό στους 30οC
- 1 +1/4 φλιτζ. και 1 κ.σ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γλ. μαστίχα σε σκόνη
- 1 κ.γλ. μαχλέπι
- 1 κ.γλ. βανίλια
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλ. σπορέλαιο
- 500 ml. χυμός πορτοκαλιού
- 1.100 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 3 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
- Διαλύουμε τη μαγιά σε μεγάλο μπολ με το νερό και 1 κ.σ. ζάχαρη. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 λεπτά. Μετά προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε το μείγμα. Σκεπάζουμε το μπολ με τη μεμβράνη και αφήνουμε τη μαγιά να φουσκώσει για άλλα 15-20 λεπτά κοντά σε ζεστό σημείο.
- Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι για τσουρέκια με τη μαγιά σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το προζύμι και το αλεύρι για τσουρέκια. Σε αυτό το σημείο ανακατεύουμε με το χέρι. Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ που έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα σε ζεστό σημείο. Μετά τα πλάθουμε στο σχήμα που προτιμάμε, κοτσίδα, στρογγυλά κλπ. Τα αφήνουμε σε στρωμένο με λαδόκολλα ταψί να φουσκώσουν ξανά για άλλα 30 λεπτά. Τα αλείφουμε με ένα μείγμα από μέλι με λίγο χλιαρό νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για 30-35 λεπτά, στη μεσαία σχάρα.
Δείτε επίσης: Η καλύτερη συνταγή για πορτοκαλόπιτα
Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com
Πολύ καλή συνταγή. Ειδικα για εμάς που νηστευουμε! Την καναμε ηδη 2 φορες.
Πολυ επίκαιρο.
Γειά σου μάγειρα
Έτσι όπως ΕΙΝΑΙ αναρτημένες οι συνταγές ΣΟΥ φαίνεται πως τις ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ στα Αγγλικά. ΔΕΝ βλέπω πουθενά τ αγγλικά όμως. Τι συμβαίνει;
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξερή μαγιά;; Αν ναι πόσο;;
10000 μπραβο σου Τασο. Παθαμε πλακα με τη συνταγή.
Βγήκε ένα πολύ νόστιμο και αφράτο ψωμάκι αλλά σίγουρα όχι τσουρέκι, αυτό που το τραβάς και βλέπεις τις ίνες.
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΡΕΛΑΝΕ ΜΑΣ ΡΕ ! ΘΕΟΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ
Γίνεται λίγο αραιή η ζυμη?