Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Με γεύση και άρωμα σαν του γιαουρτού και παρόμοια υφή με αυτή του ξινόγαλου, το κεφίρ έχει χαρακτηριστεί ως ένα ”θαυματουργό” ρόφημα, αφού είναι μια πλούσια πηγή προβιοτικών, ευεργετική για τον οργανισμό μας. Το κεφίρ κατάγεται από τα βουνά του Καυκάσου και τις περιοχές της Μέσης Ανατολής, όπου παραμένει ακόμα πολύ δημοφιλές, ενώ μάλιστα θεωρείται ως το μυστικό μακροζωίας των Καυκάσιων.
Τι είναι το κεφίρ
Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παρασκευάζεται από αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλακτος, και από κόκκους κεφίρ, δηλαδή από μια αποικία συγκεκριμένων βακτηρίων. Είναι σχετικά να φτιαχτεί το κεφίρ , αφού το μόνο που χρειάζεται είναι η προσθήκη των κόκκων κεφίρ στο γάλα και ύστερα να επιτευχθεί η ζύμωσή τους που διαρκεί από 18 ως 24 ώρες.
Οι ιδιότητες του κεφίρ
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κεφίρ βοηθά στη θωράκιση του οργανισμού μας. Το κεφίρ έχει αντιμυκητιακές και αντιβιοτικές ιδιότητες, ανακουφίζει από πεπτικά προβλήματα, μειώνει τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου όπως του παχέος εντέρου, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, Παράλληλα, η χρήση του έχει σχετιστεί με την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ έχουν παρατηρηθεί οφέλη κατά τη θεραπεία της κατάθλιψης, των διαταραχών ύπνου ή της χρόνιας κόπωσης.
Το κεφίρ στη διατροφή μας
Το κεφίρ είναι κατάλληλο για όλους, μικρούς και μεγάλους, ακόμα και για τους διαβητικούς ή εκείνους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μιας και περιέχει ελάχιστη ποσότητα. Μπορούμε να το καταναλώνουμε σαν ρόφημα ή και να το εντάξουμε στη διατροφή μας με διαφορετικούς τρόπους. Αντί για γάλα, μπορούμε να το προσθέσουμε σε smoothie, παγωτό, frozen yogurt, ψωμί, κέικ ή muffins αντικαθιστώντας το γάλα ή το γιαούρτι της συνταγής με το κεφίρ. Επιπλέον, το προσθέτουμε σε διάφορα ντρέσινγκ για σαλάτες ή ντιπ στη θέση του γιαουρτιού.