ΑρχικήΆρθραΚεφίρ: τι είναι και γιατί πρέπει να το πίνουμε καθημερινά

Κεφίρ: τι είναι και γιατί πρέπει να το πίνουμε καθημερινά

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Με γεύση και άρωμα σαν του γιαουρτού και παρόμοια υφή με αυτή του ξινόγαλου, το κεφίρ έχει χαρακτηριστεί ως ένα ”θαυματουργό” ρόφημα, αφού είναι μια πλούσια πηγή προβιοτικών, ευεργετική για τον οργανισμό μας. Το κεφίρ κατάγεται από τα βουνά του Καυκάσου και τις περιοχές της Μέσης Ανατολής, όπου παραμένει ακόμα πολύ δημοφιλές,  ενώ μάλιστα θεωρείται ως το μυστικό μακροζωίας των Καυκάσιων.

Τι είναι το κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παρασκευάζεται από αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλακτος, και από κόκκους κεφίρ, δηλαδή από μια αποικία συγκεκριμένων  βακτηρίων. Είναι σχετικά να φτιαχτεί το κεφίρ , αφού το μόνο που χρειάζεται είναι η προσθήκη των κόκκων κεφίρ στο γάλα και ύστερα να επιτευχθεί η ζύμωσή τους που διαρκεί από 18 ως 24 ώρες. 

Οι ιδιότητες του κεφίρ

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κεφίρ βοηθά στη θωράκιση του οργανισμού μας. Το κεφίρ έχει αντιμυκητιακές και αντιβιοτικές ιδιότητες, ανακουφίζει από πεπτικά προβλήματα, μειώνει τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου όπως του παχέος εντέρου, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, Παράλληλα, η χρήση του έχει σχετιστεί με την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ έχουν παρατηρηθεί οφέλη κατά τη θεραπεία της κατάθλιψης, των διαταραχών ύπνου ή της χρόνιας κόπωσης.

Το κεφίρ στη διατροφή μας

Το κεφίρ είναι κατάλληλο για όλους, μικρούς και μεγάλους, ακόμα και για τους διαβητικούς ή εκείνους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μιας και περιέχει ελάχιστη ποσότητα. Μπορούμε να το καταναλώνουμε σαν ρόφημα ή και να το εντάξουμε στη διατροφή μας με διαφορετικούς τρόπους. Αντί για γάλα, μπορούμε να το προσθέσουμε σε smoothie, παγωτό, frozen yogurt, ψωμί, κέικ  ή muffins αντικαθιστώντας το γάλα ή το γιαούρτι της συνταγής με το κεφίρ. Επιπλέον, το προσθέτουμε σε διάφορα ντρέσινγκ για σαλάτες ή ντιπ στη θέση του γιαουρτιού.

 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σαλάτα με καρπούζι και φέτα

Καλοκαιρινή σαλάτα με καρπούζι και φέτα!

Καλοκαιρινή μακαρονάδα λιγκουίνι µε τόνο, κάππαρη & ούζο

Συνταγή για λιγκουίνι µε φρέσκο τόνο, κάππαρη και ούζο!

Κοκτέιλ ρόδι και μανταρίνι

Κοκτέιλ σαμπάνιας με ρόδι και μανταρίνι!

Περισσότερα άρθρα

Μυστικά για τέλεια μπισκότα

Μαλακά και αφράτα ή λεπτά και τραγανά μπισκότα; Μυστικά & tips για τέλεια μπισκότα που θα λατρέψουν όλοι!

Dulce de leche ή αλλιώς καραμελωμένο γάλα

Αμαρτία από καραμέλα με ένα μόνο υλικό.

Το πανέξυπνο κόλπο για να ζεσταίνετε δυο πιάτα στον φούρνο μικροκυμάτων

Αυτό είναι το μυστικό για να έχετε διπλάσιο χώρο στον φούρνο μικροκυμάτων και να ζεσταίνετε δυο πιάτα τη φορά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ