Κοτόπουλο με μήλα και μηλίτη

Κοτόπουλο με μήλα και μηλίτη

Υλικά

1 μέτριο κοτόπουλο, περίπου 1,5 κιλό
1 λεμόνι, κομμένο σε τέσσερα κομμάτια
3 κ.σ ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 μεγάλα καρότα, ψιλοκομμένα
2 σέλερι, ψιλοκομμένα
2 φύλλα δάφνης, φρέσκα ή αποξηραμένα
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
1 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml ξηρός μηλίτης
250 ml ζωμός κοτόπουλου
2 μεγάλα μήλα, κομμένα σε φέτες
3 κ.σ κρέμα γάλακτος
2-3 κ.σ μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC. Βάζουμε το κοτόπουλο σε πυρίμαχο σκεύος και γεμίζουμε το εσωτερικό του με τις φέτες λεμονιού, πιέζοντάς τις ελαφρά ώστε να βγάλουν λίγο χυμό. Περιχύνουμε το κοτόπουλο με 1 κ.σ ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ελαφριά κρούστα.

Στο μεταξύ, σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι με τα φύλλα δάφνης και το δεντρολίβανο μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα, για περίπου 30 λεπτά.

Όταν μαλακώσει το κρεμμύδι και το καρότο προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.

Κατόπιν προσθέτουμε τον μηλίτη, το ζωμό και αλατοπιπερώνουμε.

Βγάζουμε το κοτόπουλο από τον φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180oC. Σηκώνουμε προσεκτικά το κοτόπουλο από το σκεύος και μεταφέρουμε τα λαχανικά στο σκεύος. Ξαναβάζουμε μέσα το κοτόπουλο, περιχύνουμε με τους χυμούς της κατσαρόλας και καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 1 ώρα.

Στη συνέχεια βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο και προσθέτουμε τα μήλα. Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, χωρίς το αλουμινόχαρτο. Περιχύνουμε σιγά σιγά με την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και γαρνίρουμε με τον μαϊντανό. Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.