Κουραμπιέδες του Τάσου

Advertisement

Κουραμπιέδες βουτύρου παραδοσιακοί από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε πεντανόστιμους και αφράτους κουραμπιέδες, το παραδοσιακό γλυκό που δεν λείπει από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Οι κουραμπιέδες είναι ίσως το πιο αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό. Κάθε Χριστούγεννα, στο σπίτι θα γίνουν τσακωμοί για τα μελομακάρονα ή τους κουραμπιέδες. Ποιος, δηλαδή, θα φάει τα περισσότερα!

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μπισκότο με πλούσια γεύση και αρώματα βουτύρου. Ποιο είναι το μυστικό για να βγουν μυρωδάτοι, τραγανοί και αφράτοι;

Advertisement

Δείτε ακόμα: η πιο εύκολη συνταγή για μελομακάρονα από τον Τάσο Αντωνίου!

Μερικές συμβουλές για να φτιάχνετε τους καλύτερους κουραμπιέδες:

  • Επιλέξτε αυστηρά και μόνο αιγοπρόβειο βούτυρο, για να φτιάξετε κουραμπιέδες όπως παλιά, με πλούσιο άρωμα και ανάλαφρη, βελούδινη υφή.
  • Όσο πιο αφράτο γίνεται το μείγμα του βουτύρου, τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν.
  • Για να αφρατέψει καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, χρειάζεται πολύ δυνατό χτύπημα. Αντίθτετα, από τη στιγμή που θα προστεθεί το αλεύρι στο μείγμα, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα. Έτσι θα διατηρηθεί η αφράτη υφή που έχει αποκτήσει το μείγμα.
  • Το ψήσιμο γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και όχι πάρα πολύ. Διαφορετικά ο κουραμπιές θα αποκτήσει τραχιά και σκληρή υφή, ενώ το χρώμα του δεν θα είναι άσπρο.
  • Μπορείτε είτε να πασπαλίσετε τον κουραμπιέ με ζάχαρη άχνη όταν είναι κρύος, είτε όταν είναι ζεστός.
  • Πάντα πρέπει να τους σκεπάζουμε καλά στην πιατέλα γιατί απορροφούν πολύ εύκολα την υγρασία του περιβάλλοντος και νοτίζουν.
  • Για να τους διατηρήσετε για αρκετό διάστημα, αποθηκεύστε τους σε κουτί κατάλληλο για τρόφιμα που κλείνει ερμητικά.

Περισσότερα μυστικά για νόστιμα χριστουγεννιάτικα γλυκά, μπορείτε να βρείτε με ένα κλικ εδώ!

Η συνταγή μας για κουραμπιέδες είναι δοκιμασμένη και πολύ αγαπημένη.

5 from 5 votes
Κουραμπιέδες
Κουραμπιέδες
Προετοιμασία
25 λεπτά
Εκτέλεση
20 λεπτά
Συν. Χρόνος
45 λεπτά
 
Κουραμπιέδες βουτύρου παραδοσιακοί από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε πεντανόστιμους και αφράτους κουραμπιέδες, το παραδοσιακό γλυκό που δεν λείπει από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Κατηγορία: Γλυκά
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξι κλειδί: Κουραμπιέδες
Μερίδες: 50
Θερμίδες: 180 θερμίδες
Υλικά
  • 250 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ. λευκό αμύγδαλο καβουρδισμένο στους 160οC για 10 λεπτά
Εκτέλεση
  1. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το αιγοπρόβειο βούτυρο (το οποίο έχει μαλακώσει αρκετά) με τη ζάχαρη άχνη, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του αυγοδάρτη.
  2. Όταν αφρατέψει καλά, διπλασιαστεί σε όγκο και γίνει μια βελούδινη λευκή κρέμα με απαλές κόρυφες, είναι έτοιμο. Θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά χτύπημα στη μεσαία ταχύτητα.
  3. Αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ και χρησιμοποιούμε το φτερό. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
  4. Στο γουδί, σπάμε το αμύγδαλο. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε το σπασμένο αμύγδαλο και ανακατεύουμε.
  5. Βάζουμε γάντια κατάλληλα για μαγειρική και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα και το μέγεθος της αρεσκείας μας. Προσέχουμε οι κουραμπιέδες να έχουν το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  6. Ακουμπάμε τους κουραμπιέδες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 20 λεπτά.

  8. Όταν ψηθούν, πριν κρυώσουν τους βουτάμε σε άφθονη ζάχαρη άχνη μέχρι να καλυφθούν καλά.
  9. Σερβίρουμε τους κουραμπιέδες σε γιορτινή πιατέλα.

Βίντεο συνταγής

Σημειώσεις

Οι κουραμπιέδες μπορούν να διατηρηθούν για εβδομάδες όταν τους αποιθηκεύσουμε κρύους σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Δείτε ακόμη: τα ωραιότερα μελομακάρονα!

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Advertisement
8 Σχόλια
  1. Μπραβο Τασο! Υπέροχοι και πεντανοστιμοι κουραμπιεδες. Τις εχω δοκιμασει ολες τις συνταγες αλλα η δικη σου ειναι η καλυτερη

  2. Ειμαι ζαχαροπλαστης και εχω να πω πως ειναι φοβερη η συνταγη . δεν τριβονται καθολου και μοσχοβολανε

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.