Κρόνατς ή cronuts

Η αυθεντική συνταγή για κρόνατς ή cronuts!
Κρόνατς ή cronuts

Εκτέλεση

Θέλεις να μάθεις πώς δημιουργήθηκαν τα κρόνατς; Κάνε κλικ εδώ!

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 120 ml γάλα, το νερό και τη μαγιά και τα αφήνουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε 250 γρ. αλεύρι, 60 γρ. ζάχαρη και το αλάτι στο μίξερ στη μεσαία ταχύτητα. Προσθέτουμε παγωμένο το βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά προσέχοντας ώστε να μη λιώσει ή να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε έως ότου να σχηματιστούν χονδρά ψίχουλα.

Προσθέτουμε το γάλα και το νερό και ανακατεύουμε με μια μαρίζ ώστε να πάρει τα υγρά το μείγμα χωρίς να λιώσει το βούτυρο. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας και ζυμώνουμε με τα χέρια απαλά για να σχηματίσουμε μια μπάλα. Τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Η διαδικασία έως εδώ δεν πρέπει να μας έχει πάρει περισσότερα από 10 λεπτά.

Βγάζουμε τη ζύμη απ' το ψυγείο και την ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ανοίγουμε σε σχήμα παραλληλόγραμμο διαστάσεων 20εκ x 40 εκ, τη διπλώνουμε στα τρία σαν επιστολόχαρτο και ξανανοίγουμε. Επαναλαμβάνουμε για τρεις φορές. Ξανατυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μια ημέρα.

Ανοίγουμε τη ζύμη μας στις ίδιες διαστάσεις και με τη βοήθεια ενός κουπ-πατ σχηματίζουμε ροδέλες σε σχήμα ντόνατ.

Για το γλάσο:

Ανακατεύουμε το χυμό λενονιού με τη ζάχαρη άχννη μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μια αρκετά παχύρρευστη υφή. Σε άλλο μπολ μπολ τρίβουμε με τα δάχτυλα το ξύσμα με 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη για το πασπάλισμα.

Για τη γέμιση:

Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να κάψει και το αρωματίζουμε με τα σποράκια και το εξωτερικό περίβλημα της βανίλιας. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους, 60 γρ. ζάχαρη και 2 κ.σ. αλεύρι. Μόλις το γάλα κάψει το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε καλά και ξαναρίχνουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε στην ίδια θερμοκρασία ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις η γέμιση είναι έτοιμη, την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη.

Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε σπορέλαιο και περιμένουμε μέχρι να ζεσταθεί αρκετά. Τηγανίζουμε τα κρόνατς δύο δύο μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Για τη γέμιση, χρησιμοποιούμε κορνέ και τοποθετούμε τη μύτη μέσα στο κρόνατ για να τα γεμίσουμε. Γλασάρουμε με το κορνέ την κορυφή των κρόνατς και πασπαλίζουμε με τη λεμονοζάχαρη. Καλή απόλαυση!