Advertisement

Μαγειρεύουμε με ρόδι

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Τυχερό φαγητό, σύμβολο γονιμότητας και ευζωίας, το ρόδι είναι από εκείνες τις τροφές που ταιριάζουν με γλυκές αλλά και αλμυρές συνταγές. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές του ιδιότητες, κρίνεται αναγκαίο να το εντάξουμε στη διατροφή μας κι εμείς σας δίνουμε ορισμένες ιδέες για το πώς μπορείτε να βάλετε το ρόδι στο καθημερινό σας τραπέζι.

1. Σαλάτες

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τα σπόρια του ροδιού στις σαλάτες σας. Ταιριάζει ιδανικά με μια πράσινη σαλάτα και ειδικά με τη ρόκα, αλλά και με το λάχανο, τα παντζάρια και το καρότο. 

2. Όσπρια

Ο συνδυασμός ροδιού με όσπρια και πιο συγκεκριμένα με τις φακές και τα ρεβίθια είναι αρκετά νόστιμος κι αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη γεύση τόσο του συγκεκριμένου φρούτου όσο και των οσπρίων. Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα κρύο πιάτο που θα αποτελείται από φακές, σπόρους ροδιού και πληγούρι και θα το περιχύσετε με ένα ελαφρύ ντρέσινγκ με ελαιόλαδο και ξίδι μπαλσάμικο. Κι αν ο καιρός επιτάσσει κάτι ζεστό, φακές με λουκάνικα και ρόδι είναι το ιδανικό  χειμωνιάτικο πιάτο.  Όσοι τρελαίνονται για ρεβίθια θα εκτιμήσουν δεόντως  τα ρεβίθια σούπα με ρίγανη και κύμινο, γαρνιρισμένα με σπόρους ροδιού ή μια ζεστή σαλάτα με ρεβίθια, φρέσκο κρεμμυδάκι, πράσο ή και σπάνακι, κατσικίσιο τυρί ή φέτα και ρόδι.

Advertisement

3. Ρύζι

Η ποικιλία στο τραπέζι μας και οι γαστρονομικές αναζητήσεις μάς επιτρέπουν στο να ανακαλύψουμε την ολοκληρωτική νοστιμιά του κάθε υλικού. Αντί για φακόρυζο, πρασόρυζο ή σπανακόρυζο, δοκιμάστε ρύζι, κατά προτίμηση μπασμάτι που είναικαι πιο αρωματικό,  στο οποίο θα προσθέσετε ρόδι μαζί με ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα σταφίδες ή κάστανα. Εναλλακτικά, μαγειρέψτε το με σαφράν προσθέτοντας στο τέλος σπόρους ροδιού.

4. Κρεατικά και πουλερικά

Για τους λάτρεις των κρεατικών, προτείνουμε να μαρινάρουν το χοιρινό σε χυμό ροδιού ή να φτιάξουν μοσχάρι στην κατσαρόλα με κρεμμύδια και μπαχαρικά όπως γαρίφαλο και μπαχάρι. Λίγο πριν το τέλος της συνταγής να προσθέσουν σπόρους ροδιού που με το μαγείρεμα θα δώσουν μια πολύ ιδιαίτερη σαλτσα με γλυκόξινη γεύση. Αν προτιμάτε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα, μπορείτε να φτιάξετε μια γέμιση που να περιέχει ρόδι. Μαγειρέψτε το πουλερικό με κρέμα γάλακτος  ή σβήστε το με κρασί και στο τέλος προσθέστε σπόρους ροδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.