Μυστικά για να φτιάξετε τέλεια μελομακάρονα

Μυστικά για τέλεια μελομακάρονα

Μυστικά για τέλεια μελομακάρονα! Η πιο χαρακτηριστική χριστουγεννιάτικη ερώτηση είναι “μελομακάρονα ή κουραμπιέδες” και η σύγκριση ξεκινά. Βέβαια, σε αυτή την άτυπη μονομαχία κανένα από τα δυο γλυκά δεν βγαίνει νικητής, αφού το καθένα έχει τη δική του ανεπανάληπτη γεύση κι ιδιαίτερη νοστιμιά. Και πραγματικά ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα τραγανό ή αφράτο μελομακάρονο, σωστά μελωμένο, πλούσιο σε καρύδια, που μοσχοβολά από το πάντρεμα της κανέλας με το πορτοκάλι και το γαρίφαλο;  Βρήκαμε όλα τα μυστικά για να φτιάξετε τέλεια μελομακάρονα.

Δείτε σε βίντεο τη συνταγή για μελομακάρονα από τον Τάσο Αντωνίου!

Τα μελομακάρονα είναι γιαένα γλυκό με αρχαιοελληνική καταγωγή. Το πρώτο συνθετικό της λέξη δηλώνει τη μελένια σύστασή του, το δεύτερο υποδεικνύει την προέλευσή του και φανερώνει ότι προέρχεται από τη λέξη ”μακαρωνία” , ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, που κι αυτή με τη σειρά της προήλθε από τη λέξη ”μακαρία”, ένα είδος πίτας που προσέφεραν μετά την κηδεία για να αναπαυθεί η ψυχή του νεκρού. Στο πέρασμα των χρόνων, το μελομακάρονο, χάρη στο μέλι που αποτελεί σύμβολο ευμάρειας, ευζωίας και γονιμότητας, συνδέθηκε με τη γιορτή των Χριστουγέννων.

Τα μελομακάρονα ή φοινίκια, όπως τα έλεγαν στη Μικρά Ασία και Κωνσταντινούπολη όπου τα έφτιαχναν πιο τραγανά και γεμιστά με αρκετό καρύδι, έχουν κι αυτά τα μυστικά τους για να γίνουν όπως τα έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Ακολουθήστε τις συνταγές μας για να φτιάξετε τα καλύτερα τραγανά μελομακάρονα ή μελωμένα με πλούσιο άρωμα κανέλας.

 Ας δούμε πιο αναλυτικά τα μυστικά για τέλεια μελομακάρονα

1.Υλικά 

Τα καλά υλικά εξασφαλίζουν το όσο  δυνατότερο εγγυημένο αποτέλεσμα. Το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι ελαφρύ και φυσικά ελαιόλαδο. Επίσης θυμηθείτε το αλεύρι να μην είναι βαρύ και να το κοσκινίσετε. Και φυσικά τα καρύδια πρέπει να είναι φρέσκα και το μέλι γεμάτο άρωμα.

2. Ζύμωμα και ψήσιμο

Δεν πρέπει να τα ζυμώσετε για πολύ ώρα, γιατί όσο πιο πολύ τα ζυμώσετε, τόσο πιο σφιχτά θα γίνουν. Το σωστό ζύμωμα γίνεται με το χέρι και μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Τα μελομακάρονα χρειάζονται λίγο ψήσιμο, περίπου 20 με 25 λεπτά, δηλαδή μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρύ χρυσοκαφετί χρώμα.

3. Σιρόπιασμα

Ανάλογα πώς τα προτιμάτε, θα τα σιροπιάσετε. Αν σας αρέσουν αρκετά μελωμένα, τότε τα μελομακάρονα πρέπει να είναι ζεστά και το σιρόπι κρύο. Μην υπερβάλλετε στο πόση ώρα θα τα βουτήξετε μέσα στο σιρόπι, γιατί αν το παρακάνετε θα έχουν λασπώδη υφή με αντίκτυπο και στη γεύση τους.  Αντιθέτως, αν τα προτιμάτε τραγανά, θα τα αφήσετε να κρυώσουν και θα τα μελώσετε με ζεστό σιρόπι.

Δείτε επίσης: Κουραμπιέδες

Discover more Greek recipes in English on MyGreekSalad.com

Εικόνα: http://invatasigateste.blogspot.gr/2012/03/melomacarona.html

1 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.