Μήπως τα light αναψυκτικά κάνουν κακό στη δίαιτά σου;

Από την Μαρία Αϊβαλώτη,

 

Πρέπει να το παραδεχτούμε πως όταν αποφασίζουμε να κάνουμε δίαιτα γιατί η ζυγαριά έχει χτυπήσει κόκκινο, η πρώτη διατροφική αλλαγή είναι η κατανάλωση προϊόντων με λίγες θερμίδες. Και βέβαια, την πρωτοκαθεδρία σε αυτές τις αλλαγές την έχει η προτίμηση των λεγόμενων light αναψυκτικών. Είμαστε σίγουροι, όμως, ότι έτσι δεν σαμποτάρουμε τη δίαιτά μας κι ότι όλες αυτές οι γλυκαντικές ουσίες, που αντικαθιστούν τη ζάχαρη, μας βοηθούν πραγματικά στο να ξεκολλήσει η ζυγαριά και να δείχνει ο δείκτης της το βάρος που επιθυμούμε;

Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική εφημερίδα Nature και διεξήχθη από ερευνητές του Weizmann Institute of Science με έδρα την πόλη Rehovot του Ισραήλ, υποστηρίζει ότι όλες αυτές οι γλυκαντικές ουσίες που υπάρχουν σε αναψυκτικά και φαγητά με λίγες θερμίδες, όπως η γνωστή σε όλους μας ασπαρτάμη, αυξάνουν την πιθανότητα να πάρουμε περισσότερα κιλά και το κυριότερο ότι ίσως ευθύνονται για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπαθειών.

Οι μελετητές, έπειτα από διάφορα πειράματα και σε ανθρώπους και μακροχρόνια έρευνα, υποστηρίζουν ότι όλες αυτές οι τεχνητές ουσίες αποδιοργανώνουν τον οργανισμό μας, αυξάνουν τα επίπεδα του ζάχαρου στο αίμα μας και μας καθιστούν πιο ανθεκτικούς στη γλυκόζη. Η αύξηση αυτή οδηγεί σε ένα ντόμινο, αφού κατά συνέπεια τα υψηλά επίπεδα ζαχάρου και κυρίως η αποσταθεροποίηση των μικροοργανισμών που διενεργείται στο σώμα μας μας επιφέρουν διάφορα προβλήματα υγείας και ευνοούν τη συσσώρευση λίπους και φυσικά την απόκτηση παραπανίσιων κιλών.

Τελικά, μήπως όλα αυτά τα προϊόντα χωρίς θερμίδες κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό; Και πώς πρέπει να δράσουμε για να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά, αλλά και για να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας; Οι επιστήμονες απαντούν πως καλό θα ήταν να αποφεύγουμε όλες αυτές τις τεχνητές ουσίες, αν και υποστηρίζουν ότι ο δρόμος της έρευνας είναι μακρύς ακόμα, αφού ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μας έχει αποκαλύψει όλα του τα μυστικά, ώστε να μπορούν να δράσουν με απόλυτη ακρίβεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.