Μουσείο Διατροφής. Κι όμως υπάρχει.

Από τη Μαρία Αϊβαλιώτη,

Χρηματοδοτούμενο απο τη Nestlé, το Μουσείο Διατροφής γνωστό κι ως Alimentarium, βρίσκεται στην πόλη Vevey της Ελβετίας. Χτισμένο δίπλα στη λίμνη Léman, το μουσείο προσφέρει στους επισκέπτες του, μεγάλους και μικρούς, μια ευρεία γκάμα εκδηλώσεων με στόχο να μυήσουν το κοινό στην ιστορία και τα μυστικά της καλής διατροφής.

Η μόνιμη συλλογή του χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες. H πρώτη θεματική ενότητα είναι αφιερωμένη στα μυστικά της κουζίνας. Στήνοντας μια καλά οργανωμένη και λειτουργική κουζίνα, επαγγελματίες σεφ μαγειρεύουν για το κοινό και δίνουν συμβουλές για το πως πρέπει να διατηρούμε καθε τρόφιμο. Στη δεύτερη ενότητα ο επισκέπτης περιηγείται σε αίθουσες αφιερωμένες στην ιεροτελεστία και ιστορία των γευμάτων, στον τρόπο δηλαδή που τα γεύματα μας πρέπει να εξισορροπούνται κατα τη διάρκεια της ημέρας, στο τι θα πρέπει να περιέχουν καθώς και στη σχέση του ανθρώπου με το φαγητό μεσα από διάφορες ιστορικές περιόδους. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μάθουμε να τρώμε σωστά και καλά είναι να αγοράζουμε τα κατάλληλα υλικά. Σε αυτό στοχεύει η τρίτη ενότητα της συλλογής που για το σκοπό αυτό έχει μετατραπεί σε σουπερμάρκετ. Και μετά την αγορά και την κατανάλωση έρχεται η πέψη για την οποία στην τέταρτη θεματική κατηγορία προβάλλεται μια ταινία που εξηγεί τη διαδικασία πέψης, τη σημασία της και το τι πρέπει να προσέχουμε. Τέλος η επίσκεψη τελειώνει με ενα αφιέρωμα στη Nestlé, στην ιστορία της και τα προϊόντα της, η οποία ιδρύθηκε το 1867 και πήρε το όνομά της από τον ιδιοκτήτή της, Henri Nestlé.

Παράλληλα, στα 25 χρόνια της λειτουργίας του, το μουσείο δεν εφησυχάστηκε και διοργανώνει συνεχώς περιοδικές εκθέσεις οι οποίες μαρτυρούν τις διατροφικές τάσεις της εποχής. Ο κήπος του μουσείου μεταμορφώνεται ανάλογα με την έκθεση που φιλοξενείται κάθε φορά, ενώ τα λαχανικά που φυτεύονται χρησιμοποιούνται από τους μάγειρες του εστιατορίου του μουσείου, το οποίο χαρακτηρίζεται σαν μια μικρή Εδέμ, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να απολαμβάνουν «άρτον και θεάματα».  Τέλος για εκέινους που θέλουν να μάθουν κάτι παραπάνω ή να θυμούνται εμπράκτως την επίσκεψή τους στο μουσείο, στο πωλητήριο μπορούν να βρουν μια μεγάλη ποικιλία βιβλίων καθώς και πολλά αναμνηστικά.

Το Alimentarium είναι εκείνο το μουσείο που δεν θα φανταζόμασταν ότι υπάρχει κι όμως είναι εκέινο που αφιερώνεται σε ένα ζωτικό, αναγκαίο όσο και καθημερινό ζήτημα, εκείνο της διατροφής μας.

 

ALIMENTARIUM – Musée de l’alimentation-Une fondation Nestlé

Quai Perdonnet 25-Case Postale 13

CH-1800 Vevey (Suisse)

www.alimentarium.ch

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.