ΑρχικήΣυνταγέςΠίτα σπετζοφάι
Πίτα σπετζοφάι
Εκτύπωση

Πίτα σπετζοφάι

Πιάτο Κυρίως πιάτα
Κουζίνα Ελληνική
Λέξη κλειδί Πίτα σπετζοφάι
Προετοιμασία 25 λεπτά
Εκτέλεση 50 λεπτά
Συνολικός χρόνος 1 ώρα 15 λεπτά
Μερίδες 4
Θερμίδες 453θερμίδες

Υλικά

  • Για τη ζύμη:

  • 200 γραμμ. αλεύρι σκληρό
  • 1/4 κ.γλ. αλάτι
  • 100 γραμμ. κρύο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
  • 2 κρόκοι χτυπημένοι
  • 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης προαιρετικά
  • Για τη γέμιση:

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες χωρίς σπόρους
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε φέτες χωρίς σπόρους
  • 1 καυτή πιπερίτσα ψιλοκομμένη ή λίγο μπούκοβο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα καθαρισμένα απ’ το περίβλημα και ψιλοκομμένα σαν κιμά
  • 250 γραμμ. χοιρινή πανσέτα ψιλοκομμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • 1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε μπολ και προσθέτουμε τα κυβάκια κρύου βούτυρου. Με τ' ακροδάχτυλα ψιχουλιάζουμε τα υλικά λίγα λίγα κρατώντας ελάχιστο υγρό για την επάλειψη της πίτας. Ενώνουμε τη ζύμη με το χέρι και τη δουλεύουμε λίγο σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει λεία. Τη βάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.
    2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις πιπεριές, το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα και συνεχίζουμε για 5΄ το σοτάρισμα. Προσθέτουμε μαϊντανό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τέλος αναμειγνύουμε το λουκάνικο και την πανσέτα.
    3. Χωρίζουμε τα 2/3 της ζύμης και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο. Το στρώνουμε σε στρογγυλό ταψάκι 23 εκατοστών ή σε ταρτιέρα αντίστοιχου μεγέθους. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο. Πριν καλύψουμε την επιφάνεια, αλείφουμε τις άκρες του πρώτου φύλλου με λίγο χτυπημένο αυγό. Κολλάμε επάνω το δεύτερο φύλλο και με τα δάχτυλα τσιμπάμε τη ζύμη να καλύψει το πάνω με το κάτω φύλλο σαν δαντέλα. Κάνουμε με μαχαίρι 3 χαρακιές στο κέντρο της πίτας για να βγαίνει ο ατμός.
    4. Αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια με όσο διάλυμα αυγού περίσσεψε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 50΄ περίπου.

Δείτε επίσης: Φοβερή συνταγή για πορτοκαλόπιτα

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κοτόπουλο πανέ

Το πιο τραγανό κοτόπουλο πανέ με δημητριακά! Συνοδεύστε αυτή την εύκολη συνταγή με λαχανικά και πικάντικη σως μαγιονέζα.

Light τάρτα σοκολάτας και καρύδας

Ελαφριά τάρτα σοκολάτας και καρύδας με λίγες θερμίδες. Ένα πρωτότυπο γλυκό με καρύδα και σοκολάτα, ιδανικό επιδόρπιο για όσους ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή!

Σοκολατάκια με ξηρούς καρπούς (βραχάκια)

Νηστίσιμα σοκολατάκια βραχάκια ή ανώμαλα με ξηρούς καρπούς. Ένα υπέροχο γλυκό με σοκολάτα, ιδανικό κέρασμα για όλες τις ώρες της ημέρας.

Περισσότερα άρθρα

2 απίστευτα γλυκά με λεμόνι που πρέπει να φτιάξεις σήμερα

Φτιάξτε τα καλύτερα γλυκά με λεμόνι και θα ενθουσιαστείτε. Αυτές οι συνταγές για γλυκά είναι εύκολες, γρήγορες, νόστιμες και μοσχοβολούν λεμόνι!

Κανέλα ή κασσία; Μάθετε ποια είναι η αυθεντική κανέλα

Εσύ γνωρίζεις τη διαφορά ανάμεσα στην κανέλα Κεϋλάνης και την κινέζικη κανέλα, γνωστή και ως κασσία;

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ