ΑρχικήΆρθραΜουσείο κρουασάν

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

 

Και σε ποιον δεν αρέσει το κρουασάν; Βουτύρου, με σοκολάτα, με κρέμα αμυγδάλου και κομμάτια φράουλας ή με αλμυρή γέμιση, το κρουασάν είναι ένα από τα πιο λαχταριστά επιδόρπια  που μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Βρείτε την αναλυτική συνταγή για κρουασάν βουτύρου εδώ

Κι αν η καταγωγή του είναι γαλλική, το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στην υπέροχη γεύση και αφράτη ζύμη του δεν βρίσκεται επί γαλλικού εδάφους, αλλά σε χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Στην Πολωνία και συγκεκριμένα στην πόλη Poznań, εδώ και λίγους μήνες λειτουργεί το Μουσείο του Κρουασάν. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται  το γεγονός της ίδρυσης του συγκεκριμένου μουσείου σε μια πολωνική πόλη, υπάρχει εξήγηση. Η γλυκιά σπεσιαλιτέ του Poznań και των γύρω περιοχών δεν είναι άλλη πάρα το “Κρουασάν του Αγίου Μαρτίνου” ή όπως είναι η αυθεντική του ονομασία “Rogal świętomarcińki”, ένα γλυκό με παράδοση που ξεπερνά τα 150 χρόνια και  έχει την τιμητική του όλο τον χρόνο, ενώ στις 11 Νοεμβρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου,  οι αρχές  της πόλης υπολογίζουν ότι πωλούνται περίπου 400 τόνοι κρουασάν.  

Τα υλικά για τη ζύμη σφολιάτας του rogal, όπως συνηθέστερα το αποκαλούν, είναι αλεύρι, μαγιά, αυγά, μαργαρίνη, γάλα, ζάχαρη, αλάτι, ξύσμα ή χυμό λεμονιού, ενώ η γέμιση περιέχει αμύγδαλα, παπαρουνόσπορο κι ενίοτε γαρνίρεται με γλάσο και κομμάτια φιστικιού.  Το 2009, το “Κρουασάν  του Αγίου Μαρτίνου”  προστέθηκε  στη λίστα με τα ευρωπαϊκά προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, τα γνωστά ΠΟΠ. 

Πολλές ιστορίες έχουν ακουστεί για το πώς δημιουργήθηκε και γιατί πήρε αυτήν την ονομασία. Η επικρατέστερη εκδοχή λέει ότι  στα μέσα του 19ου αιώνα  ένας ζαχαροπλάστης, ο Jan Melzer, εμπνεόμενος από το κήρυγμα του ιερέα της εκκλησίας Αγίου Μαρτίνου, ενθάρυνε τους υπαλλήλους του να φτιάξουν κρουασάν και να τα προσφέρουν στους φτωχούς της πόλης. Όσο για το σχήμα του που παραπέμπει σε πέταλο αλόγου, οι ζαχαροπλάστες του Poznań είχαν βρει ένα πέταλο που λέγεται ότι ανήκε στο άλογο του αγίου. 

Στο μουσείο, που άνοιξε τις πόρτες του τον Απρίλιο, ο επισκέπτης  έχει τη δυνατότητα να δει πώς φτιάχνεται το συγκεκριμένο κρουασάν και φυσικά να το δοκιμάσει.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Τηγανητές πατάτες με αυγά και παστουρμά

Μια φανταστική πρόταση για ορεκτικό. Εύκολη, γρήγορη συνταγή όπου η τριμμένη πατάτα, τα τηγανητά αυγά και ο παστουρμάς πρωταγωνιστούν!

Πώς να ψήσετε πικάνια

Η ωραιότερη πικάνια με λαχταριστό μοσχαρίσιο κρέας και τραγανή καραμελωμένη κρούστα για όσους αγαπούν το καλό κρέας και το BBQ!

Τσιπς λαχανικών στον φούρνο

Τα τσιπς λαχανικών στον φούρνο είναι ένα υγιεινό σνακ κατάλληλο για κάθε ώρα της ημέρας. Επιλέξτε τα αγαπημένα σας λαχανικά και ακολουθήστε τη συνταγή του Τάσου Αντωνίου!

Περισσότερα άρθρα

Το κόλπο για να συντηρείτε το τυρί για μήνες

Το μυστικό κόλπο για να συντηρείτε το τυρί για μήνες. Δείτε επίσης συνταγές για να αξιοποιήσετε το κατεψυγμένο τυρί.

Τα 5 μικρά tips για τέλειες μπριζόλες

Όλα τα μυστικά και τα tips για τέλειες μπριζόλες, ζουμερές και άψογα ψημένες. Σε αυτές τις μπριζόλες δεν θα αντισταθεί κανείς!

10 συνταγές της γιαγιάς κατά του πονόλαιμου

Ο πονόλαιμος μπορεί να καταπολεμηθεί με τις σπιτικές συνταγές και τα μυστικά της γιαγιάς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ