ΑρχικήΆρθραΜουσείο κρουασάν

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

 

Και σε ποιον δεν αρέσει το κρουασάν; Βουτύρου, με σοκολάτα, με κρέμα αμυγδάλου και κομμάτια φράουλας ή με αλμυρή γέμιση, το κρουασάν είναι ένα από τα πιο λαχταριστά επιδόρπια  που μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Βρείτε την αναλυτική συνταγή για κρουασάν βουτύρου εδώ

Κι αν η καταγωγή του είναι γαλλική, το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στην υπέροχη γεύση και αφράτη ζύμη του δεν βρίσκεται επί γαλλικού εδάφους, αλλά σε χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Στην Πολωνία και συγκεκριμένα στην πόλη Poznań, εδώ και λίγους μήνες λειτουργεί το Μουσείο του Κρουασάν. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται  το γεγονός της ίδρυσης του συγκεκριμένου μουσείου σε μια πολωνική πόλη, υπάρχει εξήγηση. Η γλυκιά σπεσιαλιτέ του Poznań και των γύρω περιοχών δεν είναι άλλη πάρα το “Κρουασάν του Αγίου Μαρτίνου” ή όπως είναι η αυθεντική του ονομασία “Rogal świętomarcińki”, ένα γλυκό με παράδοση που ξεπερνά τα 150 χρόνια και  έχει την τιμητική του όλο τον χρόνο, ενώ στις 11 Νοεμβρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου,  οι αρχές  της πόλης υπολογίζουν ότι πωλούνται περίπου 400 τόνοι κρουασάν.  

Τα υλικά για τη ζύμη σφολιάτας του rogal, όπως συνηθέστερα το αποκαλούν, είναι αλεύρι, μαγιά, αυγά, μαργαρίνη, γάλα, ζάχαρη, αλάτι, ξύσμα ή χυμό λεμονιού, ενώ η γέμιση περιέχει αμύγδαλα, παπαρουνόσπορο κι ενίοτε γαρνίρεται με γλάσο και κομμάτια φιστικιού.  Το 2009, το “Κρουασάν  του Αγίου Μαρτίνου”  προστέθηκε  στη λίστα με τα ευρωπαϊκά προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, τα γνωστά ΠΟΠ. 

Πολλές ιστορίες έχουν ακουστεί για το πώς δημιουργήθηκε και γιατί πήρε αυτήν την ονομασία. Η επικρατέστερη εκδοχή λέει ότι  στα μέσα του 19ου αιώνα  ένας ζαχαροπλάστης, ο Jan Melzer, εμπνεόμενος από το κήρυγμα του ιερέα της εκκλησίας Αγίου Μαρτίνου, ενθάρυνε τους υπαλλήλους του να φτιάξουν κρουασάν και να τα προσφέρουν στους φτωχούς της πόλης. Όσο για το σχήμα του που παραπέμπει σε πέταλο αλόγου, οι ζαχαροπλάστες του Poznań είχαν βρει ένα πέταλο που λέγεται ότι ανήκε στο άλογο του αγίου. 

Στο μουσείο, που άνοιξε τις πόρτες του τον Απρίλιο, ο επισκέπτης  έχει τη δυνατότητα να δει πώς φτιάχνεται το συγκεκριμένο κρουασάν και φυσικά να το δοκιμάσει.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Παστίτσιο με λιαστή ντομάτα και μπεσαμέλ γιαουρτιού

Παστίτσιο πεντανόστιμο με βελούδινη μπεσαμέλ γιαουρτιού, λιαστή ντομάτα και μελωμένο αρωματικό κιμά με καρότο και σέλερι.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Σπιτικό τυρί κρέμα

Αυτή η συνταγή για σπιτικό τυρί κρέμα με τέσσερα μόλις υλικά θα σας δώσει ένα βελούδινο, κρεμώδες και πεντανόστιμο τυρί. Σερβίρετέ το ως πρωινό, σνακ ή ως άλειμμα.

Περισσότερα άρθρα

Το μυστικό υλικό για τέλειο, τραγανό κοτόπουλο!

Τέλειο τραγανό κοτόπουλο με ένα μυστικό και απρόσμενο υλικό, για ζουμερό, απίθανο κρέας και κρατσανιστή κρούστα που θα λατρέψετε!

8 υπέροχες συνταγές χωρίς κρέας που θα λατρέψετε

Συνταγές χωρίς κρέας, εύκολες, γρήγορες, πεντανόστιμες, και ιδιαίτερα οικονομικές, για όλη την οικογένεια!

Μαντεμένια σκεύη: 7 καλοί λόγοι να τα επιλέξετε

Μαντεμένια σκεύη ή συμβατικά σκεύη; Σας δίνουμε 7 καλούς λόγους να μαγειρεύετε στο εξής με μαντεμένια σκεύη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ