Αυτή η μπλούζα δε λερώνεται ποτέ!

Από την Άννα Ευθυμίου,

Είναι αδύνατο να μη λερωθείς όταν τρως φαγητό; Αν ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία ανθρώπων που έχουν τσακωθεί με το savoir vivre, σου έχουμε καλά νέα. Η start-up εταιρεία Treadsmiths με έδρα την Αυστραλία μόλις δημιούργησε το τέλειο μπλουζάκι που δε λερώνεται ποτέ! Χρησιμοποιώντας υδροαπωθητική νανο-επικάλυψη στο υφάσμα της μπλούζας, όχι μόνο μπορείς να τη φοράς άφοβα στα γεύματά σου αλλά και στη γυμναστική αφού το ύφασμα απωθεί τα βακτήρια και την υγρασία που δημιουργούνται από τον ιδρώτα. 

Απώτερος σκοπός είναι όχι να τρώμε σαν δεινόσαυροι λερώνοντας τα ρούχα μας αλλά να τα πλένουμε όσο το δυνατόν λιγότερο συχνά, προστατεύοντας έτσι τον πλανήτη. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός βαμβακερού ρούχου, η πλύση του στο πλυντήριο είναι το στάδιο με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Μάλιστα, η εταιρεία τζιν Levi’s πραγματοποίησε έρευνα που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι αν οι Αμερικανοί φορούσαν τα τζιν τους 10 φορές πριν τα πλύνουν αντί για 2 φορές, η ενέργεια που θα εξοικονομούσαν θα έφτανε έως και 80%.

Φτάσαμε λοιπόν στην εποχή που δεν θα χρειάζεται πια να πλένουμε τα ρούχα μας; Όχι ακόμα, μιας και κάποια υλικά που χρησιμοποιούνται στη νανο-επικάλυψη των υφασμάτων όπως το ασήμι, μπορεί να ξεπλυθούν στο πλυντήριο, οδηγώντας σε σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα όταν καταλήξουν σε ρεύματα ή στο έδαφος. Η εταιρεία Treadsmiths χρησιμοποιεί στα προϊόντα της, μεταξύ άλλων, την ουσία silica, για την οποία η επιστημονική επιτροπή για την ασφάλεια των καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζει ότι δεν έχει αποδειχθεί ακόμα η ασφάλειά της για την υγεία. 

Με τους ρυθμούς που εξελίσσεται η τεχνολογία, το σίγουρο είναι ότι σε μερικά χρόνια δεν θα χρειάζεται να αγχωνόμαστε αν θα λερώσει τη μπλούζα μας αυτό το burger με τριπλή σάλτσα γιατί πολύ απλά ο λεκές θα φύγει από μόνος του!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.