Λαχανάκια Βρυξελλών: ο λόγος που πρέπει να τα εντάξεις στη διατροφή σου!

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ανάμεσα στα λαχανικά της εποχής και αποτελούν μια εξαιρετικά νόστιμη αλλά και θρεπτική επιλογή. Αποτελούν έναν ισχυρό «σύμμαχο» στη θωράκιση του οργανισμού μας από κάθε είδους ασθένειες και παθήσεις.

Αν και ονομάζονται λαχανάκια Βρυξελλών, καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία Ρώμη. Κατόπιν, μεταφέρθηκαν στο Βέλγιο και καλλιεργήθηκαν στις Βρυξέλλες, από όπου πήραν και το όνομά τους. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, διαδόθηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Σήμερα πλέον καλλιεργούνται σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στις Η.Π.Α.

Η διατροφική τους αξία είναι ιδιαίτερα υψηλή και παρότι μικροσκοπικά, είναι ιδιαίτερα «θαυματουργά» για την ανθρώπινη υγεία. Ας μάθουμε γιατί πρέπει να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας.

Δείτε ακόμη: συνταγή για λαχανάκια Βρυξελλών στον φούρνο με σκόρδο!

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε βιταμίνες C, E και A καθώς και μεταλλικά ιχνοστοιχεία, όπως το μαγγάνιο. Υψηλή είναι και η περιεκτικότητά τους σε ισχυρά φλαβονοειδή με αντιοξειδωτική δράση, που βοηθούν στην καταστολή του οξειδωτικού στρες.

Καρδιαγγειακή υγεία

Ορισμένα ένζυμα και χημικές ουσίες (γλυκοζινόλη και ισοθειοκυανάτες), που περιέχονται στα λαχανάκια Βρυξελλών, εκτός από αντιφλεγμονώδη τους δράση, λειτουργούν υποστηρικτικά σε ενδεχόμενη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων. Η ρύθμιση της συχνότητας και έντασης εμφάνισης των φλεγμονών, μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενες καρδιακές προσβολές, ισχαιμική καρδιοπάθεια και αρτηριοσκλήρυνση. Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, δρα κατασταλτικά και στην πιθανότητα να φράξουν οι αρτηρίες.

Βοηθούν στη διαδικασία της πέψης

Ένα φλιτζάνι με λαχανάκια Βρυξελλών περιέχει 4 γραμμάρια διαιτητικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην διαδικασία της πέψης, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, στη μείωση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και στον μετριασμό της υπερκατανάλωσης τροφής.

Με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση

Μισό φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών περιέχει περίπου 430 ml ω-3 λιπαρών οξέων (δηλαδή το 1/3 της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας), που είναι αναγκαία για την αντιφλεγμονώδη λειτουργία του οργανισμού. Σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση εμφανίζει και η βιταμίνη Κ, η οποία αφθονεί στα μικρά λαχανάκια.

Μειώνουν τη χολιστερόλη

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες μειώνει τα ποσοστά χοληστερόλης στο αίμα μέσω της δέσμευσης των χολικών οξέων που εκκρίνονται από τη χολή κατά τη διαδικασία της πέψης. Η δράση αυτή οφείλεται κυρίως στην αυξημένη απέκκριση χολικών αλάτων αλλά και της πηκτίνης που περιέχεται σε αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.