ΑρχικήΆρθραΜυστικά για τέλειο αρνί στη σούβλα

Μυστικά για τέλειο αρνί στη σούβλα

Από την Άννα Ευθυμίου,

Το Πάσχα θέλει τέλειο ζουμερό αρνί και κρεατομεζέδες στη σούβλα. Εμείς μοιραζόμαστε μαζί σας τα μυστικά για τέλειο σουβλιστό αρνί. Δείτε τα 17 tips για σίγουρη επιτυχία που θα κάνει τους πάντες να παραμιλούν!

1. Καλό είναι να επιλέξετε αρνί μεταξύ 12-15 κιλά και σχετικά παχύ, ώστε να μη στεγνώσει στον οβελία.

2. Κάποιοι το πλένουν σχολαστικά, κάποιοι καθόλου. Ό,τι κι αν κάνετε, προσθέστε γενναία ποσότητα αλατοπίπερου εξωτερικά και εσωτερικά. Αν περιχύσετε και λεμόνι, θα δώσετε ένα ένα έξτρα bonus νοστιμιάς.

3. Ελέγξτε ότι η σούβλα σας αντέχει το αρνί που πρόκειται να ψήσετε. Αν είστε της νέας σχολής και πρόκειται να αγοράσετε μηχανάκι που θα γυρίζει τη σούβλα, επιλέξτε ένα καλό χωρίς να υπολογίσετε το κόστος, μιας και θα σας μείνει προίκα και για τα επόμενα χρόνια.

Δείτε ακόμα:

4. Είτε ψήσετε με κάρβουνα, είτε με ξύλα, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή ποσότητα ώστε να μην ξεμείνετε από “καύσιμα”. Για ένα αρνί 12-15 κιλά θα χρειαστείτε περίπου 13 κιλά κάρβουνα.

5. Το πέρασμα στη σούβλα χρειάζεται τουλάχιστον δύο γεροδεμένα άτομα. Επιστατεύστε τα gym freaks της παρέας για να κάνουν τη σκληρή δουλειά.

6. Στο μεταξύ, πριν περαστεί το αρνί στη σούβλα, ράψτε επιμελώς με λεπτό συρματάκι την κοιλιά του, χωρίς να αφήσετε κανένα άνοιγμα.

7. Ο πρωταγωνιστής της ημέρας είναι φυσικά ο ψήστης. Αν αναλάβετε εσείς το ρόλο αυτό, προετοιμαστείτε εγκαίρως, τουλάχιστον μια ημέρα πριν. Κάρβουνα, παραπετάσματα ή φουγάρο, πέρασμα του αρνιού στη σούβλα είναι μερικές από τις βασικές προεργασίες που πρέπει να έχετε κάνει από την προηγούμενη.

8. Λίγο πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο, τοποθετήστε το αρνί στην ψηλή σκάλα της ψησταριάς. Μετά από τουλάχιστον μια ώρα μετακινήστε τον οβελία στην αμέσως χαμηλότερη σκάλα.

9. Όσο πιο χαμηλά κατεβαίνει η σούβλα με το αρνί, τόσο περισσότερο μειώνεται η ταχύτητα γυρίσματος.

Δείτε ακόμα:

10. Αφού ανάψετε την φωτιά και έχει ψηθεί η κοιλιά του αρνιού, τότε μεταφέρετε τη θράκα στα πόδια. Θυμηθείτε ότι τα σημεία αυτά χρειάζονται περισσότερη ώρα ψησίματος.

9. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το αρνί δεν χρειάζεται λάδωμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Για πιο ζουμερό αποτέλεσμα, σας συμβουλεύουμε μετά από 2,5 ώρες ψησίματος να το περάσετε με μείγμα λαδιού και ρίγανης.

10. Όσο κι αν σας παρακαλούν οι συνδαιτυμόνες να δοκιμάσουν λίγη πετσούλα, εσείς πρέπει να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Το τέλειο σουβλιστό αρνί θέλει την πέτσα του καθ’όλη τη διάρκεια του ψησίματος.

Δείτε ακόμα:

11. Το αρνάκι είναι έτοιμο όταν έχουν περάσει τουλάχιστον 4 ώρες ψησίματος, στάζει το λίπος και αρχίσουν να φαίνονται τα κόκκαλα στις κλειδώσεις. Βέβαια, οι ώρες ψησίματος διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος του αρνιού.

12. Αν επιλέξετε κοντοσούβλι, θα το λατρέψετε αν το έχετε μαρινάρει για τουλάχιστον 15 ώρες.

14. Η σούβλα που θα χρησιμοποιήσετε για το κοντοσούβλι πρέπει να είναι λεπτή (όπως και για το κοκορέτσι).

Δείτε ακόμα:

15. Σε αντίθεση με το αρνί, το κοντοσούβλι τοποθετείται στην χαμηλότερη σκάλα για να κάνει γρήγορα κρούστα. Μετά από 30–40 λεπτά, πρέπει να ανέβει σε υψηλότερη σκάλα.

16. Η θράκα πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε όλο το μήκος της σούβλας για να ψηθεί σωστά το κοντοσούβλι.

17. Συνήθως το κοντοσούβλι είναι έτοιμο μετά από 3 ώρες ψησίματος. Σε κάθε περίπτωση, δοκιμάζουμε με το πιρούνι για να δούμε αν είναι αρκετά μαλακό.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σεμιφρέντο ανάμεικτο (παγωμένος κορμός)

Σεμιφρέντο ανάμεικτο από τον Τάσο Αντωνίου! Ένα μοναδικό γλυκό ψυγείου, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε στρώσεις γκοφρέτας ή μπισκότου για απολαυστική τραγανή υφή.

Κρέπες

Βασική συνταγή για κρέπα. Με αυτή τη συνταγή θα φτιάξετε ζύμη για πεντανόστιμες γλυκιές και αλμυρές κρέπες, τις οποίες μπορείτε να γεμίσετε με τα αγαπημένα σας υλικά.

Γαλλική βασιλόπιτα ή galette des rois

Συνταγή για galette des rois, η παραδοσιακή γαλλική βασιλόπιτα από σφολιάτα!

Περισσότερα άρθρα

Αντικαταστάσεις υλικών για νηστίσιμα γλυκά

Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο σε ένα γλυκό; Μάθετε τις αντικαταστάσεις υλικών για πεντανόστιμα νηστίσιμα γλυκά!

Το μενού της Τσικνοπέμπτης

Η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα που τιμούμε δεόντως κρεατικά, λουκάνικα και νόστιμους μεζέδες.

Μυστικά για τέλεια βασιλόπιτα

Η συνταγή της βασιλόπιτας έχει τα μυστικά της.

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ