ΑρχικήΣυνταγέςΚρέαςΑρνί πατούδο από τη Νάξο

Αρνί πατούδο από τη Νάξο

Αρνί πατούδο από την όμορφη Νάξο.

Συνταγή Αρνί πατούδο Συνταγή
Εκτύπωση

Αρνί πατούδο από τη Νάξο

Μία ιδέα για πασχαλινό αρνί είναι να το ψήσετε στον φούρνο. Το αρνί πατούδο, μια συνταγή από τη Νάξο, είναι ζουμερό και έχει μια πεντανόστιμη γέμιση από συκώτι, τυρί, μυρωδικά και ρύζι.
Πιάτο Κυρίως πιάτα
Κουζίνα Ελληνική
Λέξη κλειδί Αρνί πατούδο
Προετοιμασία 45 λεπτά
Εκτέλεση 4 ώρες
Συνολικός χρόνος 4 ώρες 45 λεπτά
Μερίδες 8
Θερμίδες 380θερμίδες

Υλικά

  • 4 – 4,5 κιλά αρνί
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 συκωταριά
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 λεμόνια
  • 3 φλιτζ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 ματσάκι άνηθος
  • 200 γρ. γραβιέρα κομμένη σε καρεδάκια
  • 2 κλωνάρια ρίγανη φρέσκια
  • 2 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  • 10 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μπόλια-μαντίλα

Εκτέλεση

  • Μουλιάζουμε το ρύζι σε μπολ γεμάτο με νερό για 30 λεπτά. Στη συνέχεια το ξεπλένουμε σε σουρωτήρι με άφθονο κρύο νερό, μέχρι το νερό που θα βγαίνει να είναι καθαρό. Αναμειγνύουμε τον χυμό από 1 λεμόνι με ρύζι και το αφήνουμε να στην άκρη. 
  • Καθαρίζουμε τη συκωταριά και τη ζεματάμε σε νερό που βράζει για 2 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Την τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει και την ψιλοκόβουμε. 
  • Βουτάμε την μπόλια σε μπολ με χλιαρό νερό για να ανοίξει και να μπορούμε να την απλώσουμε. Ξεπλένουμε την αρνίσια πλάτη. Την τρίβουμε εσωτερικά κα εξωτερικά με μια λεμονόκουπα. Την αλατοπιπερώνουμε καλά. 
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα, για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τη συκωταριά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε κυκλικά με ξύλινη κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας. Σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε 1 φλ. τσαγιού νερό και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά. Η γέμιση πρέπει να μείνει ζουμερή. Πασπαλίζουμε με τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Τότε προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε. 
  • Γεμίζουμε το αρνί με τη γέμιση και το ράβουμε με βελόνα και κλωστή. Αλατοπιπερώνουμε καλά. 
  • Βάζουμε τις πατάτες σε βαθύ ταψί. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το θυμάρι. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό. Ακουμπάμε πάνω από τις πατάτες το γεμιστό αρνί και το σκεπάζουμε με την μπόλια. Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και από πάνω με αλουμινόχαρτο. Το στρίβουμε καλά στο χείλος του ταψιού, να σφραγίσει. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 170οC, για 3 ώρες και 30 λεπτά. Έπειτα το ξεσκεπάζουμε και το ψήνουμε για 30 λεπτά επιπλέον, μέχρι να ροδίσει καλά. Εναλλακτικά, ψήνουμε το αρνί από το προηγούμενο βράδυ στους 100οC. Το πρωί δυναμώνουμε τον φούρνο, ξεσκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε το κρέας να ψηθεί και να ροδίσει καλά.

Δείτε επίσης: Πανεύκολα πασχαλινά κουλουράκια

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Τυρόπιτα με κρέμα τυριού

Τυρόπιτα με κρέμα ελληνικών τυριών από τον Τάσο Αντωνίου. Αξιοποιήστε τυριά όπως φέτα, ανθότυρο και η γραβιέρα, που σας έχουν μείνει στο ψυγείο και φτιάξτε μια νόστιμη πίτα!

Κέικ λεμονιού

Συνταγή για κέικ γεμιστό με κρέμα λεμονιού!

Σπιτική ζαμπονοτυρόπιτα

Ζαμπονοτυρόπιτα αφράτη με πλούσια γέμιση κρέμας. Μια μοναδική ζαμπονοτυρόπιτα που θα μείνει σε όλους αξέχαστη για την υπέροχη γεύση της!

Περισσότερα άρθρα

6 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε να ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων

Μια λίστα με τρόφιμα που οι ειδικοί συνιστούν να τα καταναλώνουμε φρέσκα και να αποφεύγουμε να τα ζεσταίνουμε ξανά.

Πώς αποστειρώνουμε βάζα

Ο Τάσος Αντωνίου μας δείχνει πώς αποστειρώνουμε βάζα για τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού.

Γιατί ζαχαρώνει το μέλι και πώς να το διορθώσουμε;

Γιατί ζαχάρωσε το μέλι και πώς μπορούμε να το διορθώσουμε;

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ