Μυστικά διατήρησης της ντομάτας

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

 

Αυτήν την εβομάδα, εμείς εδώ στο Μαμα Πειναω αποθεώνουμε τη ντομάτα και διοργανώνουμε την πρώτη #TomatoWeek! Σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σας μυστικά και tips για τη σωστή συντήρηση της ντομάτας που θα μας επιτρέψουν να τη διατηρούμε περισσότερο καιρό, μη χάνοντας τη γεύση της  κι αν είναι δυνατό κι όλο το χρόνο.

Κατά την επιλογή, πρέπει να διαλέγουμε ντομάτα με αρκετά έντονο κόκκινο χρώμα και λεπτή φλούδα. Αν έχει πρασινωπό ή κίτρινο χρώμα, σημαίνει πως δεν έχει ωριμάσει σωστά, οπότε καλό είναι να αποφευχθεί η αγορά της. Και βέβαια, δεν θα πρέπει να διαλέγουμε ντομάτα που είναι χτυπημένη ή με διάφορα σχισίματα, γιατί έχει χάσει τα υγρά της.

Κάτι που λίγο πολύ οι περισσότεροι ξεχνάμε είναι το ότι η ντομάτα, εξαιτίας του λυκοπενίου που περιέχει, δεν θέλει ψυγείο ή τουλάχιστον όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Το καλύτερο είναι να τη διατηρούμε σε μέρος με μέτρια θερμοκρασία.  Κι αν η ντομάτα έχει ωριμάσει αρκετά, μια καλή λύση είναι να την αποθηκεύσουμε σε μια χάρτινη σακούλα και πάντα σε χώρο με μέση θερμοκρασία, ώστε να διατηρήσει την ποιότητα και τη γεύση της για δυο με τρεις ημέρες.

Το μυστικό για να έχουμε ντομάτες όλο τον χρόνο, είναι να τις καταψύξουμε σε μορφή πολτού. Ιδανική λύση, λοιπόν, είναι να τις πολτοποιήσουμε ή να τις κόψουμε σε μικρά κομμάτια και να τις αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη, όπου μπορούν να μείνουν για περίπου 8 μήνες, χωρίς να παρατηρηθεί αλλοίωση στη γεύση τους.  Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε σάλτσες ή σε σούπες.

Ένας άλλος τρόπος συντήρησης είναι να τις αποξηράνουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές που θέλουν λιαστές ντομάτες.  Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τις αποξηράνουμε στον φούρνο. Αφού τις καθαρίσουμε και τις κόψουμε στη μέση, τις βάζουμε σε ένα ταψί ( η κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω) ή πάνω σε λαδόκολλα και στη συνέχεια απευθείας στη σχάρα του φούρνου.  Βάζουμε το ταψί στον φούρνο στους 100ο για περίπου 10 με 15 ώρες, ενώ το ελέγχουμε τακτικά.  Θα είναι έτοιμες, όταν θα έχουν χάσει όλα τα υγρά τους, δεν θα κολλούν και θα είναι μαλακές.  Για να τις αποθηκεύσουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο με αεροστεγές καπάκι, όπου και διατηρούντα για 6 περίπου μήνες.  Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε ελαιόλαδο και διάφορα μυρωδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.