ΑρχικήΆρθραΠόσο θα ακριβύνει ο καφές με τον νέο φόρο το 2017

Πόσο θα ακριβύνει ο καφές με τον νέο φόρο το 2017

Από την ομάδα του Μαμα Πειναω,

Η φορολόγηση του καφέ, ενός από τα πλέον μαζικά αγαθά, που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο θα έχει ως επίπτωση την αύξηση της τιμής του αγαπημένου ροφήματος των Ελλήνων κατά 20% – 25%. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φορολογήσει επιπλέον 1 έως 2 ευρώ ανά κιλό τόσο τον εισαγόμενο ωμό καφέ ως πρώτη ύλη, όσο τον επεξεργασμένο, με σκοπό να αντλήσει έσοδα ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η φορολόγηση, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ 24%, σημαίνει αύξηση της τάξης του 25% από τη σημερινή τιμή τιμής, ή αλλιώς κατά 40-60 λεπτά του ευρώ στη συσκευασία των 200 γραμμαρίων κομμένου καφέ (που είναι και η πιο συνηθισμένη στην κατανάλωση στα σημεία λιανικής πώλησης). 

Στελέχη μεγάλων σούπερ μάρκετ αναφέρουν ότι η εφαρμογή του φόρου θα επιβαρύνει σημαντικά ένα προϊόν που κατά γενική ομολογία θεωρείται οικονομικό. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Πανελληνίου Συλλόγου Καφεκοπτών Ελλάδας και Πανελληνίου Συνδέσμου Καφεκοπτών, η επιβολή του φόρου αυτού επιβαρύνει δυσανάλογα τις εταιρείες που εισάγουν, επεξεργάζονται και διαθέτουν στην αγορά τον ωμό καφέ, οι οποίες, μάλιστα, αποτελούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία βιοτεχνίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Αρκετές από αυτές είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Με την επιβολή του φόρου, όπως υποστηρίζουν οι δύο ενώσεις, απειλούνται με λουκέτο περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις, ενώ άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των θέσεων εργασίας σε όλη την αγορά του καφέ. Να σημειώσουμε ότι στον χώρο αυτό  σήμερα απασχολούνται περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι (εισαγωγείς, καφεκοπτεία, κατασκευή μηχανών καφέ, σημεία εστίασης). 

Το βασικό πρόβλημα εφαρμογής του νέου νόμου αφορά την επιβάρυνση των 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον ωμό καφέ, δεδομένου ότι η ποσοστιαία αύξηση στη συγκεκριμένη κατηγορία, όπως επισημαίνεται, είναι έως και 15 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες και αφορά αποκλειστικά τις ελληνικές βιοτεχνίες και καφεκοπτεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ποσοστό επιβάρυνσης στον ωμό καφέ προς επεξεργασία είναι 67%-100%, όταν η αντίστοιχη επιβάρυνση στον καφέ σε κάψουλα (ανά κιλό βάρους) είναι μόλις 6%-10% και στον κατεψυγμένο καφέ 7-9%. Το μεγαλύτερο πλήγμα από τη νέα φορολόγηση θα δεχτεί ο ελληνικός καφές, δεδομένου ότι εισάγεται πάντοτε ωμός, τη στιγμή που άλλοι τύποι καφέ μπορούν να εισαχθούν απευθείας ως τελικό προϊόν (σε κάψουλες ή σε κατεψυγμένη μορφή). «Ως αποτέλεσμα, ο ελληνικός καφές θα έχει μια ραγδαία αύξηση τιμής που θα καθιστά ασύμφορη τόσο την εισαγωγή του, όσο και τη διάθεσή του από τους χώρους εστίασης» αναφέρει ανακοίνωση του συλλόγου καφεκοπτών. 

*οι παραπάνω τιμές αφορούν τους τελικούς καταναλωτές που προμηθεύονται καφέ από τα ράφια των super markets

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Γκασπάτσο (κρύα σούπα με ντομάτα)

Η δημοφιλέστερη καλοκαιρινή σούπα με βάση τη ντομάτα τρώγεται καλύτερα την επόμενη μέρα, απευθείας από το ψυγείο.

Σουπιές με φακές και σπανάκι

Σουπιές με φακές και σπανάκι, εύκολες και νόστιμες. Ένα ελαφρύ και γευστικό πιάτο με σουπιές στην κατσαρόλα, ιδανικό για νηστεία.

Ρυζόγαλο με γάλα καρύδας

Υπέροχη συνταγή για ρυζόγαλο με γάλα καρύδας και ελάχιστες θερμίδες!

Περισσότερα άρθρα

Κορονοϊός και μαγειρική: 14 συνταγές για την καραντίνα

Δείτε τις 14 συνταγές για την καραντίνα που θα φτιάξετε με ό,τι υλικά έχετε στην κουζίνα σας.

Πώς διαλέγουμε και ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο

Όλα τα μυστικά για το ξαλμύρισμα και το σωστό μαγείρεμα του μπακαλάρου.

Τι να προσέχουμε όταν τρώμε έξω το καλοκαίρι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

Συστάσεις στους καταναλωτές για την επιλογή ασφαλών τροφών στα εστιατόρια το καλοκαίρι δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ