Πόσο θα ακριβύνει ο καφές με τον νέο φόρο το 2017

Από την ομάδα του Μαμα Πειναω,

Η φορολόγηση του καφέ, ενός από τα πλέον μαζικά αγαθά, που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο θα έχει ως επίπτωση την αύξηση της τιμής του αγαπημένου ροφήματος των Ελλήνων κατά 20% – 25%. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φορολογήσει επιπλέον 1 έως 2 ευρώ ανά κιλό τόσο τον εισαγόμενο ωμό καφέ ως πρώτη ύλη, όσο τον επεξεργασμένο, με σκοπό να αντλήσει έσοδα ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η φορολόγηση, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ 24%, σημαίνει αύξηση της τάξης του 25% από τη σημερινή τιμή τιμής, ή αλλιώς κατά 40-60 λεπτά του ευρώ στη συσκευασία των 200 γραμμαρίων κομμένου καφέ (που είναι και η πιο συνηθισμένη στην κατανάλωση στα σημεία λιανικής πώλησης). 

Στελέχη μεγάλων σούπερ μάρκετ αναφέρουν ότι η εφαρμογή του φόρου θα επιβαρύνει σημαντικά ένα προϊόν που κατά γενική ομολογία θεωρείται οικονομικό. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Πανελληνίου Συλλόγου Καφεκοπτών Ελλάδας και Πανελληνίου Συνδέσμου Καφεκοπτών, η επιβολή του φόρου αυτού επιβαρύνει δυσανάλογα τις εταιρείες που εισάγουν, επεξεργάζονται και διαθέτουν στην αγορά τον ωμό καφέ, οι οποίες, μάλιστα, αποτελούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία βιοτεχνίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Αρκετές από αυτές είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Με την επιβολή του φόρου, όπως υποστηρίζουν οι δύο ενώσεις, απειλούνται με λουκέτο περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις, ενώ άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των θέσεων εργασίας σε όλη την αγορά του καφέ. Να σημειώσουμε ότι στον χώρο αυτό  σήμερα απασχολούνται περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι (εισαγωγείς, καφεκοπτεία, κατασκευή μηχανών καφέ, σημεία εστίασης). 

Το βασικό πρόβλημα εφαρμογής του νέου νόμου αφορά την επιβάρυνση των 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον ωμό καφέ, δεδομένου ότι η ποσοστιαία αύξηση στη συγκεκριμένη κατηγορία, όπως επισημαίνεται, είναι έως και 15 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες και αφορά αποκλειστικά τις ελληνικές βιοτεχνίες και καφεκοπτεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ποσοστό επιβάρυνσης στον ωμό καφέ προς επεξεργασία είναι 67%-100%, όταν η αντίστοιχη επιβάρυνση στον καφέ σε κάψουλα (ανά κιλό βάρους) είναι μόλις 6%-10% και στον κατεψυγμένο καφέ 7-9%. Το μεγαλύτερο πλήγμα από τη νέα φορολόγηση θα δεχτεί ο ελληνικός καφές, δεδομένου ότι εισάγεται πάντοτε ωμός, τη στιγμή που άλλοι τύποι καφέ μπορούν να εισαχθούν απευθείας ως τελικό προϊόν (σε κάψουλες ή σε κατεψυγμένη μορφή). «Ως αποτέλεσμα, ο ελληνικός καφές θα έχει μια ραγδαία αύξηση τιμής που θα καθιστά ασύμφορη τόσο την εισαγωγή του, όσο και τη διάθεσή του από τους χώρους εστίασης» αναφέρει ανακοίνωση του συλλόγου καφεκοπτών. 

*οι παραπάνω τιμές αφορούν τους τελικούς καταναλωτές που προμηθεύονται καφέ από τα ράφια των super markets

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.