Πόσο νερό χρειάζεται ένα παιδί την ημέρα

Από την Ελένη Κουή MSc., RD., Παιδοδιαιτολόγο – Ειδική στην Παιδική Παχυσαρκία – Παιδικό Διαβήτη, 

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνουμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να μπορούμε να διατηρούμε τον οργανισμό μας σωστά ενυδατωμένο. Όταν πρόκειται για τα παιδιά, τι ακριβώς σημαίνει “αρκετό νερό”;

Κατά τους πρώτους 6 μήνες ζωής του βρέφους, όλες οι ανάγκες του σε υγρά καλύπτονται από την κατανάλωση γάλακτος (μητρικό ή γάλα σε σκόνη) και δεν υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση αυτού από άλλα ροφήματα όπως τσάι. Οι ανάγκες τους σε αυτή την ηλικία είναι κατά μέσο όρο 150ml/kg βάρος σώματος. Μετά την ηλικία των 6 μηνών όπου γίνεται και η εισαγωγή στερεών, τότε μια ημερήσια κατανάλωση στα 120 ml/kg βάρους σώματος είναι αρκετή. Η ποσότητα αυτή συμπληρώνεται από γάλα, νερό και μικρές ποσότητες φυσικού χυμού.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, 1.200-1.600 ml/μέρα είναι μια σωστή κατανάλωση υγρών (προτιμήστε γάλα και νερό). Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η ανεπαρκής κατανάλωση νερού είναι και μια από τις σημαντικότερες αιτίες δυσκοιλιότητας στα παιδιά. 

Θυμηθείτε ότι αν το αφήσουμε να διψάσει, το παιδί έχει ήδη αφυδατωθεί. Οπότε καλό είναι να υπενθυμίζουμε στα παιδιά να πίνουν νερό μέσα στην ημέρα και πάντα να έχουν ένα παγούρι ή μπουκαλάκι μαζί τους στο σχολείο και τις δραστηριότητες, ακόμα και  στο διάβασμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.