ΑρχικήΆρθραO σεφ Αντώνης Κουρκούτας σού μαθαίνει τί είναι σούσι

O σεφ Αντώνης Κουρκούτας σού μαθαίνει τί είναι σούσι

Από την Άννα Ευθυμίου,

 

Τους τελευταίους μήνες, η Αθήνα μοιάζει να έχει πάθει οξεία φρενίτιδα με το σούσι. Πόσο σίγουροι είμαστε, όμως, ότι ξέρουμε τι τρώμε; Ο Αντώνης Κουρκούτας, sushi chef στο εστιατόριο Ιθάκη, αποκρυπτογραφεί την τέχνη του σούσι και μας εξηγεί όλα όσα δεν ξέρουμε και θέλουμε να μάθουμε για το διάσημο έδεσμα από την Ιαπωνία.

Για όσους ανακαλύπτουν τώρα το σούσι, τα πιάτα του εστιατορίου Ιθάκη, τα οποία επιμελείται ο Αντώνης είναι πραγματικό ποίημα. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι το έχουν δοκιμάσει, έχουν επιστρέψει πολλές φορές στο εστιατόριο για επαναληπτική απόλαυση. Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας; “Η κορυφαία ποιότητα των υλικών, σε συνδυασμό με την φρεσκάδα και τη σωστή διαχείρισή τους. Βέβαια, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ειδυλλιακή τοποθεσία του εστιατορίου, ακριβώς πάνω στη θάλασσα”, μας λέει ο Αντώνης. Και τα μαγικά του χέρια, θα προσθέσουμε εμείς. 

Crunchy salmon philadelphia roll

Βέβαια, πέρα από το high end σούσι που σερβίρεται στο Ιθάκη, στην Αθήνα πλέον ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια μικρά μαγαζιά που προσφέρουν σούσι σε πολύ οικονομικές τιμές. Ποια είναι η γνώμη ενός sushi master chef όπως ο Αντώνης, για αυτό το φαινόμενο; Η τόσο χαμηλή τιμή οφείλεται στα χαμηλής ποιότητας υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του φαγητού. Το τελικό γευστικό αποτέλεσμα είναι μέτριο, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για να σταματήσει ο κόσμος να τα προτιμά. Το γεγονός ότι αποτελούν μια τόσο οικονομική πρόταση, κάνει αυτά τα εστιατόρια περιζήτητα. “Ελπίζω με τον καιρό ο Έλληνας να εκπαιδευτεί και να μάθει να ξεχωρίζει το καλό φαγητό αλλά και τί πραγματικά αξίζει” σημειώνει ο Αντώνης και προσθέτει: “Θεωρώ ότι το σούσι στην Ελλάδα μπορεί να συνδυάσει ποιότητα και καλή τιμή, ωστόσο αυτό, μέχρι στιγμής, συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια”. Γεγονός, πάντως, είναι ότι ο φάκελος “σούσι” έχει ανοίξει για τα καλά και ήρθε για να μείνει, όπως αποδεικνύει η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση του κοινού για την εν λόγω γιαπωνέζικη πρόταση.  

Shrimp tempura dynamite roll

Sea bass ceviche

Τι είναι, όμως, το σούσι; Όπως μας εξηγεί ο Αντώνης, πρόκειται για ξυδάτο ρύζι που συνδυάζεται με διάφορα υλικά, κυρίως θαλασσινά και λαχανικά. Υπάρχουν διάφορα είδη: το σασίμι, ωμό ψάρι σερβιρισμένο σε ρύζι, και το μάκι, δηλαδή ρύζι και άλλα υλικά της αρεσκείας μας τυλιγμένα σε ρολό από φύκι. Το αυθεντικό ιαπωνικό σούσι έχει πιο καθαρές γεύσεις σε αντίθεση με το δυτικό, όπου συνήθως προστίθενται σάλτσες μαγιονέζας και άλλα μαγειρεμένα υλικά. 

Salmon tartar

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ο Αντώνης πραγματικά γνωρίζει πολύ καλά το θέμα “σούσι”. Πώς ανακάλυψε, όμως, αυτήν του την κλίση; Μετά από σπουδές σε σχολή μαγειρικής και πολλά σεμινάρια, ακολούθησε το δρόμο της εστίασης και έχει θητεύσει σε κουζίνες πολλών αθηναϊκών εστιατορίων – και όχι μόνο. Όσον αφορά την ειδίκευση στο σούσι, αυτή προέκυψε στην πορεία. Η ιαπωνική κουζίνα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, έχει πλούσιες και ταυτόχρονα απαλές γεύσεις, με έμφαση στη λεπτομέρεια και την καλή πρώτη ύλη. Γι’ αυτό και τον κέρδισε, όπως παραδέχεται. Βέβαια, ο ίδιος αγαπά γενικότερα τη δημιουργική κουζίνα, θέλει να ανακαλύπτει υλικά από ξένες κουζίνες και να τα παντρεύει με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε φορά να δημιουργεί ένα πολύ πρωτότυπο και ποιοτικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, ασχολείται με το food consulting και συνεργάζεται με εστιατόρια και επιχειρήσεις εστίασης, τόσο για διεθνείς κουζίνες όσο και για ελληνικές γεύσεις. Όνειρό του είναι να ανοίξει δικό του εστιατόριο, αλλά μέχρι τότε πειραματίζεται συνεχώς με υλικά, γεύσεις και προσπαθεί να γίνεται όλο και καλύτερος σε αυτό που ξέρει καλύτερα να κάνει: να δημιουργεί δυνατές γεύσεις που εμπνέουν. 

Μείνετε συντονισμένοι στο Μαμα Πειναω γιατί θα ακολουθήσει συνταγή για σούσι στο σπίτι με τις αναλυτικές οδηγίες του Αντώνη.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Cosmopolitan

Συνταγή για Cosmopolitan!

Μους κέικ σοκολάτας

Μους κέικ σοκολάτας από τον Τάσο Αντωνίου. Aφήστε το υπέροχο αυτό μους κέικ να κρυώσει ελαφρώς αφού το ψήσετε για να ξεχυθεί η σοκολάτα σε κάθε κουταλιά.

Πεϊνιρλί με σπιτική ζύμη του Τάσου

Τα πιο αφράτα πεϊνιρλί είναι τα σπιτικά. Σας δίνουμε την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για να πειραματίστε με τις γεύσεις!

Περισσότερα άρθρα

Πρέπει ένα παιδί να νηστεύει;

Νηστεία και παιδιά: πρέπει ένα μικρό παιδί να νηστεύει; Γράφει η παιδοδιαιτολόγος Ελένη Κουή.

Γλυκά με 2 υλικά

Συνταγές που φτιάχνονται στο πι και φι!

6 πανέμορφα σχέδια για πασχαλινά κουλουράκια

Δείτε υπέροχα σχέδια και πρωτότυπα σχήματα για τα πασχαλινά κουλουράκια σας. Δημιουργήστε και εμπνευστείτε για τα πασχαλινά γλυκά σας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ