ΑρχικήΆρθραΟι μύθοι γύρω από την υγιεινή

Οι μύθοι γύρω από την υγιεινή

Η υγιεινή στην κουζίνα είναι ένα θέμα που περιβάλλεται από αρκετές προκαταλήψεις. Ανάμεσα στους άγνωστους κανονισμούς, τη κοινή λογική και κάποιους “αδίστακτους” εστιάτορες, δεν είναι  δύσκολη η κατανόηση των μέτρων  που πρέπει να παίρνουμε.

1. Είναι υποχρεωτική η χρήση γαντιών στην κουζίνα;

Όχι. Εκτός από την περίπτωση τραυματισμού στο χέρι, όπου ο απασχολούμενος πρέπει να φορέσει γάντια, ή ένα απλό προστατευτικό εάν το τραύμα είναι μικρό. Ασυνείδητα, οι έννοιες “υγιεινή-γάντια” είναι συνδεδεμένες. Αν παρατηρήσουμε καλύτερα πόσα διαφορετικά υλικά και πόσα σκεύη αγγίζουμε με τα γάντια, η κατάσταση είναι πλέον διαφωτιστική: η συσκευασία μίας τροφής, ένα μαχαίρι, ο πάγκος εργασίας και γενικά η χρήση πολλαπλών υλικών μπορούν να αποτελούν εστίες μόλυνσης. Στην πραγματικότητα, ο συχνός καθαρισμός των χεριών είναι η καλύτερη λύση. Αρκετοί χρησιμοποιούν γάντια όχι τόσο για την προστασία των προϊόντων, όσο για την προστασία των χεριών από μυρωδιές ή χρωματισμούς. Η χρήση γαντιών είναι κυρίως αποτελεσματική σε πόστα όπου οι εργασίες είναι επαναλαμβανόμενες. Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο, τόσο πριν φορέσουμε τα γάντια, όσο και αφού τα βγάλουμε.

2. Χρησιμοποιούμε πετσέτες για το σκούπισμα των πιάτων;

Όχι. Ακόμα κι αν πρόκειται για μία πρακτική, γρήγορη και οικονομική λύση, η χρήση πετσέτας αυξάνει το κίνδυνο μολύνσεων.Αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότερες πετσέτες είναι συνήθως πολλαπλών χρήσεων (σκούπισμα χεριών,επιφάνειας εργασίας και πιάτων). Η λύση; Η αντικατάστασή τους με χαρτί κουζίνας ή φύλλων μίας χρήσεως.

3. Ο διευθυντής ενός εστιατορίου είναι υπεύθυνος σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης;

Όχι. Όλα τα “εμφανή” ή “αφανή” πρόσωπα είναι υπεύθυνα σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης, ανεξαρτήτως ιεραρχίας. Από τον μάγειρα ως τον καθαριστή και από τον διευθυντή ως τον σερβιτόρο. Κι αυτό προκύπτει καθώς σε κάποιο πόστο δεν τηρήθηκαν οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής.

Νικόλαος Πυλαρινός

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σάλτσα γαρίδας

Συνταγή για πικάντικη σάλτσα γαρίδας!

Σολομός με σπανάκι στο τηγάνι σε 15 λεπτά

Zουμερός σολομός στο τηγάνι, έτοιμος σε 15 λεπτά, με ζεστή σαλάτα σπανάκι, σόγια και σουσάμι. Μια υπέροχη υγιεινή συνταγή για σολομό από τον Τάσο Αντωνίου.

Ψαρονέφρι με πουρέ κάστανου

Συνταγή για μενταγιόν ψαρονέφρι με πουρέ κάστανου!

Περισσότερα άρθρα

Ψήσιμο στη λαδόκολλα, όλα τα μυστικά της επιτυχίας!

Το ψήσιμο στη λαδόκολλα είναι ένας εύκολος, ξεκούραστος αλλά και εντυπωσιακός τρόπος να ψήσετε και να παρουσιάσετε τις δημιουργίες σας!

Λαχανάκια Βρυξελλών: ο λόγος που πρέπει να τα εντάξεις στη διατροφή σου!

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ανάμεσα στα λαχανικά του χειμώνα και αποτελούν μια εξαιρετικά νόστιμη αλλά και θρεπτική επιλογή. Ας μάθουμε γιατί πρέπει να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας.

16 νηστίσιμες συνταγές που θα σε ξετρελάνουν!

Εύκολες, γρήγορες, νόστιμες συνταγές για όλη την οικογένεια κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και κάθε νηστείας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ